Inrikes.

2021-09-18 11:30
  • ”Det här är ju ett försök att påverka demokratin. Att jag inte känner mig rädd är egentligen ovidkommande, för uppsåtet var att skrämma”, säger Joakim Cederberg Hake. Bild: Karin Annebäck
    ”Det här är ju ett försök att påverka demokratin. Att jag inte känner mig rädd är egentligen ovidkommande, för uppsåtet var att skrämma”, säger Joakim Cederberg Hake.
  • fter att högerextrema nyhetssajter hängt ut S-politikern Joakim Cederberg Hake som Afa-anhängare fick han sitt hus nedklottrat och däcken på sin bil sönderskurna. Bild: Karin Annebäck
    fter att högerextrema nyhetssajter hängt ut S-politikern Joakim Cederberg Hake som Afa-anhängare fick han sitt hus nedklottrat och däcken på sin bil sönderskurna.
  • Flygbladet som Joakim fått lagt i sin brevlåda.  Bild: Privat
    Flygbladet som Joakim fått lagt i sin brevlåda.
Puffetikett
Dagens ETC

Fritidspolitiker trakasserad i sitt hem: ”Det står högerextrema utanför min dörr”

Sönderskurna bildäck, nedklottrade väggar, hotfulla sms. Det är vad som mött fritidspolitikern Joakim Cederberg Hake efter att han hängts ut som Afa-anhängare på högerextrema nyhetssajter.

– Jag blir mest förbannad, men min dotter har påverkats jättemycket av det här.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

En pappa med sin nyfödda bebis i famnen. Bilden på Joakim Cederberg Hake är snart tre år gammal. Den är en av flera som han har lagt upp på sin privata Facebook-sida. Den är också orsaken till de senaste veckornas trakasserier. I alla fall indirekt.

– Det klart att det hänger ihop. Hade det inte varit för att de här personerna plötsligt försökt göra en grej av bilden och hitta på en historia om att jag stöttar terror, så hade inte heller det andra hänt, säger han.

På fotot från BB har Joakim Cederberg Hake en t-shirt med Antifascistisk aktions (Afa) logga på. Det är den som har gjort att den socialdemokratiska fritidspolitiken fångat extremhögerns intresse, som Göteborg-Posten var först med att berätta. En fredag för drygt två veckor sedan knackade det plötsligt på dörren. Joakims barn springer ner för trappan för att öppna, men Joakim hinner ikapp. Där ute står två medarbetare från sajten Exakt24. Personer som för Joakim är långt ifrån okända.

– Jag tänkte bara att, ”det står högerextremister utanför min dörr”, och stängde igen dörren. Det var inte direkt så att jag blev rädd, jag kände mig mest förbannad. Varför kommer dom hit och knackar på min dörr?

Dagen efter läggs ett inslag upp på sajten under rubriken ”Socialdemokratisk politiker hyllar terrororganisation”. Klippet får snabbt spridning, och fler alternativa medier på högerkanten plockar upp nyheten. På en sajt skrivs också Joakim Cederberg Hakes födelsedatum och adress ut.

”Är så dumt”

Själv säger Joakim att han inte har något med Afa att göra. T-shirten köpte han på en bokmässa för flera år sedan. När det var dags att åka till BB hade han bråttom iväg och tänkte inte på vad han tog på sig.

– Jag har kontakter över hela den breda vänstern. Men jag har aldrig haft något engagemang i Afa. Att påstå att jag stöttar terror för att jag har den där tröjan på en bild, det är så dumt, säger han.

Efter den första publiceringen följde fler. Exakt24 gör en nyhet av att den ”terrorhyllande S-profilen” kallar deras granskning trakasserier. En annan handlar om att  Joakim lett ett nätverk för människosmugglare. Joakim får också veta av sina grannar att de har fått ett brev hem i brevlådan, där det varnas för honom.

Någon eller några går ännu längre än så. Tisdag morgon, fyra dagar efter besöket från Exakt24: familjen är på väg, till jobb, skola och förskola. När de öppnar dörren ser de klottret. På bilen, på ytterdörren, bredvid dörren. Svart sprej, ett överkryssat Afa. Joakims fru upptäcker snart att två av fyra bildäck dessutom är helt platta. De har skurits sönder.

– Då kändes det obehagligt. Någon har varit på min garageuppfart med kniv samtidigt som jag har två barn hemma... Hade jag vaknat så hade jag sprungit ut. Hade jag fått kniven i mig då?

