Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

”Känns otroligt stort att bli nominerade till ett så fint pris”

De nominerade är Ida Owesson (längst t v), Ebba Wattainen och Anna Dahlgren som gjorde grävet under journalistutbildningen vid Umeå universitet.

De nominerade är Ida Owesson (längst t v), Ebba Wattainen och Anna Dahlgren som gjorde grävet under journalistutbildningen vid Umeå universitet.

Bild: Privat, Grävande journalister (montage)

Dagens ETC.

Granskningen ”Puckar före planeter” som publicerades i Dagens ETC förra året har nominerats till Guldspaden i kategorin Studentspaden. Artikelserien sätter ljuset på Svenska hockeyligans klimatavtryck och en av journaliststudenterna bakom reportaget var Ida Owesson.

 Hur känns det?

– Det är verkligen en kul överraskning. Det känns otroligt stort att bli nominerade till ett så fint pris.

Varför är det viktigt att granska sport- och idrottsvärldens klimatavtryck? 

– För att prestationen oftast går före klimatet i sportvärlden och sportens klimatansvar granskas för lite. Sedan är de stora klubbarna även förebilder för andra.

Vad var roligast och vad var svårast med att göra grävet? 

– Det var roligast att se att frågan kom upp på SHL-agendan då klubbarna och SHL började diskutera deras klimatavtryck lite extra efter vår granskning. Svårast och mest tidskrävande har däremot varit att få tag på alla personer vi behövde. Även att kräva ansvar från en eller några få när alla är delaktiga i ett globalt problem och att ingen har gjort samma gräv förut, så vi har behövt hitta en egen väg för hur vi ska kartlägga deras resvanor.

Läs granskningen här:

Del 1: Resor i SHL motsvarar över 1 000 flygresor till Grekland

Del 2: Nästan inga hockeyklubbar har riktlinjer för miljöarbetet

Del 3: Hockeysupportrar skippar bilen – fyller en egen tågkupé istället

  • En artikelserie i tre delar som tagits fram av journaliststudenterna Ida Owesson, Anna Dahlgren och Ebba Wattainen.
  • Serien publicerades i Dagens ETC i februari 2023.
  • Granskningen, som publicerades i tre delar, är en omfattande kartläggning av SHL-lagens och publikens resor och de klimatutsläpp de medför. Den avslöjade också att nästan alla klubbar saknade riktlinjer för miljöarbetet.
  • Efter granskningen ändrade Svenska hockeyligan spelformatet för slutspel och kvalspel för säsongen 2023/2024 så att lagens resor minskat i antal. Även spelordningen i åttondelsfinalerna ska ses över under denna säsong.
00:00 / 00:00