Kommunens ambition med projektet – som är inne på sitt tredje år - är att ordna eget boende åt fem akut hemlösa Gävlebor. Den senaste ansökan till Socialstyrelsen inför 2025 handlar om att finansiera totalt tre heltidstjänster på socialtjänsten i Gävle för att fortsätta bygga på en metod för detta.
Av ansökan framgår det att halva kostnaden för en enhetschefs årslön – 480 000 kronor – är tänkt att finansieras via statsbidraget. Plus två andra heltidstjänster och motsvarande en halvtid för olika styrgruppsmöten. Totalsumman: drygt 2,3 miljoner kronor.
Allt detta alltså för att lösa boendet för fem akut hemlösa Gävlebor.
Socialtjänsten skriver i sin ansökan till Socialstyrelsen att de har styrgruppsmöten regelbundet, lagt ned mycket tid på att lära känna ”presumtiva kunder” och bygger tillit till de som kan komma i fråga för att få hjälp: ”Vi spelar innebandy och gör andra saker tillsammans på fritiden.”
Projektet har fått statsbidrag ända sedan 2022 – sammanlagt nära 1,5 miljoner kronor – men har alltså ännu inte lyckats ordna bostad åt en enda hemlös.
Istället har Gävle kommun, som Dagens ETC nyligen kunde avslöja, under samma period fasat ut hundratals liknande boendelösningar åt bostadslösa Gävlebor. Det har skett i det tysta, helt utan offentliga politiska beslut.
Det handlar då om så kallade övergångsavtal – ett upparbetat samarbete mellan socialtjänsten och det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna som i många år hjälpte skuldsatta familjer, tidigare missbrukare och våldsutsatta kvinnor till eget boende.
Fram till och med 2020 fanns mellan 350 och 400 övergångsavtal tecknade mellan socialtjänsten och Gavlegårdarna, visar bostadsbolagets egen statistik. Idag finns endast 50 sådana hyreskontrakt kvar och i stort sett inga nya tecknas sedan ett par år tillbaka.
Målet: Fem utvalda ska få hjälp
Det här innebär att merparten av de hundratals Gävlebor som årligen söker en bostad via socialtjänsten får avslag på sina ansökningar. Ändå vill kommunen nu alltså få ytterligare 2,3 miljoner kronor av Socialstyrelsen för att avlöna tre helårstjänster att jobba vidare med Bostad först och de fem hemlösa som noga väljs ut för att få hjälp där.
I ansökan till Socialstyrelsen skriver Gävle kommun att ”vi investerar i ett digert förarbete som vi tror gynnar våra deltagare”. I ansökan kan man också läsa:
”I vår kommunplan står skrivet att hemlöshet ska aldrig accepteras utan fler metoder och stödinsatser måste till för att alla ska omfattas av rätten att få och kunna behålla en bostad.”
Parallellt planerar ändå kommunen framåt för avveckling av de få övergångsavtal som finns kvar, visar det förslag till social boendeplan för 2025-2029 som Välfärd Gävle nyss lagts fram till politikerna i socialnämnden. Högste chef för Välfärd Gävle – där socialtjänsten ingår - är Magnus Höijer.
Varför ska övergångsavtalen bort när behoven är så stora? Är det för att spara pengar?
– Nej det finns inget sådant övergripande syfte att spara pengar på det här. Det handlar om att hitta rätt lösningar för de som behöver stöd, så att de kan stå på egna ben och vara självständiga och ha ett förstahandskontrakt.
Blir det inte lite hyckleri? Att fasa ut en lösning för hundratals bostadslösa Gävlebor samtidigt som ni ansöker om miljonbelopp i statsbidrag för att hjälpa fem noga utvalda hemlösa via just Bostad först?
– Bostad först är ingen bred jättelösning på de största bekymren, det är riktigt. Men att ställa övergångsavtal mot Bostad först ger inte rätt bild. Det är inte så att det projektet ska ersätta övergångsavtal. Det finns också andra verktyg vi jobbar med.
900 000 till projektledare
Gävle kommun har inte bara sökt och fått statsbidrag för arbete med akut hemlösa, utan också för att stärka arbetet med att hjälpa våldsutsatta kvinnor till stadigvarande boende. Det handlar om nästan 900 000 kronor de senaste åren.
Pengarna har dock inte kompenserat för utfasade övergångsavtal utan har gått till ett samverkansprojekt i Gävleborg som leds av Länsstyrelsen. Statsbidraget finansierar en projektledare och arbetet inriktas på att, enligt projektets återrapportering, ”hitta boendelösningar för våldsutsatta vuxna och barn i Gävleborgs län”.