Hoppa till innehållet

Inrikes

Riksdagen godkänner Löfven som statsminister

Löfven på väg till omröstningen.
Löfven på väg till omröstningen. Bild: Bild: TT/Ali Lorestani

Dagens ETC.

Klockan 14 idag onsdag inleder riksdagen omröstningen om Stefan Löfven (S) ska få bilda en ny regering med Miljöpartiet. Riksdagen godkänner Löfven.

Stefan Löfven är godkänd som statsminister efter riksdagens röstning. Siffrorna blev 116 ja (grönt), 60 avstår (gult) och 173 nej (rött). En liberal riksdagsledamot, Nina Lundström tryckte gult och bröt partilinjen rapporterar SVT.

Om alla partier röstar som de sagt kommer Löfven att godkännas som statsminister – detta sedan politiska vilden Amineh Kakabaveh meddelat att hon tänker släppa fram Stefan Löfven. I dagsläget ser det då ut som att S-ledaren har tillräckligt med stöd i riksdagen för att bilda en ny regering, sedan Centerpartiet tidigare i veckan sagt att de kommer att lägga ned sina röster. För att bli vald krävs att Löfven inte får 175 eller fler nej-röster mot sig. 

Om Löfven blir vald idag kan en ny regering tillträda på fredag.

– Vi socialdemokrater vill att Stefan Löfven får nytt förtroende att leda regeringen och trycker ja i dagens omröstning, säger S-gruppledaren Annelie Karlsson som inleder anförandena innan omröstningen.

Liberalernas Johan Pehrson deklarerar att partiet kommer rösta rött.

– Vi hade velat verka för en liberal, borgerlig regering, men den dörren stängdes och inte av Liberalerna. Vi hoppas dock att stängda dörrar åter kan öppnas, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson.

Efter Jimmie Åkesson, som bestämt slår fast att SD röstar nej till Löfven, tar partilösa Amineh Kakabaveh vid.

– Jag har fört fram krav för att stödja Stefan Löfven som statsminister. Jag har inte fått igenom alla mina krav, men jag är glad att Socialdemokraterna varit lyhörda och att vi kunnat enas om en gemensam inriktning, säger hon.

– Jag är ingen vilde, utan en civiliserad människa som aldrig ger upp fajten för allas lika värde, säger hon också – just orden om en civiliserad politisk vilde återkommer flera talare med under dagen.

Även KD-ledaren Ebba Busch slår fast att partiet röstar nej till Löfven.

Därefter tar M-ledaren Ulf Kristersson vid.

– Vi ser att en handlingskraftig borgerlig regering hade kunnat tillträda och röstar därför nej till Stefan Löfven som statsminister.

Annie Lööf konstaterar att Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (gul röst) med motkraven förändringar inom las, förändringar inom äganderätt för skogen och förändringar i strandskyddet. C-ledaren slår bland annat fast att de inte släpper fram en budget som förhandlas med Vänsterpartiet.

– Blir en socialdemokratisk statsminister vald idag blir det en svår väg framåt när ett av de viktigaste verktygen, förhandlingar, tagits bort, säger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Miljöpartiets Karolina Skog gör jämförelser med konservativa styren i sydsvenska kommuner.

– Vi har fått damma av argument för självklarheter, som asylrätt, aborträtt och att man kan vara svensk och judisk samtidigt. Miljöpartiet vill inte låta detta hända, säger hon.


Texten uppdateras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Provläs alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser