– Förtalskassan behövs för att inga kvinnor ska behöva betala sina förövare för att de vågat prata om övergrepp i enskilda rum. Trenden att anmäla förtal ger signaler om att tysta kvinnor. Det är skadligt, vi måste prata mer om konsekvenserna av övergrepp och ett rättssystem med liten eller ingen chans till upprättelse.
Det säger Merly Åsbogård, en av initiativtagarna till föreningen som ekonomiskt vill stötta kvinnor som döms för förtal efter att ha blivit utsatta för övergrepp. Målet är att få in donationer till särskilda rättsfall.
Bakom förtalskassan står flera initiativtagare, bland annat Aygül Kabaca, Maria Sveland och Anna-Klara Bratt.
Att anmäla förtal kan vara en möjlighet för en oskyldig att rentvå sitt namn. Finns det en risk att Förtalskassan urholkar den funktionen?
– Vi står inte i vägen för någon att få rentvå sitt namn, men offer för sexuella brott ska inte dömas för att prata om sina erfarenheter, säger Merly Åsbogård.
Bara 20 procent anmäls
Idag är det bara fem av hundra anmälda våldtäkter som leder till dom och endast 10 procent av alla våldtäkter anmäls. Merly menar att många väljer att inte anmäla alls eller anmäla en andra gång av rädsla för dåligt bemötande i vården eller polisen
– Jag är en av de få kvinnor som suttit som målsägande i ett våldtäktsmål och fått min förövare fälld. Jag har fått en fällande dom 2001 men har också gått igenom hela processen att anmäla utan att bli förhörd, att nästan bli förlöjligad. Jag vill jobba för att fler får upplevelsen jag hade 2001. Förtalskassan och andra feministiska organisationer ska i den mån vi kan, stötta och fånga upp kvinnor som orkat ta sig igenom detta.