Inrikes.

2019-09-03 14:40
Fredrik Cerha, nätverket Hökis mot ombildningar / Dennis Wedin (M), bostadsborgarråd. Bild: Jörgen Lund / Malin Hoelstad/SvD/TT
Fredrik Cerha, nätverket Hökis mot ombildningar / Dennis Wedin (M), bostadsborgarråd.
Puffetikett
Dagens ETC

Boende lockas att köpa bostaden med rabatter: ”Väldigt fult spel”

Konsultbolag vill locka Stockholms allmännyttas hyresgäster med rabatter för att de ska vilja ombilda. Något som bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) menar är helt fel: Marknadsmässiga priser ska gälla. 

Hökarängsbon och aktivisten Fredrik Cerha är dock inte förvånad. 

– Detta har vi varnat för hela tiden, säger han.  

Fristående konsultbolag, som hjälper nybildade bostadsrättsföreningar med att driva igenom ombildningar av sina allmännyttiga hyresrätter i Stockholms ytterförorter, utlovar i ett brev som de sänt ut till hyresgästerna rabatter på upp emot 30 procent i jämförelse med de marknadsmässiga priserna för lägenheterna. 

Dessa generösa rabatter utlovas på såväl slutpris som kontantinsats, rapporterar SVT Stockholm. Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) säger att konsultbolagen skickar ut felaktig information och att han ”blir förbannad”. Detta eftersom han menar att den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus från början varit tydlig med att ”marknadsmässiga priser” ska gälla vid ombildningarna av allmännyttans bostadsbestånd. 

”Ett väldigt fult spel” 

Men Hökarängsbon Fredrik Cerha, från nätverket Hökis mot ombildningar, är inte ett dugg förvånad över de metoder som konsultbolagen tar till för att tjäna sig en slant på att driva igenom en utförsäljning. Han orkar inte ens vara upprörd, utan säger sig vara ”allt för luttrad för det”.

– Nej, jag är inte ett dugg förvånad. Men jag tycker inte att konsulterna borde lova något som de inte vet. Det är ett väldigt fult spel av dem att förespegla för folk att de skulle kunna göra någon slags vinst på detta, för att få med sig dem på att ombilda sina hyresrätter, och själva tjäna pengar. 

På Fredrik Cerhas gata hemma i Hökarängen finns det entusiaster som vill ombilda: 

– Samtidigt som fastigheten håller på att sjunka ned i marken. På gatan intill finns stora problem med blåbetong och radonhalter, eftersom upprustningen är så väldigt eftersatt. Ändå driver de på och tror att de ska kunna genomdriva denna ombildning med lönsamhet.   

”Ohederligt skött” 

Att bostadsborgarrådet Dennis Wedin skulle vara upprörd över vad konsultbolagen nu ägnar sig åt, ger han inte mycket för. 

– Han säger att de från Stockholms stad varit tydliga från början, men i den folder man sände ut till de hyresgäster som omfattas av det här nya direktivet om ombildningar står inte ett enda ord om att marknadsmässiga priser ska gälla vid försäljning. Jag tycker det hela är väldigt ohederligt skött faktiskt.

Dennis Wedin är förbannad  

Dennis Wedin skriver i ett mejl till Dagens ETC att han anser det vara mycket oseriöst av konsultbolagen att "gå runt och utlova priser på bostäderna utan att någon värdering ens har gjorts av dem". 

– Det är staden som ansvarar för värderingen, och den kommer att vara marknadsmässig. Jag vill även förtydliga att staden inte har något samarbete med ombildningskonsulterna, de agerar fristående.  

Kommer ni att agera på något sätt mot detta?  

– Jag har full förståelse för att boende tar hjälp av ombildningskonsulter under ombildningsprocessen. Ofta är det seriösa aktörer som bistår med bra hjälp. Men oseriösa aktörer måste vi försöka förhindra. Exempelvis kommer staden att ha oberoende observatörer närvarande vid samtliga köpestämmor.

Är ni förvånade över att detta nu uppdagas? Kritikerna mot ombildningarna har ju hela tiden varnat för just detta.  

– Det är rimligen att vilseleda sina kunder när man erbjuder en prisnivå innan någon värdering ens har gjorts. Det gör mig förbannad! 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Hittills har det kommit intresseanmälningar om att ombilda 1 390 hyresrätter till bostadsrätter under de nya ombildningarna som berör elva ytterstadsområden i Stockholm.

Rabatter på upp emot 30 procent har utlovats av de privata konsultbolagen som vill driva igenom ombildningarna av allmännyttan.