Dagens ETC
Det är kristider. Demokratin hotas. Välfärden går på knäna. Utsläppen fortsätter öka. Debatten fräts sönder av hat.
Så vad måste vi göra för att värna våra rättigheter, samhällets trygghet, klimatet – och varandra?`
Redaktionen
Leonidas Aretakis
Chefredaktör Flamman
Misströsta inte. Nyfascisterna kan förlora makten igen – se på Bolsonaro och Trump. Något nytt kan alltid uppstå – se på Greta Thunberg. Starta en förening. Skicka ett snällt mejl. Gå med i ett parti. Bjud alla grannar på fika. Ordna en stödkväll. Säg hej till en främling. Teckna en prenumeration. Stå alltid på folkets sida mot makten. Lyssna på en vän. Lyssna på en politisk motståndare. Demonstrera. Säg vad du tycker. Glöm inte att hålla käft ibland. Tillsammans är vi alltid fler.
Anna-Klara Bratt
Chefredaktör Fempers
Vi måste gå i bredd och se vad som står på spel. Vi måste värna våra egna demokratiska organisationer och samarbeta – både i och utanför Sverige. Vi måste göra en skarp omvärldsanalys och uppdatera vår framtidsvision. I den ryms såväl ett hållbart arbetsliv som ett hållbart klimatavtryck – börja om med jämlikhet och jämställdhet som en absolut förutsättning. Arbetarkvinnor i omsorgen tar hårdast stryk just nu.
Mattias Irving
Journalist, debattör
Lösningarna formuleras redan på gräsrotsnivå runtom i världen, samtidigt som politiken fortsätter att misslyckas, just eftersom den alltmer tappat kontakten med folkrörelserna och fastnat i en nyliberal återvändsgränd. Det finns ingen fråga som är viktigare idag än att få flera att engagera sig i folkrörelserna, i facken, för miljön, och inte minst för att skydda och stötta varandra i ett alltmer fientligt debattlandskap.
Birger Schlaug
Grön debattör, ledarskribent i Dagens ETC
Vad måste vi göra? Marig fråga. Måste? Jag vet inte. Kanske är det första steget något så simpelt som att begripa att vi är lurade av ett system som inte vill oss väl. Ett system som håller oss som slavar. Som reducerar oss till kuggar i ett ekonomistiskt hjul som snurrar fortare och fortare i akt och mening att hålla igång tillväxten och hålla den globaliserade kapitalismen under armarna. Så vad är det första som måste göras? Svaret blir nog: visa att kejsarna är nakna. Och elda under din vrede.
Annie Croona
Redaktör Supermiljöbloggen
Välfärden är samhällets ryggrad. Investera i den. Det är inte värdigt med utsliten vårdpersonal och utsålda skolor. Ge kommunerna och regionerna resurserna de skriker efter. Sluta normalisera rasistisk retorik och politik. Protestera mot den pågående utvecklingen mot ett kallare samhälle präglat av kontroll och övervakning. Gå samman i klimatfrågan. Vill vi rädda den här planeten? Bestäm er. Samarbeta.
Mattias Goldmann
2030-sekretariatet
Vi slits itu som samhälle, som människor. Vi behöver enas om ett gemensamt projekt. Inte destruktivt, inte exkluderande, utan positivt, med tillförsikt, fokus på en finare framtid. Ett svenskt klimatledarskap, där landsbygd och stad, industriarbetare, serviceyrken, nyanlända och ursvenskar… alla behövs. En vision där vi vinner tillsammans när ingens framtid slås sönder, ett uppbrott med tiden då klimatfrågan tycktes tingad av självutnämnda världsförbättrare – ett klimat för alla!
Frida Hylander
Klimatpsykolog
I kristider behöver vi varandra. Göra saker tillsammans, organisera oss och arbeta mot gemensamma mål. Vi behöver se demokratin och klimatomställningen som en aktiv process vi alla har en viktig roll i och inte kan ställa oss utanför. Vi behöver fysiska platser att mötas på, inte som konsumenter utan som medborgare som hjälps åt att skapa en tryggare värld. För att förändra behövs mod, att våga ifrågasätta och att det är många som sluter upp bakom de som går före. Den enda vägen framåt är tillsammans.
Göran Greider
Debattör och författare, ledarskribent Dagens ETC
Viktigaste av allt förblir att inte sörja utan organisera sig. Det enda högern och kapitalet räds är det faktum att löntagarna och alla som har så mycket att förlora på samhällsutvecklingen som den nu ser ut, är många. Gå med i partier, organisationer, aktivistgrupper! Det är det enda som i längden hjälper.
Sasja Beslik
Grön debattör och finansexpert
Ändra aktiebolagslagen så att ansvar för klimatpåverkande produkter blir personlig för vd och styrelsen samt blir undantagen försäkrina. Inför obligatoriskt arbetsår i välfärdssektorn för alla riksdagsledamöter, inklusive ordföranden i samtliga partier. Inför höga böter för greenwashing – tio procent av omsättningen. Återta förorten med stora investeringar i den sociala infrastrukturen och inför flerårig samhällstjänst för alla unga dömda brottslingar. Inför klimatbudget knuten till bankkonto för alla. Ta tillbaka ansökan om Nato.
Lotta Ilona Häyrynen
Tf politisk redaktör på Arbetet
Jag tror storstrejken är ett politiskt verktyg som behöver komma tillbaka till Sverige. Både politiken och näringslivet undergräver välfärden och samhället tilltro till den. Här finns något att enas kring på bred front: massans röst mot makthavarna, politiken och arbetsgivarna.
Mathias Wåg
Har podcasten Apans anatomi, ansvarig utgivare för Brand
Tidöpartierna har ett tydligt mål med sin verksamhet: att bryta ner samhällets institutioner, som de ser som en progressivt färgad djup stat som bromsar deras systemskifte. Det är kulturkrigets syfte för dem. Vårt svar måste vara att försvara institutionerna. Hur? Genom att befolka dem, använda dem, leva dem. Där vi bor, i våra vardagsliv. Fylla bibliotek, medborgarhus, folkhögskolor, kulturskolan med lokal aktivitet. Ju mer levande våra civilsamhällen är, desto starkare proteströrelser och opposition kan vi skapa när nedläggningarna kommer.
Fanny Jönsson
Journalist
”Nej, klimathotet finns. Nej, det är inte invandrares fel. Nej, friskolor är inte svaret.” Så ekar vänsterns reaktiva retorik. Men nej är inte nog. En repressiv politik stoppas inte av en klagosång, utan av alternativ. Vänstern, där alla gröna partier bör ingå, behöver gå tillbaka till sina rötter och utmana sagan om evig tillväxt. Vi äger frukten av vårt slit. Beskatta miljardärerna, skydda vår natur, inför sex timmars arbetsdag. Välfärden är vår. Arbete ger inte frihet, livslust ger det.
Robin Zachari
Chef på Skiftet.org
Först och främst får vi inte vänja oss och sluta att säga ifrån. Särskilt när stora delar av etablissemangsmedia köpt hela extremhögerns verklighetsbeskrivning om ett Sverige som slits isär av etniska konflikter. De struntar totalt i klasssamhället som blir hårdare och hårdare. Därför måste vi alla mobilisera, organisera och aldrig sluta hålla friheten, jämlikheten och solidaritetsns låga levande. För världen behöver solidariska lösningar på kllimatkrisen och jämlikhetskrisen. Så enkelt och svårt är det.
Kalle Sundin
Utredare och kommunikationsansvarig Katalys
Vi behöver röra oss bort från enspårigt individuellt självförverkligande, lyfta blicken ur de algoritmerade bubblorna i sociala medier, och uppvärdera det kollektiva agerandet. Arbetarklassen och medelklassen måste aktiveras politiskt och ställa krav på en skattepolitik som kan finansiera välfärden/bärande samhällsinstitutioner och på en investeringspolitik som gör att klimatomställningen blir något som skapar framtidens jobb och välstånd. Materiell grundtrygghet bygger samhällen där hat och splittring inte får fäste.
