Inrikes.

2017-11-20 10:15
  • Bild: Jonas Ekströmer/TT
  • Bild: Anders Wiklund/TT
  • Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

#metoo – Så har det gått för de utpekade kändisarna

Det globala vrålet #metoo har nu dragit fram genom världen i en månads tid. Huruvida det verkligen blir en revolution, eller om allt snart återgår till det vanliga, återstår att se.
Men vad har hänt med de utpekade? Dagens ETC sammanfattar.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Martin Timell

Programledare, TV4

Anklagas för: Våldtäkt, sexuella trakasserier, sexistiskt och rasistiskt beteende gentemot arbetskamrater, stöld av tv-produktionens egendom.

Säger om anklagelserna: Martin Timell anser sig vara utsatt för en häxjakt. Han har också sagt att han inte förstått att andra tagit illa vid sig och har lovat att söka hjälp för sitt beteende. Han svär sig däremot fri från alla anklagelser om sexuella övergrepp.

Konsekvenser: TV4 har avslutat samarbetet med Martin Timell. Det finns även en polisanmälan om våldtäkt mot honom.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bild: Anders Wiklund/TT

Fredrik Virtanen

Journalist, Aftonbladet

Anklagas för: Våldtäkt, sexuella övergrepp, ofredande, narkotikabrott.

Säger om anklagelserna: Han förnekar brottsliga handlingar och säger att anklagelserna handlar om ”dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt”.

Konsekvenser: Fredrik Virtanen har tagit en ”timeout” från sin anställning på Aftonbladet samt även tvingats lämna kolumnistuppdraget på tidningens ledarsida.

Chef på SVT

Anklagas för: Sexuella trakasserier.

Säger om anklagelserna: Mannen har inte kommenterat anklagelserna mot honom.

Konsekvenser: Efter en internutredning meddelade SVT att de skulle polisanmäla personen. Enligt SVT valde mannen i samråd med arbetsgivaren att säga upp sig med omedelbar verkan.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Lasse Kronér

Programledare, SVT

Anklagas för: Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Säger om anklagelserna: Lasse Kronér är oförstående inför polisanmälan och säger att han haft ett förhållande med personen som polisanmält honom.

Konsekvenser: Lasse Kronér har i samråd med SVT hoppat av inspelningarna av nästa säsong av Smartare än en femteklassare.

Välkänd komiker

Anklagas för: Våldtäkt, sexuella ofredanden.

Säger om anklagelserna: Komikern har själv inte uttalat sig om anklagelserna.

Konsekvenser: Tv-kanalen Discovery har sagt upp ett planerat samarbete med komikern. Även Sveriges Radio har pausat sitt samarbete med personen.

Expertkommentator

SVT Sport

Anklagas för: Grova sexuella övergrepp.

Säger om anklagelserna: Mannen vill inte uttala sig om det inträffade.

Konsekvenser: SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson uppger att hon inte har nog med information för att fatta beslut om profilen kan jobba kvar. Mannen ska däremot ha fått sparken av en tidigare arbetsgivare efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Journalist

Aftonbladet

Anklagas för: Sexuella trakasserier.

Säger om anklagelserna: Mannen medger att han kan ha betett sig olämpligt men förnekar brott: ”Att jag skulle ägna mig åt sexuella trakasserier under ledningens skydd, nej, det känner jag inte alls igen mig i.”

Konsekvenser: Mannen, vanligtvis en flitig skribent, har inte figurerat i tidningen sedan slutet av oktober.

Känd kvinnlig radioprofil

Sveriges Radio

Anklagas för: Sexuella trakasserier.

Säger om anklagelserna: Hon har inte kommenterat anklagelserna.

Konsekvenser: Efter en internutredning har programledaren fått lämna sitt program, men sparkas däremot inte från Sveriges Radio. I ett internt mejl ska vd:n Cilla Benkö ha skrivit: ”Utredningen visar beteenden och ageranden som vi i företagsledningen anser är oacceptabla på Sveriges Radio. Utifrån det har vi fattat ett antal åtgärder.”

Skådespelarikon

Stockholms Stadsteater

Anklagas för: Sexuella trakasserier, trakasserier och samarbetssvårigheter.

Säger om anklagelserna: Mannen förnekar allt och säger till DN: ”Hela den här rörelsen är utomordentligt viktig men den får inte dras ned i diket. Det sämsta är att det sprids uppgifter som inte överensstämmer med sanningen. Jag blir otroligt upprörd och ledsen.”

Konsekvenser: Stadsteatern har avbrutit sitt samarbete med personen. Ett avslut ska ha diskuterats redan i våras, då utan att ledningen gick vidare med frågan, trots att mannens beteende varit känt i decennier.

Chef på Aftonbladet och Schibsted

Anklagas för: Våldtäkt, fysiska och psykiska trakasserier.

Säger om anklagelserna: Mannen har inte kommenterat anklagelserna mot honom.

Konsekvenser: Efter att Aftonbladet genomfört en internutredning har mannen nu valt att avsluta sin anställning på företaget.