Tänk dig att du kan ha massor av urnor med blommor eller grönsaker på din balkong, terass eller i din trädgård och när du ska resa bort kan du ställa dem på djupa fat, fyllda med vatten.
Nej, tänker du direkt, det går ju inte. Rötterna ruttnar. När du kommer hem kommer det att stinka och allt är dött.
Men nej. Det finns ett sätt.
I veckans tidning möter vi den pensionerade trädexperten Björn Embrén. Han har vigt sitt liv åt att experimentera med vad växter behöver för att må bra.
Målet var inte hur privatpersoner ska klara sina små krukor när de är bortresta – det var att skapa urbana kolsänkor – men mer kom på köpet. Många av odlingsförsöken gjorde Björn Embrén hemma i den egna trädgården. Provade olika blandningar av makadam, jord, biokol och kompost. Hans slutsats blev bland annat att jord inte alls behövs och att gräsklipp gödslar betydligt bättre än naturgödsel från trädgårdsbutiken. Det är ganska hisnande! Varje vår ringlar köerna långa till bygg- och trädgårdsvaruhusen och privatpersoner lastar säck på säck med jord i sina bilar, för att förnya sina odlingar. Det behövs inte, visar Embréns erfarenhet.
När Björn Embrén tillträdde som trädexpert för Stockholms stad 2001 var 30 procent av stadens träd döende. Genom flera års experimenterande med nya anläggningsmetoder och genom att ta del av andra länders forskning om träd i städer, knäckte han en kod: Han fick de tidigare döende träden att prunka. Du läser hur, i veckans reportage.
Prunkande träd och kraftfulla urbana kolsänkor låter som en solskenshistoria. Men det finns ett hot. Idag är träden i Stockholm döende på nytt, och det på grund av så kallad miljöpolitik. Ledaren ryter ifrån i den frågan.
Välkommen till veckans tidning!