Eric Rosén
Kulturredaktör Aftonbladet
Grundförutsättningen för det motstånd som krävs är att våra fri- och rättigheter värnas. Därför är det frustrerande att se hur yttrande- och tryckfrihet, organisationsfrihet och annat inskränks i rekordfart. Allt i enighet mellan högern och socialdemokratin, det repressiva applåderas. Lag efter lag på auktoritär grund klubbas. Makten tar hela tiden steg för att öka kontrollen över medborgarna. Varje röst som höjs mot detta räknas, eftersom inskränkningarna också begränsar möjligheten att göra motstånd i andra frågor.
Sofia Mirjamsdotter
Opinionsredaktör Västerbottens-Kuriren
Aldrig vänja oss, aldrig ge upp. Enskilda måste säga ifrån och inte vara rädda för att skapa dålig stämning. Men framför allt måste oppositionen steppa upp och ge oss en berättelse om vad de vill att Sverige ska vara och hur de tänkt göra för att det ska bli så. Det mest skrämmande i Sverige just nu är inte regeringen och dess dirigent, utan tystnaden från oppositionen och underlåtenheten från många medier att kalla en spade för en spade. Rädslan breder ut sig och det är begripligt men livsfarligt.
Daniel Suhonen
Chef Katalys, författare och krönikör
Det jag saknar i vårt land är en bred gemensam rörelse som förenas av en socialistisk grundanalys. Socialism är för mig idén att vi gemensamt ska lösa viktiga gemensamma angelägenheter och inte låta privata profitörer eller enskildas tur eller otur avgöra det som är väsentliga grundförutsättningar för goda liv. Ser man ut över klimat, välfärd, ekonomin, demokratin är det som saknas en idé om något bättre. I en sådan rörelse behöver inte alla tycka exakt lika, men grundackordet skulle skilja sig från dagens dödläge. En grön vänsterrörelse som har ett politiskt alternativ.
Melinda Kandel
Tjänstledig städare och krönikör
Tiden vi lever i visar kanske tydligare än någonsin på kapitalismens irrationalitet. I det här systemet finns inget annat än kortsiktig vinstjakt som på alla sätt förstör människans levnadsvillkor. Vi behöver istället ett samhälle präglat av långsiktighet, gemenskap, solidaritet och omsorg – ett socialistiskt samhälle. Vi har goda förutsättningar att nå dit med en organiserad arbetarrörelse. Jag tror därför vi inom vänstern behöver prata mer klasskamp, och fokusera på vad som enar oss.
Erik Melin
Punkare i Twin Pigs, konsertbokare
Svenskans vackraste och mest bortglömda ord är ”förbud”. Förbjud alla välfärdsentreprenörer att bedriva skola, vård, infrastruktur. Vi gav er en chans, ni sög. Seså! Schas och förbud på er. Alla fossilföretag har lovat oss klimatsmarta lösningar i 10 000 år. De misslyckades – förbud! Man lät bli att sätta tull på kinesiska skitvaror, producerade av barnhänder, så folk beställer hem tonvis med sopor de inte ens hämtar ut utan det går i retur. Uppenbart uselt. Förbud! Kött! Förbud!
Rojin Pertow
Chefredaktör Galago
Gå ut i strejk! Samhället bygger på arbete och produktion. Det är egentligen en bräcklig konstruktion där den som utför arbetet närsomhelst kan lägga ned det och skapa stora störningar. Det är en myt att vissa yrkesgrupper inte ”får” strejka. Pendeltågförarnas vilda strejk visade att det finns stöd bland vanligt folk också – kring en halv miljon kronor samlades in till strejkkassan. Strejker inom vård- och omsorgssektorn har särskilt stor sprängkraft och potential. Det är sjuksyrrorna som har makten, inte välfärdsbolagen.
Anders Lindberg
Politisk chefredaktör Aftonbladet
Människor måste börja göra motstånd när SD nu på allvar ger sig på demokratin, folkbildningen, medierna och rättssäkerheten. Det duger inte att stillatigande acceptera att hatet mot muslimer och transpersoner får officiell sanktion, när angiverilagar införs och polisen får rätt att avlyssna folk som inte ens är misstänkta för något. Det är ett vägskäl vi står inför, där att göra ingenting betyder att de bara fortsätter att gå ännu längre. Jag blir orolig över hur apatisk den breda vänstern verkar inför detta.
