Sittstrejken mot utvisningarna till Afghanistan har flyttat från Medborgarplatsen till förvaret i Märsta, Stockholm. Därifrån skulle 19-åriga Qasim Amini ha utvisats igår – men deportationen stoppades i sista sekund.
Enligt Qasim Amini och hans ombud Rebecca Hermansson beror detta på att han ansökt om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier, skriver DN, och under tiden som Migrationsverket prövar de nya omständigheterna stoppas utvisningen tillfälligt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flera stoppade utvisningar
Den nya lagen om möjlighet till förlängt uppehållstillstånd för den som studerar på gymnasiet trädde i kraft i juni – och Qasim Amini är inte den första som fått sitt utvisningsbeslut uppskjutet. Asylbyrån fick igenom ett beslut redan veckan därefter – och sedan dess har det rullat på.
– När vi har en klient som uppfyller kriterierna skickar vi snabbt in alla papper till Migrationsverket som ofta omgående stoppar utvisningen. Det är väldigt positivt att Migrationsverket är så snabba med det, beslut om inhibition kommer nästan med vändande post, säger Karin Gyllenring, asyladvokat på Asylbyrån.
Kritik mot rättsosäkerhet
Den nya lagen är dock inte helt okomplicerad. CSN och Förvaltningsrätten i Stockholm är bara några av de instanser som kritiserat lagen för att vara svåröverskådlig, otydlig och i vissa delar rättsosäker.
Till exempel är det bara personer som har eller har haft ett tillfälligt uppehållstillstånd fram till 18-årsdagen som innefattas – i annat fall måste asylansökan ha gjorts innan den 24 november 2015, då regeringen tog beslut om den tillfälliga utlänningslagen.
– Sedan är det också viktigt vilken typ av studier det gäller. Det är lite osäkert vad som godkänns och någon regelrätt praxis finns ännu inte. Men folkhögskola på gymnasienivå och gymnasium verkar vara okej, säger Karin Gyllenring.
19-åringar omfattas inte
Personer som kommit till Sverige vid 19 års ålder omfattas inte överhuvudtaget – även om de påbörjat gymnasiestudier. Karin Gyllenring tycker att det är lite väl stort fokus på 18-årsdagen, men har samtidigt förståelse för behovet av en komplex lagstiftning då varje person har ett unikt ärende som ska täckas in.
– De har en stor utmaning med att skriva en tydlig lag. Speciellt i och med att vi fått en tillfällig utlänningslag som tillämpas parallellt med den ursprungliga. Och till detta har nu de här gymnasiereglerna fogats in, säger hon.