Inrikes.

2019-06-19 09:15
2016 stängde BB Sophia efter att bara ha hållit öppet i två år.  Bild: Maja Suslin/TT
2016 stängde BB Sophia efter att bara ha hållit öppet i två år.
Puffetikett
Dagens ETC

Dialog väcker nytt hopp för BB i Sollefteå

Efter två års ockupation av BB i Sollefteå är en dialog inledd mellan ockupanterna och politikerna i regionledningen i Västernorrland.

”Jag är hoppfull”, säger Lennart Häggkvist, engagerad i ockupationen.

För drygt två år sedan förlorade Sollefteå sjukhus sin förlossningsavdelning. Även akut kirurgi, ortopedi och gynekologi lades ned och patienterna hänvisades till Örnsköldsvik och Sundsvall som ligger tio respektive 14 mil bort. En resa som för födande kvinnor kan bli ödesdiger. Under det första året efter stängningen var det sju kvinnor som fick föda i ambulans.

När BB i Sollefteå stängdes började Sollefteå­bor ockupera sjukhuset som en protest. Dag och natt har ockupanterna funnits i sjukhusets entré sedan dess. Reaktion­erna från ledande politiker i regionen har varit kall­sinnig. Inför tvåårsdagen i januari sa till exempel tillträdande regionrådet Glenn Nordlund (S) att det inte är rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst och att han hoppades att ockupanterna ska lämna sjukhusfoajén av egen fri vilja. Ockupanterna svarade dock med att de är beredda att fortsätta i fyra år till, fram till nästa val.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Medlare från SKL

Men nu har en dialog inletts mellan regionledningen och representanter för de två aktionsgrupperna BB-ockupationen och Sollefteå framtidens akutsjukhus. Medlare från Sveriges kommuner och landsting (SKL finns med och gruppen har träffats vid fyra tillfällen under våren.

– Det är väldigt givande. Vi har fått gehör för våra åsikter men det går långsamt, säger Lennart Häggkvist som suttit med i mötena som representant för BB-ockupationen.

Gruppens utgångspunkt i förhandlingarna är att förlossningen i Sollefteå ska öppna igen. Så att Sollefteåborna inte ska behöva åka långt och för att trycket på förlossningen i Sundsvall ska minska, vilket föreningen menar skulle vara bra för invånarna i hela Västernorrland.

Än så länge har det inte framkommit något resultat av dialogen.

– Det måste få ta tid, säger Glenn Nordlund.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fler förlossningar – färre platser

2016 fanns det 955 disponibla förlossningsplatser i Sverige. 2006 var den siffran 986. Antalet förlossningar per 1000 kvinnor 2016 var 54. 2006 var det 51.

I sex svenska län har kvinnor uppemot 30 mil till närmsta förlossningsklinik (Dalarna, Jämtland, Norrbotten, Värmland, Västerbotten och Västernorrland). Dessa sex län täcker två tredjedelar av Sveriges yta. Källa: ”Med rätt att föda”, en granskning av satsningar på förlossningsvården i budgetpropositionen för 2018, Sveriges Kvinnolobby.