Inrikes.

2016-04-08 20:00
Kobane – Den kurdiska kampen mot IS ges ut på Leopard förlag och skildrar den kurdiska vänsterrörelsen som har tagit makten i norra Syrien. Foto: Sao-Mai Dau
Kobane – Den kurdiska kampen mot IS ges ut på Leopard förlag och skildrar den kurdiska vänsterrörelsen som har tagit makten i norra Syrien.

Blod och våld säljer bättre än flyktingars lidande

Svårt att skapa förändringar

Bristfälligheten i de västerländska massmediernas rapportering är ett återkommande tema i det Joakim Medin berättar. I boken vill han försöka återge en mer komplicerad bild av det som händer. Till exempel att USA, genom sitt militära samarbete med YPG, stödjer en vänsterradikal revolution med starkt anarkistiska drag. För mitt under brinnande krig har Rojava vuxit fram i området där Syrien gränsar till Turkiet, ett mer eller mindre självstyrande område där YPG – Folkets försvarsenheter – utgör dess försvar och Assadregimen numera endast utövar begränsad makt. Enligt Joakim Medin handlar revolutionen framförallt om kvinnors avancemang, ekonomi, kultur och direktdemokrati. Bäst tycker han att revolutionen har lyckats inom den kulturella sfären.

– Man har slagit sig fria från en rasism som går mycket långt tillbaka i tiden, utbildar sig i det egna språket och sätter upp nya vägskyltar. 

Han menar att det är svårt att skapa förändringar inom de andra områdena under krigsförhållanden. 

– De har lyckats väl med att skapa system för direktdemokrati, men samtidigt har folk mycket annat att tänka på än att engagera sig i kvarterskommittéer. Krig och embargon gör det också svårt att implementera ett anarkistiskt ekonomiskt system. 

Bilder på de kalasjnikovbeväpnade kvinnorna i YPJ, Kvinnornas försvarsenheter, har cirkulerat över hela världen och Medin menar att det på många håll tolkats som att kvinnorna i Rojava lever jämställt med män. Att framställa det nya samhället som en amazonernas stat tror han dock är att göra folket där en otjänst – för varför skulle organisationer utifrån ge det stöd som egentligen behövs om det verkar som att ett feministiskt paradis redan upprättats? 

”Sällan ett hett ämne”

Han berättar att många av de kvinnor som gått med i YPJ gjort det just för att komma undan patriarkalt förtryck och att precis som i andra konflikter har mäns våld mot kvinnor ökat under kriget i Syrien, även bland revolutionärer. Men han tror samtidigt att YPJ:s närvaro visar att kvinnor faktiskt har flyttat fram sina positioner och att något redan förändrats; hade männen i Rojava totalt motsatt sig detta hade de hittat sätt att hindra kvinnorna. 

Allt detta är enligt Joakim Medin ointressant för västmedier. 

– Social kamp och framåtskridande hos minoriteter i det globala syd är sällan ett hett ämne. 

Han säger sig känna ett ansvar som journalist att rapportera vidare, särskilt efter att ha varit närvarande vid YPG:s massevakuering av de yazidier som utsattes för en massaker av IS i Shingal 2014 och efter att samma år ha bevittnat belägringen av Kobane från dess insida. 

– Det är ett stort ansvar. Folk verkar lita mer på journalister än på lokala vittnen. Därför är det viktigt att vara ärlig om den komplexa situation Rojava befinner sig i och de historiska spänningar som kriget dessutom förvärrar. 

Reportageboken är färdigskriven och nu ska Joakim Medin fortsätta föreläsa om ämnet, precis som han gjort de senaste åren. En ambassadör för den kurdiska saken, kan tyckas. 

– Jag ser inte mig själv som ambassadör, utan granskande journalist. Men jag vill att folk ska lära sig mer än bara att krig är för jävligt, om de samhällen och människor som berörs. Det finns en sjukdom i samhället som gör att många inte kan relatera om de inte själva ser eller upplever något, men det är viktigt att förstå att vi i Europa är en del av kriget och flyktingkatastrofen i Syrien.

Joakim Medin

Ålder: 31 år

Bor: I Uppsala

Har tidigare arbetat som gymnasielärare och gick över till journalistiken 2009. 

Har gjort ett flertal besök i Syrien, och var den sista utländska journalisten att rapportera från Kobane, innan IS intog stora delar av staden. I februari 2015 fängslades han i Damaskus av Assadregimen och tillbringade en vecka i syriskt fängelse innan han släpptes efter kraftiga påtryckningar. 

Rojava

Rojava är ett självstyrande område i norra Syrien. Det utgörs av kantonerna Kobane, Afrin och Jazira och sträcker sig ca 400 km längs med turkiska gränsen till irakiska Kurdistan. 

Förutom kurder inbegriper området även flera folkgrupper, bland annat araber, assyrier och turkmener. 

Den 17 mars i år deklarerade PYD, Demokratiska enhetspartiet, och allierade grupper att Rojava ska organiseras enligt ett federalt system.

Källor: Associated Press, Al Jazeera.