Enna Gerin
Utredare och biträdande chef Katalys
Vi måste orka stå emot normaliseringen av den högerradikala hegemoni som nu befästs i Sverige. Vi får aldrig acceptera deras förakt för svaghet, deras rasism, klasshat, homofobi och klimatförnekelse. Borgerlighetens svek är enormt, men vi har inte tid att sörja nu. Motståndskraft byggs genom mer jämlikhet, trygghet och solidaritet. Vi måste ha råd med klimatomställningen, en stark gemensam välfärd, värdiga pensioner, bra socialförsäkringar och bostäder åt alla. Bara så kan vi mota fascismen i grind!
Johannes Persson
Doomrockare i Cult of Luna och Guldbaggebelönad regissör
Jag brukade tro på dialog. Att om vi bara hade ett rationellt samtal så skulle vi kunna komma fram till lösningar på de problem som hela mänskligheten står inför. På individnivå tror jag fortfarande på det men så sticker tankarna iväg. De mest akuta riskerna för oss som kollektiv grundar sig i processer och strukturer som känns frånkopplat individens möjlighet att påverka. Det blir så oöverstigligt att apatin slår till. Jag kan i alla fall säga ”vad var det jag sa!?” när allt går åt helvete.
Niklas Altermark
Statsvetare Lunds universitet
Samhällsutvecklingen är ett växande gap mellan den politik som folk vill ha och den politik vi faktiskt får. Jag tror egentligen inte utmaningen är att övertyga folk om att vi behöver bygga ett jämlikt samhälle. Jag tror utmaningen är att få folk att inse att det faktiskt är möjligt. Vi är marinerande i politisk apati. Kanske behöver vi återerövra vår tilltro till politiken genom att ge oss fan på att vinna några politiska strider. Gång på gång, tills vi inser att framtiden är öppen.
Mari Huupponen
Utredare Kommunal
Höj rösten för välfärden! Regeringen passar på och använder inflationen som alibi för sin extrema åtstramningspolitik som kommer att tvinga fram ett massivt paradigmskifte av vår välfärdsmodell som väljarna inte har tagit ställning till. Underfinansieringen kommer att leda till massiva nedskärningar inom skola, vård och omsorg – en smalare välfärd av sämre kvalitet–- som färre kommer att vilja vara med och finansiera och arbeta inom. Det har Sveriges redan slimmade välfärd inte råd med.
Martin Aagård
Kulturredaktör Dagens ETC
Oj, vad jag talar i egen sak nu, men vi behöver faktiskt stärka fria och oberoende medier som törs granska det som pågår. Det första steget till förändring är alltid att hålla sig informerad om vad som händer. Jag är i grunden en nästan löjlig optimist. Låter varje positivt tecken inspirera mig och försöker hela tiden lära mig saker. Det skulle jag aldrig kunna vara om jag inte dagligen nåddes av rapporter om hur kampen för demokrati och rättvisa pågår runt i världen. Så börja prenumerera på en tidning idag.
Lisa Nåbo
Ordförande SSU
Lägg om den ekonomiska politiken. Det är orimligt att nu betala av på statsskulden och hålla fast vid ett överskottsmål. Fler måste få chansen att arbeta och de kapitalstarkaste måste bidra mer. Det är dags för en Wallenbergskatt så att vi klarar av de stora investeringar som krävs för vår säkerhet samtidigt som vi säkerställer en fungerande välfärd. Sverige är inte fattigt, bara väldigt orättvist. Gör upp med orättvisorna och ta tillbaka den demokratiska kontrollen över samhällsutvecklingen.
John Lapidus
forskare ekonomisk historia, verksam på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Nyckeln till en bättre värld är fortfarande socialism och jämlikhet. Men ibland stirrar vi oss blinda på miljardärerna och glömmer den övre medelklassens ständigt nya privilegier. Jag saknar en bred rörelse som vill expropriera alla expropriatörer. En rörelse som slår stenhårt mot förmögenheter, arv och höga löner. En rörelse som vill ha utjämning och inkluderar de materiella levnadsvillkoren i alla människors lika värde. En rörelse som tar bygget av det klasslösa samhället på största och mest konkreta allvar.
Anna Ljungström
Redaktör och reporter Sveriges Natur
Vår trygghet är helt avhängig hur offensivt samhället angriper kriserna för klimat och ekosystem. Om man lyssnar på forskarvärlden behövs snabb utbyggnad av förnybar energi och begränsning av utsläppsorsakande transporter och industrier, i kombination med radikalt ändrade beteenden för hur vi konsumerar, reser, äter, bor och förhåller oss till naturen. Sverige har på flera områden sakta varit på väg åt rätt håll, men nu varnar experterna för att takten slås av.
Max V Karlsson
Reporter och poddprogramledare Dagens ETC
Jag tycker att skam och hån är underskattat som metod för att komma närmare varandra och sluta allianser. Alltså att tillsammans med andra skamma och håna oljebaroner, lyxnissar, människofientliga politiker och mäktiga marodörer som exempelvis Elon Musk. De kan inte ta att folk skrattar åt dem, samtidigt som det är ett lätt sätt att rikta strålkastarna mot det absurdaste i samhället.
Payam Moula
Chefredaktör Tiden
I det senaste valet vann nuvarande regering en majoritet av svenska folkets röster. En stor majoritet av alla män och unga väljare lade sin röst till höger. Om Sverige ska bli ett mer jämlikt land utan dagens groteska klassklyftor så måste hela vänstern bli mer populär. Det var oss det var fel på, inte folket. Så, vad behöver vi göra? Vi behöver förstå vad vi gjorde fel. För tack och lov lever vi i en demokrati, och då kräver förändring en majoritet. Annars faller även världens bästa reformer platt.
Sven-Eric Liedman
Författare, debattör
Hur gör man för att stoppa en stor störtvåg? Ensam förmår man ingenting. Jo, jag har slutat flyga, äger inte bil, äter inte kött. Skriver artiklar mot sverigedemokrater och Tidöavtalet. En droppe i havet. Jag tröstar mig med att havet består av droppar. Men hur få dropparna att samverka? Det förutsätter att tillräckligt många inser hur allvarlig, nej snart katastrofal situationen är. Demokratin, klimatet, krigshetsen. Vi måste alla som kan samla våra krafter för att skapa ett vänligt, hyggligt, anspråkslöst samhälle utan miljardärer och utan hatare.
Carl Schlyter
Kampanjledare för klimat och systemförändring på Greenpeace
I år har jag spelat in podden Systemshift åt Greenpeace EU, där forskare och ekonomer intervjuas. Oavsett expertis har de alla återkommit till hur miljö, hälsa, våld, stress med mera förvärras av stora klyftor. Extrem rikedom påverkar hela samhället negativt. Vårt finansiella system löser varje kris med mer skulder, skapade privat av banker, dessa kan bara betalas med mer tillväxt och då blir lösningar som ökad samarbetskraft och kortare arbetstid omöjliga. Vi behöver åtgärda grunderna för det som sliter sönder miljö och samhälle.
Amineh Kakabaveh
Aktivist
Vi behöver stå upp för varandra, både där vi bor och där vi arbetar. Vi behöver stå emot alla försök att splittra oss. Vi behöver säga nej till ocker, kortsiktighet, ett försämrat arbetsliv och miljöförstöring. Vi kan inte längre stå och se på när Svenskt Näringsliv vägrar gå med på skäliga lönehöjningar i takt med inflationen, samtidigt som dess medlemsföretag ger oskäliga utdelningar till aktieägarna. Vårt motstånd måste höras mer än de fackliga ledare som ger bort våra reallöneökningar till underpriser.
Johanna Linder
Konstnärlig ledare på Österängens konsthall, Jönköping
Jag är rädd att det måste bli värre innan det kan bli bättre. Högern driver på för ett upstairs-downstairssamhälle, men väldigt få av oss har i långa loppet något att vinna på det. Vi måste omfördela samhällets rikedomar så att avkastningen kommer alla till del. Vi skulle kunna ha gratis kollektivtrafik, fri tandvård, sex timmars arbetsdag, en äldreomsorg i världsklass om vi bara bestämde oss för det. Köp inget! Lita på en främling! Lappa ett par byxor! Och, såklart: Återställ våtmarker!
Jörgen Astonson
Provokatör
Möt folk där de är. När vänstern blir för uppfylld av sin egen genialitet exkluderar man folk. I polariseringen kommer rättvisa att låta som flum och kollektivtrafik som PK. Pappaledighet blir fjolligt och värmepumpar som drar lite el blir vänsterextremt. Det räcker inte att något känns gott i magen. Visst är det gott att veta att man har rätt men den känslan går inte att kommunicera. Att klä ut sig till clown vänder nog inte många. Högern kan sälja orättvisa till fattiga. Vad kan vänstern sälja?
Petter Larsson
Skribent och författare
Det är tekniskt trassligt och kommer att mötas med en helvetisk motpropaganda. Men utan folkligt tryck på starkt progressiva skatter på egendom och toppinkomster, så har vi dömt oss själva till en evigt ökande ojämlikhet. Vi kan kalla dem klimatskatter, välfärdsskatter, eller Sverigeskatter om det lockar de blågula gossarna. Redan idag går 50-60 procent av kapitalinkomsterna till den rikaste procenten. Matflation, bränslepriser och nedskärningar rör dem inte i ryggen. De har ingen kris. Ge dem en.
Aida Badeli
Kommunikationsstrateg på Arena Opinion, tidigare språkrör Grön ungdom
Så länge det ekonomiska systemet är byggt på evig tillväxt så kommer allt gå åt helvete. Vill vi på allvar kunna bromsa den fullständiga klimatkatastrof vi är på väg mot så måste systemet förändras. Det är inte att vara vänster, det är att vara realist. Vi är många som drabbas av att rasismen normaliseras i vårt samhälle. Men jag vet inte vad som är värst, att utsättas för rasism eller tystnaden som uppstår bland så kallade ”antirasister” när man väl blir utsatt. Du som läser detta och som identifierar dig som antirasist, vi behöver dig. Vi behöver att fler står upp för oss som utsätts för rasism för ibland kommer vi inte att orka själva.
Isatou Aysha Jones
Grundare Black lives matter Sweden
Agitera och enas. Emot orättvisor och för ett jämlikt Sverige där alla människor de fakco äro lika. Det kan bara ske när vi vågar se och lämna våra egna privilegier för den stora massans välbefinnande. Vi måste förstå att vissa saker kommer att ta tid medan andra måste få en förändring nu, idag. Systemen är inte ”sönder”, de fungerar exakt som de är skapta och skyddar dem som de är ämnade för. Vi behöver våga utmana de strukturer och system som finns, våga se oss om andra ny mer jämlika sätt.
Vesna Prekopic
Frilansjournalist
Inga elever ska straffas för i vilken familj de är födda, vilket bostadsområde de lever i eller vilken etnisk bakgrund de har – skolan måste vara likvärdig. Bryt den pedagogiska segregationen genom att lektors- och förstelärartjänster endast erbjuds på skolor där elever med störst behov finns. Sätt undervisningen i fokus. Vägra acceptera stök och våld – låt Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket göra oannonserade inspektioner och ta över skolor som inte levererar kunskap eller en trygg miljö.
Gurgîn Bakircioglu
Poddare och föreläsare inom minimalism och omställning
Varje dag känner jag föraktet mot klyftorna. Vi har en konformistisk medelklass som politikerna fjäskar för. Samtidigt som det tävlas i att sparka på transpersoner och invandrare, så monteras samhället ner. Vi behöver bli mer aktiva medborgare. Vi behöver motstånd mot vår kultur av passivitet och övervärderade lägenheter. Men hur får vi hjärtan att brinna? Så att biocentrism blir sexigare än politiker som erbjuder falukorv och diesel. Det behövs djupgröna humanistiska framtidsberättelser, som är så välberättade att folk väljer denna väg istället för repressiv politik.
XVI
Frontman i anarkistiska metalbandet Trespasser
Det som behövs är politisk vilja, och då snackar jag inte i parlamenten eller hos folkvalda politiker. Den liberaldemokratiska staten, hur ”folkvald” den än är, kommer aldrig att stänga ner kapitalet. Och det är en total nedmontering av det globala finanskapitalistiska systemet som krävs för att lösa dessa problem. Utan det är vi, folket, som måste hitta vår politiska vilja och vår politiska kraft, och hittar vi fram till generalstrejken som medel är vilka mål vi än föresätter oss uppnåeliga.
Axel Vikström
Doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet
Vi behöver vårda den egna nyfikenheten gentemot varandra och världen. Utan nyfikenheten tappar vi kraften som krävs för att visionera kring och arbeta fram konkreta alternativ till vårt sätt att organisera samhället. Genom att praktisera nyfikenhet kan vi skapa rofyllda kontaktytor för människor med olika åsikter. Och det är enbart med hjälp av nyfikenhet som vi kan bevara en optimistisk syn på människan som en varelse med faktisk potential att leva tillsammans på ett hållbart och jämlikt sätt.
Susanne Sjöstedt
Politisk redaktör Värmlands Folkblad
Utbildning och jobb. Så tar vi hand om varandra. Så vaccinerar vi samhället från mycket av den skit som tränger sig under skinnet när vi känner oss sårbara. När vi känner oss osäkra på vår framtid, våra barns framtid och när vi inte ens känner oss säkra på att ha ett jobb nästa månad och matas med anklagelser om vems fel det är. Vi utbildar folk och sätter dem i arbete – och utbildar dem ytterligare lite till. Vi skyddsisolerar deras liv med tryggheten det innebär att vara anställningsbar.
Johan Ehrenberg
Grundare ETC-tidningarna
Arbetarrörelsens styrka har historiskt varit att skapa alternativ, samla in pengar från de många för att skapa egna hus, egna rörelser, egna självständiga medier. Alternativen gjorde att man fick stöd men även direkt politisk makt. I klimatkrisen är det här ändå viktigare. Genom att göra saker, inte föreslå saker, kan fackföreningsrörelsen och andra organisationers gemensamma styrka faktiskt ändra hopplöst betraktande av ett sönderfall, till ett hopp som bygger framtiden. Lösningarna finns. Sluta prata. Börja göra.
Paulina Sokolow
Kulturredaktör Flamman
Jag tror mer och mer på att fröet till den kritiska massa som behövs för att pendeln ska svänga redan finns bland oss i de rörelser vi ser, lokalt, i Sverige och globalt. Det kommer inte att komma en deus ex machina i form av en karismatisk ledare eller tekniskt genombrott. Tveka inte att ansluta dig till miljörörelsen, en antirasistisk eller feministisk rörelse. Man vill ju vara en del av det genombrottet, en av de aktiva som stod på rätt sida om historien. I tider som dessa är det rationellt att vara optimistisk.
Agneta Stark
Ekonom
Börja genast arbetet att öka skyddet mot snabba grundlagsändringar! Sverige har ett i Norden unikt klent skydd mot sådana. Allvarliga kriser leder nu till krav på snabba politiska åtgärder. Risken är stor att idag grundlagsskyddade rättigheter och förfaranden i ”effektivitetens” namn tunnas ut eller är borta några månader in på nästa valperiod – ett beslut med enkel majoritet våren 2026 och ett på hösten räcker. Så skedde i höstas, och medierna insåg då förvånat att de var för sent ute. Inte en gång till!
Kristina Lindquist
Kulturskribent:
Det kanske mest avgörande just nu är att försvara rätten att protestera, att inte underkasta sig någon repression på förhand. Sverige ska till exempel inte bli ett land av angivare – det är bara att vägra. Samtidigt finns det oroväckande tecken på att rättssystem i flera länder slår ner på fredliga demonstrationer och aktioner, inte minst i klimatfrågan. Aktivister sitter häktade i månader och brottsrubriceringar skruvas upp. Den som vågar kämpa för framtiden förtjänar all solidaritet.
Emma Fastesson Lindgren
Förbundsordförande S-studenter
SD och regeringen har visat sig vara påverkansbara. De har genomfört vänsterpolitik såsom att höja barnbidragen och kalla matjättarna till möte efter trycket från allmänheten blivit för högt. För att värna våra rättigheter måste trycket därför bestå. Ta kampen, våga debattera, skicka frågor till ministrarna. Använd din röst för att få regeringspartierna att vika så att de inte kan genomföra sin klimatfientliga politik, sin rättsosäkra politik eller nedmontering av våra demokratiska institutioner.
