Hoppa till innehållet

Migration

Här räddas flyktingarna från oljeriggen

Till innehåll

Det är första gången som Läkare utan gränser räddar människor från en oljerigg mitt ute på öppet hav.

Bild: Marie Ravn

Dagens ETC.

En död kropp hittades i en gummibåt och en kvinna avled av sina skador efter att – under svåra väderförhållanden – ha räddats ombord utanför Libyens kust natten mot söndag. I gryningen räddades ytterligare 19 personer från en oljerigg, där de tagit skydd efter att ha övergivit en båt i sjönöd. Senare samma dag evakuerades två personer med helikopter till Malta.

Natten mellan lördag och söndag var intensiv på Medelhavet med hård sjö och vind. Vågorna var två och en halv meter höga. I två olika insatser räddade Läkare utan gränser ett 80-tal personer ombord på sitt livräddningsfartyg Geo Barents. Först 60 personer från en gummibåt, fylld av en livsfarlig blandning av havsvatten och bensin.  Människorna som räddades från gummibåten hade lämnat den libyska kusten tidigt på lördagsmorgonen och båten hade drivit omkring i över 18 timmar.

Därefter räddades 19 personer till från en övergiven oljerigg där de i nästan tre dagar tagit skydd efter att deras båt hamnat i sjönöd. Före helgen hade Läkare utan gränser hämtat elva döda kroppar från vattnet, under tiden de har haft Geo Barents. Den siffran har nu stigit till tolv, offret var en ung kvinna från Etiopien. Ytterligare en ung kvinna dog ombord efter att, med hjälp av åtta personer, dragits upp från det stormiga havet på en bår.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00