Inrikes.

2019-01-30 11:45
Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Marie Nilsson, ordförande IF Metall.
Puffetikett
Dagens ETC

IF Metall öppnar för förhandling om Las

Enligt fackordförande Marie Nilsson finns det luckor i lagen som gör att den inte fungerar i dagens snabbt föränderliga arbetsmarknad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många fackförbund har rasat över den nya regeringens eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna angående förändringar i arbetsrätten. LO-facket IF Metall tycks dock vilja gå motsatt väg och öppnar nu för att inleda förhandlingar om just LAS, lagen om anställningsskydd. Detta eftersom de anser att turordningsreglerna i dag är närmast överspelade.

– När vi får ett varsel i dag på en arbetsplats så är det inte så att turordningen funkar så att det är sist in först ut. Det gäller inte längre, säger Marie Nilsson till Dagens industri.

”Inte så kontroversiellt”

Det Marie Nilsson och IF Metall nu vill är att arbetsgivarna tar sitt ansvar när det gäller medlemmarnas kompetensutveckling, ”så att den dagen ett varsel kommer, har man rätt kompetens”. Facket pekar helt enkelt ut rätt kompetens som största faktorn bakom att få fortsätta på en arbetsplats eller snabbt hitta ett nytt jobb.

– Priset för arbetsgivaren måste bli att se till att det blir en mycket större trygghet i omställningen. Det tycker inte vi är så kontroversiellt, säger Marie Nilsson och påpekar att ansvarstagande inte varit arbetsgivarnas bästa gren hittills.

Hur en eventuell kompromiss ska se ut eller vilka som ska vara med i sådana samtal är ännu oklart.

– Jag tror att vi kommer att hitta lösningar, men jag är inte så säker på att vi gör det tvärs över LO, TCO och Saco-nivå, utan att vi måste ner på bransch- och förbundsnivå för att hitta lösningar, säger Marie Nilsson.    Adolfo Diaz

Fler undantag

• I överenskommelsen mellan S, MP, C och L slås fast att arbetsrätten ska moderniseras och anpassas till dagens arbetsmarknad och att LAS ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.