Henrik Jalalian
Leder den gröna tankesmedjan Cogito
Vi behöver ställa in oss på att allt kommer bli sämre denna mandatperiod – enda möjligheten är att vinna nästa val. Det kommer inte att räcka att regeringen är impopulär just nu. Vi behöver ett nytt och modigt progressivt projekt, en tydlig reformagenda. Träffa folk överallt. Inte på kultursidorna utan hellre på landsbygden, på skolorna och på Tiktok. De väljare som röstade på Tidöpartierna måste vinnas tillbaka. Annars blir Sverige något helt annat. Och så måste vi stå upp för alla som drabbas av rasismen just nu.
Bilan Osman
Frilansjournalist
Må låta klyschigt men a och o är organisering och allianser. Inga politiska kamper har vunnits utan allianser. Den politiska tid vi lever i har synliggjort bristen av sådana. Alla kamper, vare sig det handlar om rasism, feminism, klass eller klimat, hänger samman – därför måste rörelserna också göra det. I det konkreta handlar det ytterst om lokal organisering, engagera dig för din papperslösa granne, för den lokala föreningar, för den lokala moskén, för bättre villkor i din kommun. Bygg upp en relation till människor i din närhet, dessa relationer kommer att spela en avgörande roll för dina egna rättigheter. Och i slutändan för samhällets.
Lorentz Tovatt
Fd riksdagsledamot, grön debattör
Här och nu krävs en kraftfull opposition mot högern. Men det räcker inte. Progressiva krafter behöver också bygga ett eget alternativ, något ordentligt. Ett första konkret steg skulle kunna vara att enas om en stor skattereform som både skapar ekonomisk jämlikhet och tvingar ner utsläppen. En sådan progressiv allians borde också driva på för ett slutdatum för all fossil verksamhet.
Jonas Sjöstedt
Skribent, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Vi behöver starka folkliga rörelser som utmanar högerpolitiken och förändrar det politiska samtalet. Jag hoppas på en klimatrörelsen som inte ger regeringen en lugn stund. Jag vill se demonstrationer och protester mot de allvarliga nedskärningar vi som förbereds i vård och skola. Jag önskar mig en fackföreningsrörelse som tar strid för reallöner och trygga jobb. Vi behöver mer antirasism, optimism och solidaritet. Rörelserna lägger grunden för att få bort de blåbruna 2024, senast.
Peter Sunde Kolmisoppi
Vänsterprenör
Vi måste ge upp. Inte kamperna utan försvaret. Den tid och energi vi lägger på att reagera, förfäras och utkräva ansvar måste bytas ut mot att ta täten och sätta agendan själva. Vi måste begrava tron på att hederlig dialog existerar för våra politiska motparter. De har i åratal satt agendan genom att bete sig ohederligt, barnsligt och blivit curlade av näringsliv och rädda mediechefer. Det betyder inte att vi ska vara ohederliga eller att vi inte ska ha dialog. Istället ska vi vägra ställa upp på att förstärka deras inflytande. Varför accepterar vi Timbro som motpart? Sluta gå på deras taktik.
Zina Al-Dewany
Läkarstudent, ledarskribent Aftonbladet
Sverige. Det går att ha överseende med ditt mörker. Med kylan. Med millimeterrättvisan när notan ska in. Med snålheten mot grannens barn under middagen. Med att du inte träffar dina barnbarn särskilt ofta. Med att du struntar i dina äldre. Det går att ha överseende med allt det då bristen på värme och mellanmänskliga skyddsnät kompenseras med välfärd och jämställdhet. Med utbildning, jobb och bostäder åt alla. Allt det som gör sverige speciellt är det högern hatar och monterar ned. För att några ska betala lite mindre i skatt, ska vi betala med vår enda styrka: trygghet för människor. Vänstern måste våga omfördela, våga stoppa privatiseringar och välfärdsslakten. Annars har vi ingenting.
Emanuel Åström
Sångare i Agent Side Grinder
Det är dags att självmant inleda det sjätte massutdöendet. Börja på gräsrotsnivå. