Enligt läkare kan dödsfallet ha orsakats av en oavsiktlig överdos. 27-åringen är en av 26 personer som dött i polisens arrester de senaste fem åren. I nästan alla fall har de omhändertagits enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, och var alltså inte misstänkta för brott.
Vår sammanställning visar att många är unga och att de vanligaste dödsorsakerna är läkemedelsförgiftning och akut alkoholförgiftning. Ofta har personerna tagit flera olika narkotikaklassade preparat men polisen har trott att de bara är alkoholpåverkade.
Två fall hittills i år
Dagens ETC granskning kan visa att antalet dödsfall ökar i polisarresterna. Tidigare har polisen sagt att snittet legat kring 2–3 dödsfall per år, men de senaste åren har dubbelt så många dött. Under 2016 skedde sex dödsfall och ytterligare två har dött sedan årsskiftet.
– Det är chockerande. Det har rapporterats om enstaka fall i medierna, men jag visste inte att det var så många som dött, säger István Szabó, överläkare på beroendecentrum i Stockholm.
Även Patrik Thunholm, som har forskat på svenskt polisväsende, reagerar starkt på det höga dödstalet och kallar utvecklingen ”bedrövlig och otroligt tragisk”.
Men Johan Gunnarsson, verksamhetsanalytiker på polisens avdelning för särskilda utredningar, tycker inte man ska dra för stora växlar på ökningen.
– Det handlar om så små siffror att ett enda dödsfall ger procentuellt en väldigt stor ökning.
Två personer har redan dött i år, är du inte oroad över utvecklingen?
– Nej, återigen, det är så små siffror att två dödsfall kan inte ses som en trend varken uppåt eller neråt. Det kan vara slumpen.
Svåra bedömningar
När en berusad person omhändertas är det ansvarigt polisbefäl som bedömer om personen ska få vård eller låsas in i arresten. Vi har hittat fall där personerna varit så påverkade att de inte kunnat svara på tilltal, men ändå har de låsts in.
En man med 4,58 promille i blodet, det vill säga en kraftig alkoholförgiftning, vägrades vård och dog i arresten. En 32-åring i Mölndal berättade att han blandat amfetamin, bensodiazepiner och alkohol men polisen valde ändå att köra honom till arresten där han senare hittades livlös. En kraftigt berusad 60-åring berättar om sina hjärtproblem och dör senare i cellen utan att ha fått träffa läkare.
Patrik Thunholm undervisar om LOB på polisutbildningen vid Södertörn. Han har länge varit kritisk till att polisen ibland slentrianmässigt låser in personer och att för mycket ansvar för bedömning läggs på den enskilda polisen, som dessutom endast har en grundläggande sjukvårdsutbildning.
– Det blir svårare att göra bedömningarna med tanke på att preparaten blandas mer idag. Det kommer in personer som tagit olika läkemedel blandat med alkohol och droger. Blandmissbruket kan leda till farliga sjukdomstillstånd.
Bristande tillsyn
Vid ett dödsfall anmäls ansvarigt befäl vanligtvis för tjänstefel och ibland även vållande till annans död. Men Dagens ETC:s granskning visar att inte i ett enda av de 26 dödsfallen har en polis åtalats. Förutom två pågående har alla utredningar lagts ner.
Efter beslut om inlåsning är polisbefälet fortsatt ansvarig men det är ett vaktbolag eller kriminalvårdens anställda som sköter den löpande tillsynen av personen i cellen. Vakten ska titta till den intagna var 15:e minut men så görs inte alltid.
Vid minst två dödsfall i Dalarna hade det gått betydligt längre tid än 15 minuter, som mest 43 minuter. Tillsynen ska enligt reglerna skrivas ner i en tillsynsrapport. Men i fallet med 27-åringen i Jönköping saknas tillsynsrapporten helt. Och övervakningsfilmerna från den aktuella kvällen raderades innan internutredarna kunde ta del av materialet. Därför kunde det inte klarläggas vad som hände.
Ord mot ord
Polisforskaren Patrik Thunholm säger att fallen är svårutredda eftersom ord ofta står mot ord och den drabbade som gått bort kan inte höras. Han skulle inte bli förvånad om de inblandade poliserna ibland håller varandra om ryggen och att åklagarna då får svårt att driva på för att få någon fälld.
– Något har gått fel när utredningarna inte ens når fram till åtal. Det sänder helt fel signaler till de kvarvarande anhöriga, som i värsta fall kan uppfatta det som att myndigheterna inte tar dödsfallet på allvar.
Fotnot: Dagens ETC har sökt rikspolischef Dan Eliasson för en kommentar.