Vad är det som pågår som väcker en sådan förtvivlan i naturvårdare? Jo, att trots politiska åtaganden om att bevara biologisk mångfald och skog med höga naturvärden avverkas skogen i en rasande takt. Problemet, konstaterar Sebastian Kirppu, är bland annat att skogsvårdslagen inte är underställd miljöbalken och att de frivilliga certifieringssystemen FSC och PEFC är så svaga att han menar att de till och med motverkar sitt syfte.
– För all annan verksamhet måste miljökonsekvensbeskrivningar göras. Ska du bygga bostäder, parkeringsplatser, en skidanläggning, vad som helst, så måste det göras. Men inte om du ska avverka skog. Då måste du bara skicka in en anmälan till Skogsstyrelsen sex veckor innan du vill avverka skogen. Om markägare inte får något svar från tillsynsmyndigheter, Skogsstyrelsen i det här fallet, så innebär det ett automatiskt ja till avverkning.
Det är i detta fönster på sex veckor som naturvårdarna kan inventera området och finner de att skogen är gammal och hyser skyddsvärda arter kan de göra ett klagomål till FSC eller PEFC – om skogsbolaget är certifierat. Det är då de ”vinner strider”. I bästa fall.
– När vi naturvårdare tar strid för ett skyddsvärt område vinner vi oftare än vi förlorar. Men det räcker inte. Vi håller ändå på att förlora ekosystemet och dess biologiska mångfald, säger Sebastian Kirppu. I ETC nyhetsmagasin ger han en inblick i hur striderna går till, motståndet naturvårdarna möter och vad som avgör när en skog kan räddas.
– Människan är i krig med naturen – och människan får inte vinna det kriget, hävdar Kirppu.
För det som händer om människan ”vinner” och vi förlorar den biologiska mångfalden är att vi kan få svårigheter att försörja oss med mat och rent vatten.
I veckans tidning finns mer: Andres Lokko minns Peps Persson, ”den ende som lyckades försvenska – eller förskånska – jamaikansk reggae med all dess socialrealistiskt revolutionära sprängkraft intakt”. Men vad betyder det att en artist kultstämplas, och hur kan det bli till en manöver för att reducera politisk relevans?
Rasmus Fleischer reder ut ”vaniljnätets” brister, Ida Therén tar oss med på en dimmig utställning och Nina Björk skriver en rasande existentiell betraktelse över elektricitetens historia. Och så kommenterar ledaren veckans politiska kaos.
Trevlig helg och trevlig läsning!
Rebecka Bohlin
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.