Anklagas för människosmuggling

Joakim har varit engagerad i Socialdemokraterna i nästan 20 år. Nu sitter han bland annat som ersättare i kommunfullmäktige och i det lokala bostadsbolaget Partillebo. Att han skulle bli en måltavla för högerextrema på grund av sitt politiska engagemang är inget han kunnat tänka sig. Visserligen har han retat upp extremhögern tidigare, men då i och med sin roll som kommunikationsansvarig för Refugees welcome Gothenburg. Det var också det engagemanget som nu återigen drogs upp. I Exakt24:s inslag refererar de till Facebook-inlägg från 2015, där Joakim berättar att han har hjälpt flyktingar att ta sig från Tyskland till Sverige.

– Visst, dom kan kalla det människosmuggling. Men det är en bedömning poliser insatta i sakförhållandet inte gjorde. Skulle det räknats som det hade jag stått för det. Men att jag skulle leda ett nätverk, det är absurt, säger han.

Efter publiceringarna hos Exakt24 har Joakim också fått ta emot hotfulla sms. Från ett anonymt nummer har någon bland annat skrivit att ”vi har ögonen på dig”. Två olika orosanmälningar har också gjorts till socialtjänsten. Enligt anmälarna finns det en risk att Joakim kommer dra in barnen i Afas verksamhet. Det blev sedan en nyhet det också: ”Terrorkopplad socialdemokrat utreds av socialtjänsten”.

– Det är bara så befängt. Kommer en orosanmälan in till socialtjänsten är det klart att dom måste kolla upp det, hur grundlös den än är. Vi fick ha ett digitalt möte med dem, varpå dom givetvis valde att inte gå vidare med en utredning.

Dottern drömmer mardrömmar

Hemma vid köksbordet, med utsikt över det stillsamma radhusområdet, säger Joakim att han ändå känner sig trygg här. Både hemma och i Partille. Han har sina partikamraters stöd, han har sina grannars stöd. Men samtidigt har de två senaste veckorna tärt på honom. Efter attacken mot huset tog han och familjen ledigt några dagar. För även om han är måltavlan, är det inte bara han som påverkats. Allra värst är just det – att händelserna tagit hårt på hans familj. Särskilt hans äldsta dotter.

– Den lilla är för liten för att förstå, men min stora har varit jätterädd. Det är hon fortfarande, även om det blivit bättre. Hon har drömt mardrömmar, och en natt berättade hon att hon drömde att dom var inne hos oss och sprejade, och att jag och min fru inte vaknade.

Det gör Joakim förbannad. Att någon utifrån har gett sig på det som för ett barn ska vara den absoluta tryggheten – hemmet. Han blir också arg när han tänker på att det han utsatts för faktiskt är ett hot mot demokratin.

– Det här är ju ett försök att påverka demokratin. Att jag inte känner mig rädd är egentligen ovidkommande, för uppsåtet var att skrämma. Och jag vet många som hade blivit jätterädda. Jag förstår verkligen dom som inte orkar ta sådant här, särskilt inte när det också drabbar ens familj.

Joakim har gjort flera polisanmälningar efter trakasserierna. Det handlar bland annat om förtal, ofredande, skadegörelse och olaga hot. Han har hopp om att det faktiskt kommer att leda någonstans.

– Polisen tar det här på allvar, det är tydligt. De ser att det här inte bara handlar om några ungdomar som sprejat lite för skojs skull, utan att det ligger något mer bakom.

Exakt24

- Startade för snart två år sedan.

- Kallar sig politiskt oberoende, men har en redaktion som består av framträdande radikalnationalister.

- Drivs av bland andra förre SD-aren Erik Almqvist och Sanna Hill, som också har varit chefredaktör för Nationaldemokraternas tidning Nationell idag. Hon har också skrivit för nazistiska Svenska motståndsrörelsens hemsida Nordfront.

- Ägs av Svensk nätmedia AB, där Vávra Suk är vd. Han är också vd för nationalistiska Nya Tider. Exakt24 köper också innehåll av Nya Tider.

- I december 2020 beviljades Exakt24 statligt presstöd på 900 000 kronor.

AFA

- Antifascistisk aktion (Afa) är ett radikalt, antirasistiskt och antifascistiskt nätverk. Själva menar de att den rådande samhällsordningen bör avskaffas genom revolutionär kamp, med ett klasslöst samhället som det slutgiltiga målet.

- Säpo räknar Afa som en del av den autonoma miljön. De gör bedömningen att den autonoma miljön kan utgöra ett allvarligt hot mot ”såväl funktioner i samhället som mot enskilda individer genom att avskräcka eller hindra någon från att uttrycka en åsikt”. I förlängningen kan de därmed vara ett hot mot demokratin.

- Sverigedemokraterna har motionerat om att Afa ska terrorklassas.