Andelen utomeuropeiska invånare i utsatta bostadsområden ska begränsas. Det öppnar integrationsminister Anders Ygeman för i en DN-intervju. Han säger att det kan bli aktuellt att ställa tuffare hyreskrav i utsatta områden, för att begränsa möjligheterna för människor med försörjningsstöd att bosätta sig där. Målet är att inte mer än hälften av invånarna ska ha ”utomnordisk bakgrund”.
Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, tycker att det är bra att det nu pratas om blandning i utsatta bostadsområden. Det gynnar integrationen om inte utrikes födda är i majoritet, menar han. Men han ser också problem med att bara fokusera på blandning.
– Vilka ska de andra 50 procenten vara? Segregationen har växt i samhället och det finns inte de frivilliga som vill blanda ihop sig med grupper de inte känner sig trygga eller bekväma med. Problemen kommer att kvarstå.
Myndigheterna behöver hjälpa till att höja motivationen för de som redan bor där – att ta sig ur arbetslöshet och lära sig språket och kulturella koder, säger Martin Lazar. Han säger också att det behöver skapas bättre förutsättningar för de som vill flytta till andra områden, även om de har låga inkomster.
Måste öppna upp rikare områden
Emma Holmqvist är forskare på institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet. Hon säger att Sverige traditionellt haft en blandningsstrategi, men med tydligt fokus på socioekonomi, eftersom vi tidigare sett det som en bakgrundsfaktor till utanförskap snarare än etnicitet. I forskningen finns det inga starka belägg för att ett områdes utsatthet beror på hur etniskt homogent det är, framhåller Emma Holmqvist. Däremot kan de se att man kan bli fattigare av att bo i fattiga områden.
Om segregation i sig är problemet är det lika problematiskt att vi har svensktäta områden, vilka är både fler och större än invandrartäta, understryker Emma Holmqvist.
– Om du begränsar för människor med försörjningsstöd att bosätta sig i utanförskapsområden, då måste vi göra det lättare för dem att komma in i andra områden, där få har försörjningsstöd. Det här är människor som inte har så många alternativ på bostadsmarknaden, säger Emma Holmqvist.
Hård kritik från vänster
Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Tony Haddou säger att Ygemans förslag är ett sätt att dölja hans egna misslyckanden. Han anser att om Ygeman menar allvar hade han tagit ansvar för att bygga fler billiga hyresrätter, stärkt människors tillgång till arbete och rusta upp bostadsområdena.
– Men då krävs konkreta politiska reformer i stället för att vifta med splittringspolitik som han gör nu, säger Tony Haddou.