Inrikes.

2016-11-04 14:00
Christine Olsson/TT

Åkessons galagäster vill ”rensa Europa”

De vill ”rensa Europa från muslimer” och ”skjuta flyktingar vid gränsen”. Så uttrycker sig extremistpolitikerna som står på gästlistan till SD-galan ikväll. Om några timmar sätter de sig till bords med Jimmie Åkesson på Grand Hôtel i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Grand Hôtel finaste salonger festar ikväll Jimmie Åkesson och före detta Ukip-ledaren Nigel Farage tillsammans med 400 gäster från Europas högerextrema partier. Bland de särskilt inbjudna hedersgästerna finns brottslingar med kopplingar till rysk maffia, Putin-kramare och politiker ökända för återkommande utspel mot muslimer. Det visar gästlistan – dock ej komplett – som Sverigedemokraterna nu har offentliggjort.

SD-topparna kommer att skåla med Roland Paksas som tidigare var Litauens president men avsattes på grund av sina kopplingar till rysk maffia. Även Ukip-politikern Roger Helmer kommer till Grand. Han har nyligen hamnat i blåsväder efter uttalanden om att migranterna i Calais är ”terrorister och våldtäktsmän”. 

Som Dagens ETC tidigare rapporterat är det Václav Klaus, Tjeckiens förre president, som tilldelas galans så kallade ”frihetspris”. Han är ökänd för sitt motstånd mot homosexualitet och feminism. Han har kallat syriska flyktingar lycksökare och skyllt Breiviks terrorattentat på det liberala pk-samhället.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I vimlet på Grand kommer också Mischaël Modrikamen att synas, ledaren för det belgiska populistpartiet Folkets parti. Han är en känd islamofob och Putin-kramare. I våras höll Modrikamen ett aggressivt tal där han manade till att ”Bryssel måste rensas på främlingar” och att ”flyktinginvandringen kommer leda till inbördeskrig”.

Hertiginnan Beatrix von Storch, vice ordförande för tyska högerpopulistiska partiet (AfD) kunde inte komma. Men hon har istället skickat partikollegan Tobias Teuscher. Beatrix von Storch kastades ut från sin förra partigrupp i Europaparlamentet efter att krävt att tyska polisen bör få befogenheter att använda skjutvapen mot kvinnor och barn som ”olagligt" tar sig in i Tyskland.

Läs vidare på nästa sida: Gästlistan