Nätaktivisterna utbildar unga
Det ideella förbundet Ung Media Sverige driver Nätaktivisterna, vars uppgift är att utbilda ungdomar om rasistiska strukturer, yttrandefrihet och källkritik. Syftet är att unga ska få verktyg att bli antirasistiska aktörer på nätet och våga stå upp för mänskliga rättigheter.
Enligt Ung Media Sverige har man nått över 4 500 ungdomar genom interaktiva övningar och workshops under klassrumsutbildningar. Nätaktivisterna har också släppt boken ”Ta nätet på allvar”. Nätaktivisterna startade som ett treårigt projekt år 2013 av Föreningen Norden, Ungdom mot Rasism och Ung Media Sverige, som fortsatte verksamheten i januari 2017.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Besök andras filterbubblor
Nyfiken på hur det ser ut i de filterbubblor som du inte befinner dig i? Journalisten och författaren Per Grankvist har tagit fram sidan filterbubblan.se tillsammans med den digitala innovationsbyrån Great Works. Där är det möjligt att se vilka Twitterdebatter som är heta i tre politiska bubblor, som man valt att dela in i den rödgröna, grönblå och blåblå. Dessa bubblor är i sin tur kopplade till 70 konton som liknar varandra enligt Twitters egen algoritm.
Nattvandra på nätet
I fjol startade journalisten Mina Dennert Facebookgruppen Jag är här, som i dag har över 73 000 medlemmar. Syftet med gruppen är att vara en positiv motvikt och nyansera diskussionen i kommentatorsfält på nätet som genomsyras av rasistiska och hatiska åsikter.
Om en hatisk tråd upptäcks kan en medlem uppmärksamma de i andra i Facebookgruppen, och sedan genomför man en aktion tillsammans där positiva kommentarer skrivs. ”Jag är här” är partipolitiskt obunden. Mina Dennert har själv jämfört nätaktionen med att nattvandra.
Fake news – nu och då
I UR:s nya serie ”Fejk” tar programledarna Anna Charlotta Gunnarson och Maja Åström hjälp av populärkulturen för att berätta om fake news och konspirationsteorier. Programmet tar bland annat upp historiska skildringar som omprövats och hur vår syn på vetenskap har ändrats. Syftet är bland annat att visa att ”fake news” inte är något nytt. ”Fejk” sänds på lördagar i P4 och på urplay.se.
Källkritik i Mörka skogen
”Bamse blir inte stark av dunderhonung länge! Jag läste det på internet.”
”Har du kontrollerat källan?”
Konversationen mellan Lille Skutt och Skalman återfinns i ett specialnummer av Bamse från februari i år. Genom ryktesspridningen om ett monster i Mörka skogen får de yngsta lära sig om källkritik. I arbetet med specialnumret fick Bamseredaktionen hjälp av elever från Hindby småskola och gymnasiet Spyken, journalisten Jack Werner samt internetforskaren Elza Dunkels. Man har också tagit fram lärarhandledning för årskurs 1–6. Senare i år kommer ytterligare ett Bamse-nummer på temat.
Guider och checklistor
Skolverket har samlat information rörande källkritik under fliken Kolla källan. Här finns bland annat aktuell forskning, checklistor för exempelvis sociala medier och en guide för integritet och nätsäkerhet. Riktar sig mot lärare, men matnyttigt även för andra. Kolla källan har även en särskild sektion för unga, där det bland annat går att läsa om hur man söker på internet och vad som är viktigt att tänka på när man granskar information.
Bli varnad i realtid
Sedan starten 2014 har tidningen Metros Viralgranskaren varnat för fejknyheter. Man har också tagit fram en varningslista för tveksamma sajter, som även går att installera genom ett webbläsartillägg i Chrome. På så sätt går det att se i realtid om man är på väg att besöka en suspekt sida som sprider fejkade nyheter eller behöver bli uppmärksammad om att materialet på sidan är satiriskt.
Läsarna faktagranskar
Jimmy Wales, som var med och startade Wikipedia, har nu tagit initiativ till Wikitribune, rapporterar Sveriges Radio. Den nyligen lanserade sajten ska utgöra en plattform för trovärdig information och ”evidensbaserad journalistik”, där läsarna får vara med och faktagranska materialet. Planen är att anställa tio journalister. Sajten ska bekostas genom folkfinansiering.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.