Vad tycker du och regeringen om Skottlands beslut att skattefinansiera mensskydd till alla menstruerande i befolkningen?
– Det är ett intressant beslut. Vi vet att det finns personer som inte har råd med mensskydd och i stället stoppar papper i trosorna eller stannar hemma från skolan och undviker aktiviteter när de har mens. Gratis mensskydd kan underlätta för flickor och kvinnor med dålig ekonomi men också hjälpa till att bryta det tabu som finns kring mens.
Även i Sverige finns mensfattigdom, att flickor och kvinnor inte har råd med säkra mensskydd, något som leder till att kvinnor undviker till exempel fysisk aktivitet under mensen samt riskerar hälsan genom att använda samma mensskydd längre än rekommenderat. I Göteborg har Stadsmissionen infört "Mensfadder", välgörenhet som går till mensskydd till fattiga och utsatta kvinnor och flickor, efter att ha sett ett behov. Hur ser du på det?
– Jag kan förstå att Göteborgs Stadsmission har tagit det initiativet, de möter dagligen unga människor som inte har råd med mensskydd. Det är en viktig påminnelse om att det finns personer i Sverige som lever i svår ekonomisk utsatthet. Från samhällets sida behöver vi hjälpa till med akuta frågor som mensskydd men vi behöver också i grunden motverka den fattigdom och växande ojämlikhet som finns i Sverige.
Det finns olika sätt att göra mensskydd billigare. Sänkt moms, skattefinansiering till hela eller delar av den menstruerande befolkningen, öka studiestöd/försörjningsstöd till flickor och kvinnor. Hur vill regeringen några öka jämställdheten när det gäller mens och mensskydd?
– Idag har vi i Sverige 25 procent moms på mensskydd. En möjlighet skulle kunna vara att sänka momsen. Ett annat sätt är att se till att det finns kostnadsfria mensprodukter i exempelvis skolor och på offentliga toaletter. Om mensskydd blir gratis så tror jag också att skammen minskar och att mens normaliseras.