Hoppa till innehållet

800 Dagar

EU:s green deal lyser med sin frånvaro i nya budgeten

EU-parlamentet röstade nyligen för att kanalisera hundratals miljarder till klimat- och miljöförstörande jordbruk, och i en omröstning förra veckan bjöds fossilgasindustrin in att söka medel ur coronafonden.
EU-parlamentet röstade nyligen för att kanalisera hundratals miljarder till klimat- och miljöförstörande jordbruk, och i en omröstning förra veckan bjöds fossilgasindustrin in att söka medel ur coronafonden. Bild: Bild: Shutterstock, Julian Stratenschulte/AP/TT

Dagens ETC.

Ministerrådet och EU-parlamentet har kommit överens om ramarna för EU:s nästa sju-års budget och coronafonden. En tredjedel av pengarna ska gå till klimatåtgärder. ”Men budgeten bygger på frivillighet och det är fortfarande fritt fram att investera i fossila bränslen”, säger Markus Trilling, finansanalytiker på Climate Action Network.

Enligt gällande långtidsbudget, som EU-kommissionen under Jean-Claude Junckers ordförandeskap beslutade för åren 2014-2020, ska 20 procent av medlen gå till klimatåtgärder. Men en stor del av pengarna har gått till investeringar som skulle ha gjorts ändå. Markus Trilling, finansanalytiker på Climate Action Network (ett globalt nätverk av 1 300 klimatorganisationer), har kallat klimatsatsningen i dagens EU-budget för ”greenwashing”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela sommaren

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln