Vid händelser av kärnkraftsolyckor, antingen på svensk eller utländsk mark eller vid andra radiologiska olyckor ska alla svenska kommuner ha tillgång till särskilda instrument som mäter strålning.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är nu i färd med att ersätta gamla mätinstrument som finns ute i landets kommuner. En uppgradering av beredskapsrutinerna började diskuteras efter olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima för över tio år sedan.
– Alla 21 länsstyrelser har en heltäckande plan och grundberedskap vid en kärnkraftsolycka. Syftet är att det ska höja beredskapsförmågan beroende på hur nära kärnkraftverken man är, säger Mats Ardbreck, utredare vid MSB.
Ökad oro
Oron för radioaktivt utsläpp har ökat i och med Rysslands invasion av Ukraina och de militära strider som inträffat runt Tjernobyls kärnkraftverk. Upphandlingen som tagit fyra år att genomföra innebär att landets alla kommuner, länsstyrelser och räddningstjänster gemensamt ska få minst två nya handburna strålningsinstrument som kostar omkring 18 000 kronor styck.
– Avsikten är att förbättra hela beredskapsystemet som inte en reaktion på kriget i Ukraina. Men det aktualiserar behovet av nya instrument och beredskapsplanerna är gjorda för, bland annat, kriser som Ukraina om det skulle påverka Sverige vid eventuella utsläpp.
De nya instrumenten är inte bättre på att mäta strålning jämfört med de nuvarande som kommer att finnas kvar i den mån de fungerar, men de är modernare och digitala. Instrumentet har två användningsområden. Dels att göra kontrollmätningar vid jämna mellanrum och dels att identifiera var det har skett ett radioaktivt nedfall eller var det finns en strålkälla. Först ut att få de nya instrumenten blir Östergötland.