Julia Eriksson arbetar på PeaceWorks, en ungdomsorganisation som i år har funnits i 50 år. För en liten organisation är regeringens nya biståndspolitik förödande.
Bild: Sofie Axelsson
Dagens ETC
Vad är det egentligen som den nya biståndspolitiken är tänkt att förbättra och varför måste det gå så fort? Det frågar sig flera civilsamhällesorganisationer som fått färre resurser än någonsin och som vid årsskiftet tvingas lägga ner – för att kanske starta upp igen.
– Man ska inte bara genomföra sitt arbete, man ska också hantera alla de här politiska bollarna som kommer flygande, säger Cecilia Nilsson Kleffner, verksamhetschef för plattformen Concord.
Allt var klart inför det nya femåriga avtalet med Sida: uppdaterade strukturer och processer såväl som internkontroll för att stärka mänskliga rättigheter och demokrati i samarbete med ett hundratal lokala organisationer världen över. Anna Stenvinkel, generalsekreterare för biståndsorganisationen ForumCiv suckar.
– Vi hade rustat väl för att bara sätta igång men istället fick vi pausa allt.
Regeringens beslut om att drastiskt omvandla biståndet som ska gå till civilsamhällesprojekt kom som en käftsmäll. 15 mars i år gick regeringen ut med beskedet att alla avtal skulle sägas upp. På en månad skulle biståndsmyndigheten Sida redovisa vad det skulle kosta för staten att ta över arbetet från civilsamhällesorganisationerna: 420 nyanställningar och minst 500 miljoner kronor per år, kom myndigheten fram till.
– Det har varit väldigt frustrerande, framför allt när vi lever i en värld där det som vi gör behövs mer än någonsin. Det har varit väldigt, väldigt rörigt. Processen har inte varit transparent. Man går ut med information om att det ska avslutas program och avtal utan att fasa ut och in.
Vad håller Sverige på med
Men det Anna Stenvinkel ser som ett mer långsiktigt problem för den nya biståndspolitiken är hur omvärlden reagerar.
– När jag pratar med våra lokala partners frågar de vad Sverige egentligen håller på med nu när världen brinner, både bildligt och bokstavligt.
I Sidas andra delrapport som kom den 15 maj skriver myndigheten om vilken nytta civilsamhället har haft för Sverigebilden. Och att det finns risk för en sämre måluppfyllelse vid ett övertagande. Till sista ansökningsdagen 27 maj hade 2 728 organisationer intresseanmält sig för att bli partnerorganisationer med Sida.
Samtidigt som man planerar för att avbryta avtalen och gå igenom de nya ansökningarna, har Sida också fått i uppdrag att ta fram ett reviderat alternativ till det system som redan finns idag.
– Det som är knöligt är att det än så länge inte finns något beslut om vilken strategi som regeringen ska ha. Det ska fattas beslut om i oktober, säger Anna Stenvinkel.
Vad organisationerna ska bygga sin ansökan på, som också ska in i oktober, blir därmed otydligt.
Vid Solidaritetshuset i Stockholm, där ett tjugotal berörda organisationer har sina kontor, är stämningen tryckt. Här möter vi Julia Eriksson som arbetar på PeaceWorks, en ungdomsorganisation som i år har funnits i 50 år. Organisationen har delvis finansierats av Sida via ForumCiv. För en liten organisation är regeringens nya politik förödande. De har redan behövt stänga sitt relativt nyöppnade kontor i Colombia efter Tidöregeringens tidigare neddragningar av biståndet.
– Beskedet om att avsluta alla avtal, som kom innan själva utredningen var färdig var en chock för oss alla, säger hon.
60 års erfarenhet
Regeringens motivering till att göra den stora förändringen i biståndet till civilsamhället har varit att effektivisera så att det inte ska blöda pengar i varje led.
– Men många organisationer har mer än 60 års erfarenhet att jobba med det här. Vi hävdar att det är mer effektivt att vi får fortsätta göra de. Visst, det skulle skapa ett kortare transaktionsled men de led vi har nu skapar å andra sidan en närhet med projekten som Sida inte kommer kunna ha.
Informationen har varit katastrofal.
Julia Eriksson påpekar också att det inte är särskilt effektivt att ForumCiv ska lägga ner stora resurser och administration på en ny ansökan för att kanske få göra det arbete de redan gör idag.
– Informationen har varit katastrofal. Vi kan inte meddela våra samarbetspartners i Colombia om vilka projekt vi kan fortsätta med förrän vi får besked från ForumCiv som behöver få besked från Sida. Vi har i Colombia bland annat arbetat på ungdomsanstalter med att samla in vittnesmål som blivit en del av sanningskommissionen i fredsavtalet. Men som det ser ut nu kommer det behöva läggas ner.
Hon säger att hon inte är orolig över sig själv och sitt jobb. Det går att hitta nya jobb.
– Den stora förlusten är den kunskap som försvinner och det förtroende som civilsamhället har i de här projektländerna. Även det tar väldigt lång tid att bygga upp.
”Slår ut oss”
Nytt för i år är även att civilsamhällesorganisationerna i Sverige måste höja egeninsatsen. Den procent som ska betalas med egna medel går från 5 till 15 procent och organisationer som söker medel måste ha minst 10 anställda i Sverige.
– Det betyder att alldeles oavsett om vi får besked nästa år att vi och ForumCiv får fortsätta så klarar inte vi 15 procent. Vi är en för liten organisation för att lägga så mycket tid och energi som behövs på fundraising. Det kommer slå ut oss, säger Julia Eriksson.
Har skapat en stor oro bland Sidas partners i Sverige och globalt.
Plattformen Concord samlar idag 82 medlemsorganisationer för att stärka civilsamhället i Sverige och i EU. Verksamhetschefen Cecilia Nilsson Kleffner berättar att det varit en tung tid efter att den nya regeringen tog över. Det började med att enprocentsmålet försvann vilket kommer påverka biståndet länge framöver.
– Att man direkt går in och säger att vi ska genomföra ett stort paradigmskifte i biståndspolitiken har skapat en stor oro bland Sidas partners i Sverige och globalt. Man ska inte bara genomföra sitt arbete enligt avtalen, man ska också hantera alla de här politiska bollarna som kommer flygande. De stora förändringar som politikerna beslutat om drabbar också i mångt och mycket samma organisationer.
När Sida river upp våra avtal borde vi väl få veta vad vi faktiskt har gjort fel?
Det finns också positiva delar i den politik som nu läggs fram. Att mer bistånd ska nå de lokala organisationerna och inte sippra bort via transaktionsled samt att förhindra korruption är några saker som organisationerna nämner. Men detta arbete görs redan idag, påpekar Forum Civ, Peaceworks såväl som Concord. Cecilia Nilsson Kleffner ifrågasätter också varför regeringen överdriver problemen.
– Regeringen nämnde vid något tillfälle att det har varit upp till sju transaktionsled för att visa att civilsamhället inte är effektivt. Men det ger en skev bild. I de allra flesta fall så är det ju ett, två eller tre transaktionsled. Det saknas en tydlig förklaring till varför man gör detta. När Sida river upp våra avtal borde vi väl få veta vad vi faktiskt har gjort fel?
Sida meddelar att de inte har tid för en intervju utan hänvisar över mejl till underlagen de skickat till regeringen.