Inrikes.

2014-08-25 11:27
  • Praktiska gymnasiet har pekats ut av kreditvärderingsbolaget UC som ett av de friskoleföretag som har störst risk att gå i konkurs. Bild: TT
    Praktiska gymnasiet har pekats ut av kreditvärderingsbolaget UC som ett av de friskoleföretag som har störst risk att gå i konkurs.
  • Dagens ETC har tidigare rapporterat om problemen på Praktiska gymnasiet.
    Dagens ETC har tidigare rapporterat om problemen på Praktiska gymnasiet.
  • David Dahlborg, tidigare elev på Praktiska Täby, hade räknat med att lära sig grunderna i skolan innan det var dags för praktik. Så blev det inte. ”Innan man kommer ut i verkligheten måste man få öva, men det fanns inte resurser till det”, säger han. Bild: Privat
    David Dahlborg, tidigare elev på Praktiska Täby, hade räknat med att lära sig grunderna i skolan innan det var dags för praktik. Så blev det inte. ”Innan man kommer ut i verkligheten måste man få öva, men det fanns inte resurser till det”, säger han.

Elev: "Praktiska gymnasiet skiter fullständigt i oss"

Elever som blir blåsta på praktikplatser, lärare saknar yrkeserfarenhet och det är brist på övningslokaler. Lärare och elever riktar hård kritik mot Praktiska gymnasiet.
   – De vill bara tjäna pengar och skiter väl fullständigt i oss, säger tidigare eleven David Dahlborg.

Dagens ETC berättade nyligen om att eleverna flyr praktiska gymnasiet. I Sveriges tre största städer fylldes inte ens tredjedel av platserna i början av juli. Skolan har också pekats ut av kreditvärderingsbolaget UC som ett av de friskoleföretag som har störst risk att gå i konkurs. När genomgången gjordes för ett år sedan visade den senaste årsredovisningen på en förlust på nästan 27 miljoner kronor. Sedan dess har skolans ekonomi blivit bättre. Den senaste årsredovisningen som blev officiell i dagarna visar en vinst på 14,7 miljoner kronor.

Byggnadsarbetarens granskning visar att vinsten delvis tagits ut på bekostnad av eleverna.

Köpstopp hela tiden

David Dahlborg, 19 år, gick på Praktiska i Täby och tog studenten i våras och berättar om en skoltid där eleverna inte fick arbetskläder. Där de hela tiden fick svaret att det var köpstopp och där lärarna verkade bytas ut på löpande band och där eleverna själva tvingades ringa runt och ragga praktikplatser för att ha någonstans att vara. Där en lärare hade ansvar för flera klasser samtidigt.

– Vi gick i tvåan, och läraren hade hand om ettorna också. När han var där fick vi pilla oss i naveln, typ. Sedan fanns det inget material att göra saker, säger han.

Liksom många andra valde han Praktiska för att han var trött på att plugga och ville ut i verkligheten. Praktiska lockar elever med löfte om att tillbringa 50 procent av tiden ute på praktik.

– Jag valde skolan för att den var praktiskt inriktad och jag tänkte ”yes, där finns det resurser och en plan för hur det ska fungera att komma ut i arbetslivet”. Men det visade sig att det inte alls var så, säger han till Dagens ETC.

Personalen behandlas illa

Lärare på flera av Praktiskas skolor berättar även för Byggnadsarbetaren arbets­situationen för dem varit pressad och att personalen behandlas illa, exempelvis genom att skolan undviker att fast­anställa personal. Dessutom har branschorganisationen Sveriges byggindustrier riktat kritik mot skolan för att det saknas utrustade övningslokaler på flera av koncernens skolor.

– Vi känner en stark oro för att många av de här eleverna inte har fått en fullvärdig yrkesutbildning, säger Lars Tullstedt, ansvarig för utbildningsfrågor till Byggnadsarbetaren.

Även Skolinspektionen har kritiserat skolan. Hösten 2013 fick samtliga skolor kritik för att man inte tog hand om elever med behov av särskilt stöd. Myndigheten pekade också på att det fanns ett stort antal visstidsanställda lärare utan pedagogisk examen och att många lärare undervisade i ämnen som de varken hade utbildning eller yrkeserfarenhet i.

”Ska inte behöva vara så här”

Patrik Wigelius, kvalitetsansvarig på Praktiska Sverige AB, säger till tidningen att det tagit tid för skolan att komma till rätta med vissa frågor.

– Det är inte bara att ändra formulering i ett dokument eller anställa en lärare till, vi måste även i vissa fall ändra ett arbetssätt. Ambitionen är att ha riktigt bra skolor och utbildningar.

Trots att David Dahlborg var missnöjd med Praktiska gymnasiet höll han ut i tre år och tog studenten i våras. I dag jobbar han som lärling på ett mindre byggbolag och är glad att han kan lägga kaoset från gymnasiet bakom sig.

– Det har gått bra får mig, men det är inte tack vare skolan. Det ska inte behöva vara så här för någon, säger han.

 

Vet du mer?

Kontakta oss på dagens@etc.se.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Praktiska gymnasiet

Praktiska Sverige AB ägs av bolaget Vindora AB, som i sin tur ägs av det nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital, som fonderar pengar i skatteparadiset Jersey.