Hoppa till innehållet

Samtalet

Maja Lunde: ”Vi behöver en grön, varm livsstil”

Till innehåll
Bild: Linnéa Tammerås

ETC nyhetsmagasin

Hon är en av Norges mest lästa författare och har översatts till 40 språk genom att skriva romaner om klimatkrisen. Hennes huvudkaraktär Tommy är misantrop och tvivlar på mänskligheten – men själv vill Maja Lunde se glaset som halvfullt, inte halvtomt.

– Mina böcker är ju mörka, men jag är en ljus människa.

Vad är förklaringen till att en författare är så läst att hon blir översatt till 40 språk? ”Storslagen romankonst” är ett begrepp som återkommer i recensionerna av hennes böcker. När jag möter Maja Lunde i Stockholm har vi ett långt och mestadels allvarligt samtal om livet, naturen, klimatet och människorna, men när jag frågar vad det är som gör henne ”storslagen” kan hon nästan inte sluta skratta.

Hon konstaterar att den frågan inte kan besvaras av författaren, bara av hennes läsare. Däremot kan hon berätta om sin arbetsmetod. Hon utgår från sig själv, sina egna känslor, där de verkligen bränner till; den egna sorgen, förtvivlan, nyfikenheten, glädjen och sin lidelsefulla kärlek till naturen.

– Jag tänker aldrig på läsaren när jag skriver, bara på att vara sann mot romanens karaktärer och berättelsen. Den närvaron är det viktigaste. Jag gråter själv i förtvivlan när Tao förlorar sin son, det måste kännas emotionellt för mig när jag skriver, både taktilt och fysiskt. Det är metoden. Det kan göra att läsaren upplever mer än vad den läser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln