Inrikes.

2018-12-06 11:00
Talmannen har gett Stefan Löfven mer tid på sig att presentera sitt regerings-underlag. Löfven ska nu ge en första rapport till talmannen den 7 december. Bild: TT
Talmannen har gett Stefan Löfven mer tid på sig att presentera sitt regerings-underlag. Löfven ska nu ge en första rapport till talmannen den 7 december.
Puffetikett
Dagens ETC

Facit: Så har det gått för de europeiska socialdemokraterna

När Stefan Löfven nu står inför ett historiskt vägval kan det finnas lärdomar att dra från kontinenten.

Tidigare statsbärande socialdemokratiska partier har minskat eller nästan helt utraderats. Kontexterna är unika, men vissa tendenser går att urskilja.

De socialdemokratiska partier som har gjort tydliga vänstersvängar har fått ökat stöd. Några av partierna som har rört sig högerut och/eller ingått i blocköverskridande regeringar har tvärtom gjort katastrofval.

Stefan Löfven pressas från två håll. Socialdemokraterna behöver gå både C och V till mötes och frågan är nu vilket pris S är beredda att betala för att behålla regeringsmakten.

– De frågor där de är mest oense gäller frågor om arbetsrätten och dessa frågor kan de med fördel överlåta till arbetsmarknadens parter att lösa, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Dagens ETC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Precis som Centerpartiet och Liberalerna har nu även Vänsterpartiet lämnat en detaljerad kravlista till Stefan Löfven. S behöver åtminstone passivt stöd från både V och C för att klara en statsministeromröstning i riksdagen. Uppgiften är besvärlig, eftersom många frågor skiljer partierna åt, såsom frågor om arbetsrätt, skatter och vinster i välfärden.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson, som även sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, har stort förtroende för sin företrädare Stefan Löfven och uppmanar honom nu att slutföra förhandlingarna och bilda en blocköverskridande regering.

Var går gränsen för vad S kan gå med på?

– Det är bra om man kan undvika att gå i opposition, men någonstans finns en gräns om vad man kan komma överens om. Jag tycker att man ska göra ett genuint försök och köra detta i botten, framför allt eftersom jag är orolig för alternativet, att det blir ett konservativt regeringsalternativ med stöd av SD. Det är en oerhört svår fråga vilket som är värst. Mörkblå-brunt styre eller sossar och vänsterpartister som tvingas kompromissa med C i tunga frågor, säger Marie Nilsson.

”Risker med opposition”

De tyska Socialdemokraterna i SPD har i flera omgångar valt att ingå i en blocköverskridande regering med Merkels KDU. Därefter har de haft svårt att skapa trovärdighet i sin kritik mot den politik som de själva har varit med och genomfört. Johan Hellström är docent vid Umeå Universitet och forskar om regeringsbildningar. Han tror att det finns risker för S att hamna i samma situation, om de driver en politik som inte är socialdemokratisk.

– Men jag tror att S är väl medvetna om vad alternativet är idag, det är en mörkblå regering stödd av SD. Inget parti har något drömläge, säger Johan Hellström, och fortsätter:

– Man kan tänka sig att S skulle vinna på att stå upp för sina grundvärderingar och hjärtefrågor och tjäna på att gå i opposition, men risken är att de gör sig irrelevanta eller att de inte får egen majoritet förrän om många mandatperioder, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Fakta - så har det gått i Europa

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter