Inrikes.

2019-09-11 15:28
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Efter kritiserade ombildningskampanjen – nu anmäls konsulterna

De lockar hyresgäster genom att lova att de får köpa sina lägenheter till 70 procent av marknadsvärdet, och slippa kontantinsats.

Nu anmäler organisationen 127 tillhör oss ombildningskonsulterna till Konsumentverket.

Den blågröna majoriteten i Stockholm vill att tusentals hyresrätter i ytterstadsområdena ska ombildas till bostadsrätter. Men hittills har intresset varit lågt – enligt SVT är det bara 12 bostadsrättsföreningar som har skickat in intresse om att ombilda. Antalet lägenheter motsvarar en tiondel av de 12 600 hushåll som erbjudits ombildning.

Men i flera bostadsområden verkar nu ombildningskonsulter för att få hyresrätter att vilja ombilda. Som Dagens ETC berättade förra veckan, och som bland annat SVT Stockholm rapporterat om, går konsulterna ut med information som säger att hyresgästerna kan få köpa sina lägenheter till 70 procent av marknadspriset, och att de dessutom slipper kontantinsats.

Organisationen 127 tillhör oss, som vill bevara allmännyttan i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg, har nu anmält företagen Ombildningskonsulten och Restate till Konsumentverket.

– Många har inte en aning om hur det ligger till, de tror att det ombildningskonsulterna säger stämmer. Genom att anmäla dem hoppas vi att fler ska få upp ögonen för det här, och i alla fall börja ifrågasätta informationen de får, säger Paloma Winneth Varelamontes, talesperson för 127 tillhör oss.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Om många anmäler bolagen till Konsumentverket för falsk marknadsföring hoppas hon också att politikerna ska inse att något behöver göras.

– Det är trots allt deras politik som har gjort detta möjligt. Att nu säga att de blir upprörda över att det går till så här duger inte. De måste agera, säger Paloma Winneth Varelamontes.

Hon syftar framförallt på uttalanden från bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). I en intervju med Mitti-tidningarna säger han att ombildningskonsulternas förfarande är upprörande.

– Det är oerhört oseriöst att gå runt och utlova priser på bostäder, utan att någon värdering ens har gjorts. Det gör mig väldigt upprörd. Det är staden som ansvarar för värderingen, och den kommer vara marknadsmässig, säger han till tidningen.

”Har ett ansvar”

Enligt Paloma Winneth Varelamontes handlar den felaktiga informationen inte bara om att lägenhetsinnehavarna lovas få köpa sina lägenheter billigt, utan också om att boendekostnaderna kommer att minska.

– Det är ju omöjligt för dem att veta det. Bor man i ett äldre hus kan det vara tvärt om, behöver det renoveras gör ju det att avgiften blir hög. Och boendekostnaden beror ju också på hur stora lån man behöver ta, säger hon.

Paloma Winneth Varelamontes och 127 tillhör oss hoppas nu på att både Konsumentverket och framförallt politikerna ska agera, men hon hoppas också på att de allmännyttiga bostadsbolagen ska engagera sig.

– Hyresvärdarna har ett ansvar att gå ut med rätt information, att dementera alla de här felaktiga uppgifterna. Det har de inte gjort, och då är det klart att många går på det som ombildningskonsulterna säger.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter