Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

”Jag får sparken för att Expressen vill tysta mig”

Frida Sundkvist avskedas nu, trots en rik historia av tunga granskande reportage: ”Det är cheferna som hämnas och de kommer att säga att jag är illojal för att jag pratar med medier. Men det ingår i mitt jobb som journalist att vara bråkig.”
Frida Sundkvist avskedas nu, trots en rik historia av tunga granskande reportage: ”Det är cheferna som hämnas och de kommer att säga att jag är illojal för att jag pratar med medier. Men det ingår i mitt jobb som journalist att vara bråkig.” Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC

Det säger Expressens grävstjärna Frida Sundkvist. Hon får sparken efter att hon läckt information till Dagens ETC om att en högt uppsatt Expressen-chef utretts internt för sexuella övergrepp.

Nu vill hon träda fram för att vittna om tystnadskulturen på en av Sveriges största nyhetsredaktioner: ”Folk är livrädda. Jag har pratat med media, så skjut mig då.”

Det här är en artikel i en pågående granskning som Dagens ETC gör av Expressen.

En burkig telefoninspelning av Expressens advokat fyller Dagens ETC:s konferensrum:”Vi har förstått att Frida fortsatt att agera. Dels försökt utreda själv, fiska fram mer information. Dels varit i kontakt med journalisten på ETC. Och pratat med andra medar… Du behöver inte himla med ögonen, Frida. Vi vet att du varit i kontakt med andra medarbetare och försökt få dem att prata med medier.”  Journalisten Frida Sundkvist stänger av. Lugnt säger hon:

– Jag är här för att jag fått sparken för att jag larmat internt om missförhållanden på Expressen. Jag har försökt få tidningen att förstå att det finns problem med värderingar hos chefer och reportrar, eftersom man historiskt har sminkat över deras beteenden. Det finns en tystnadskultur där man skyddar varandra, som skadar Expressen. Jag vill att man ska göra upp med den kulturen.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser