Inrikes.

2017-11-18 12:00
”Man ska sätta arbetet först och inte hämta tidigt från dagis och sådant”, säger Saima Diderichsen.  Bild: Bertil Ericson/TT
”Man ska sätta arbetet först och inte hämta tidigt från dagis och sådant”, säger Saima Diderichsen.

Machoidealet skrämmer bort blivande kvinnliga kirurger

”Jag vill inte att folk tror att det här inte händer på sjukhusen”, säger Saima Diderichsen från Umeå universitet som står bakom avhandlingen Det är ju bara ett jobb.

Trots en jämn könsfördelning på läkarprogrammen är männen överrepresenterade inom kirurgin. Det beror inte på att de kvinnliga läkarstudenterna har andra karriärdrömmar, utan är resultatet av en sexistisk och exkluderande machokultur på klinikerna. Det visar doktoranden Saima Diderichsen avhandling ”Det är ju bara ett jobb – En ny generation läkare hanterar karriär och arbetsideal”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur yttrar machokulturen sig?

– Dels är det en typ av machoideal som kommuniceras. Man ska sätta arbetet först och inte hämta tidigt från dagis och sådant. ”En riktig kirurg har några skilsmässor bakom sig.” Det bygger på en gammal idé om den ideala arbetaren. Idealet var alltid en man, och det byggde på att man hade en kvinna hemma som skötte allt annat. Så ser det inte ut i dag som tur är, så det blir svårare och svårare att vara den där ideala läkaren som sätter arbetet först.

– Sedan är det jargongen, som kanske är ännu mer oroväckande. Som kvinnlig läkare eller läkarstudent får man dels kommentarer om sitt eget utseende och dels pratas det bland manliga läkare om andra kvinnors utseende – alltså sjuksköterskorna och de kvinnliga underläkarnas. Det dras sexistiska skämt och vissa av överläkarna beskrivs ha ett generellt ett dåligt beteende. En annan del av machoidealet är att tävla, och då försvinner mycket kring samarbete och empati. Nästan alla AT-läkare jag pratat med säger att man vill ha en platt hierarki, men i den här machokulturen så saknas det. Man blir behandlad som dum eller inkompetent om man ställer en fråga. 

Av de 250 läkarstudenter som deltog i studien var kvinnor något överrepresenterade. Av dem hade omkring hälften valt bort en specialitet på grund av att stämningen på kliniken avskräckte dem. När männen blivit ointresserade av en specialitet berodde det istället på att den verkade tråkig. 

För att få stopp på machokulturen menar Saima Diderichsen att man dels måste nå överläkarna, som enligt henne är en stor del av problemet, och dels uppmuntra läkarstudenter att berätta om sina upplevelser.

– Det är viktigt att man förstår vidden av det, lite som med det som nu händer med skådisarna som gick ut.

Har du fått vittnesmål om sexuella övergrepp med?

– Det vara bara en av de nio kvinnliga AT-läkarna som intervjuades som hade varit med om att en manlig överläkare hade lagt en hand på låret.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.