Migrationsverket kom i tisdags med ett nytt rättsligt ställningstagande gällande säkerhetsläget i Afghanistan. Läget är fortsatt allvarligt, men konflikten har inte eskalerat till en sådan grad att den drabbar alla i hela landet, menar myndighetens rättschef Fredrik Beijer.
– Det går fortfarande att återvänta till flera områden, och därför kommer det även i fortsättningen att krävas en individuell prövning av varje ärende, säger han i ett pressmeddelande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hänvisar till internflykt
Säkerhetsläget i landet har kommit att bli allt mer komplex, något som bekräftas i en rad nya rapporter och analyser (se fakta). Det är bland annat på grund av detta som Migrationsverket kände behov av ett nytt rättsligt ställningstagande – det tidigare togs i december 2016.
Trots det eskalerande våldet menar myndigheten dock att det för vissa asylsökande fortfarande finns möjlighet att fly inom landet – och någon amnesti för samtliga asylsökande från Afghanistan är därmed inte aktuellt.
”Finns inga säkra delar”
Familjen Qoyash, som sittstrejkat på Medborgarplatsen sedan 15 dagar tillbaka, kommer från provinsen Sar-e-pol i norr. Yasin och hans fru Anisa med sju barn har fått avslag på sin asylansökan tre gånger – med hänvisning till att Migrationsverket hänvisar till internflyktalternativ.
– De skulle ge oss pengar för att åka tillbaka, men det kan vi inte eftersom det pågår krig i hela Afghanistan – det finns inga säkra delar, säger Anisa Qoyash.
Talibanerna har skapat stora problem för familjen, och på senare tid har även IS kommit att bli alltmer hotfulla.
Yasin Qoyash satt i fängelse hos talibanerna i fyra månader och familjen flydde till Iran – men där kunde de inte heller leva. Efter fem månader i Turkiet flydde de vidare till Sverige. Trots Migrationsverkets besked finns inga andra alternativ än att helt enkelt sitta kvar på Medborgarplatsen, hävdar Yasin Qoyash.
– Vi är tvungna att sitta kvar, det finns inget annat vi kan göra. Varför skulle vi sitta här om vi inte var tvungna?, säger han.
Tillfällig lag väntas bli permanent
Kort efter att Migrationsverket publicerat sitt rättsliga ställningstagande gick även Sveriges Migrationsminister Helén Fritzon (S) ut och meddelade att hon inte tror på någon återgång till permanenta uppehållstillstånd efter det att den tillfälliga utlänningslagen löper ut.
Den tillfälliga utlänningslagen påverkar visserligen inte bedömningen av säkerhetsläget i Afghanistan, men däremot längden på de uppehållstillstånd som utfärdas. Sedan juli månad förra året får de med alternativt skyddsbehov enbart tidsbegränsat uppehållstillstånd i 13 månader.
Den tillfälliga lagen var tänkt att gälla i tre år.
– Det är en oerhört stor uppförsbacke att få hela EU att säga att vi ska ha permanenta uppehållstillstånd, säger Heléne Fritzon till Sydsvenskan och HD.