När Förtalskassan startades i mars 2021 jämfördes fonden med den industriella revolutionens fackliga stridskassa.
– Där organiserade man sig fackligt och samlade in pengar för att kunna strejka, sa medgrundaren Maria Sveland till SVT.
På samma sätt skulle Förtalskassan samla in pengar för att sponsra kvinnor som vittnat om övergrepp, och därefter dömts för förtal, i efterdyningarna av metoo-rörelsen. Med kända namn som Tiffany Kronlöf, Lo Kauppi, Kajsa Grytt och Sven Melander – som alla gav sitt stöd i en debattartikel i SvD – fick initiativet snabbt stor medial spridning.
Knappt två år senare har Förtalskassan nu avslutat sin ekonomiska verksamhet. I ett meddelande publicerat på fondens Instagram tackade man i helgen för sig men poängterade samtidigt att en bristande rättstrygghet för sexualbrottsutsatta kvinnor består.
“Förtalskassan har varit en början på fortsättningen av #metoo. Mycket måste förändras. Vi förväntar oss många former av politisk aktivism både av oss och er.”
När Dagens ETC söker den ideella föreningens tidigare styrelsemedlemmar är det dock ingen som vill svara på frågor om avslutet. Istället hänvisas frågorna Förtalskassans mejladress där icke-namngivna företrädare utvecklar bakgrunden till avslutet:
“Föreningen För Tal läggs inte ner utan endast initiativet Förtalskassan. [...] Förtalskassan var aldrig avsedd att bli en permanent aktion, den var direkt relaterad till Metoorörelsen. [...] Frågan om nedläggning har varit aktuell i minst ett år. Vår grupp är också tänkt som en inspiration: så här kan man göra när nödläge uppstår. Därmed också uppmaningen – gör det själv!”
Man meddelar också att Förtalskassan inte har bedrivit någon insamling sedan den 19 april 2021, och att de pengar som är kvar “kommer att disponeras enligt principer i stadgarna och i Förtalskassans anda skänkas till föreningar som arbetar med stöd till kvinnor utsatta av mäns våld”.
Frågor om hur mycket pengar de har dragit in, och hur mycket av dessa som gått till förtalsdömda kvinnor, vill man inte svara på.