Hur kommer jag ihåg att svara på dejtens sms, hur håller jag fokus under sex och planerar för att kunna vara spontan? Vad kan man förvänta sig som partner till någon med adhd? Hur väcker man kåtheten och hur hanterar man impulser och överväldigande känslor? Det är frågor som sexologen och psykologen Tanja Suhinina, psykologen Rebecka Bratt och arbetsterapeuten och sexologen Ann-Sofia Bengtsson tillsammans försöker besvara i ”Sex, dejting och adhd – en handbok”.
Tanja Suhinina fick själv en adhd-diagnos i vuxen ålder. Det var också där – ur det personliga – som idén väcktes till boken.
– När man har adhd brukar man märka om den andra parten i ett samtal har det också. Man börjar göra små saker för att hjälpas åt, för att hålla tråden till exempel och inte zooma ut och tappa fokus.
Hur funkar det när det kommer till sex menar du?
– Jag hade en ny partner och märkte att jag hade börjat hjälpa honom att ”hålla tråden” i sex. Jag tänkte att det här borde vara en grej, men jag fann knappt någon litteratur om det – alltså det normala sexet i vardagen, inte det här med unga tjejer som blir gravida när de är 16, eller drar på sig könssjukdomar. Så föddes idén till den här boken med praktiska tips.
Vad har du för konkreta tips där?
– Det kan vara att man kanske inte kan fokusera i vissa miljöer, man kanske behöver släcka ned för att kunna slappna av. Man kanske behöver avsluta något man gör innan för att kunna släppa det ur huvudet – sådana enkla saker.
Tappar lätt intresset
Något annat som är karaktäristiskt för personer med adhd är att man initialt kan vara väldigt intresserad, för att sedan snabbt tappa intresset.
– Det är väl egentligen samma som med allt annat. Man blir jättetaggad, för att sedan tappa intresset. Det tycker många är jobbigt när det kommer till dejting. Man svajpar, chattar jättemycket och sedan plötsligt kommer något annat i vägen och så tappar man bort det.
Till boken har författarna gjort enkätundersökningar med 50 partners till personer med adhd och 150 personer som själva har adhd.
– Så det är ett ganska stort material. Vi ville dels göra det för att det saknas forskning på det här området, dels för att få personliga historier, som inte bara är våra egna, till boken.
Spontanitet och skam
Tanja Suhinina beskriver det som att berättelserna både är väldigt härliga och sorgliga – många vittnar om spontanitet och fantastiskt sex, andra om ensamhet, hopplöshet och skam.
– Den här delen med de som själva har en diagnos var inte lika ögonöppnande för mig, eftersom jag själv har adhd, men däremot partnernas perspektiv.
Hur var det ögonöppnande, vad var det nya du fick med dig?
– Många av de partners som var med beskrev det här med att adhd-personer kan vara så närvarande, intensiva och charmiga, men också att det är frustrerande för att deras partner har så många idéer som aldrig genomförs. De glömmer bort grejer, de orkar inte, de är för stressade i vardagen för att orka med dejting och sex till exempel. Många vittnade om att de kände sig som en extra förälder, vilket ju inte känns så sexigt kanske.
En annan klassiker är svikna löften.
– Vi såg tyvärr också den otroliga skam som många går runt med på grund av det här. Partners till personer med adhd tänker många gånger att de sviker löften och är okej med det. Men snarare går många runt och skäms otroligt mycket, men har inget sätt att prata om det.
Är skam något många med adhd berättar om?
– Ja, verkligen. Både för att man inte kommer igång och gör saker utan drar sig undan, men också för saker man sagt impulsivt och för saker man gjort impulsivt för att det kändes rätt i stunden, men som sedan inte fungerade alls. Det är hjärtskärande att ta del av.
Hur kan det bli en fördel då, att ha adhd när det kommer till dejting?
– Adhd behöver inte vara en dödsdom för ens relationsliv, det är viktigt att lyfta fram. För det är uppenbart att det är highs and lows, det är peppigt och jobbigt. Men för att få en diagnos måste man ha en funktionsnedsättning och att bara släta över det, eller bara lyfta fram det positiva funkar inte. Men med det sagt, det positiva kan till exempel vara att man är väldigt närvarande. När man väl är i hyperfokus kan man åstadkomma mirakel.
Hur kan det visa sig i dejtingavseende?
– Jo, men om den andra parten till exempel är bättre på att upprätthålla rutiner och få vardagen att gå ihop, så kanske den med adhd kan bidra på ett annat sätt. Spontanitet kan vara någonting som många saknar i vardagen. Det kan vara jättehärligt med någon som får de här idéerna: ”Ska vi göra något kul på tisdag, ja vi kan ha picknick på golvet och sedan ha jättehärligt sex”. Man behöver finna sina olika roller och uppskatta varandra som de man är.
Vad tänker ni att man framför allt bör ta med sig från er handbok?
– Vår stora grej är väl att adhd botas inte med äkta kärlek. Adhd slutar inte finnas bara för att man tagit av sig kläderna. Jag tror det är den största saken att ta med sig från vår bok. Att just det, det här livsområdet påverkas också.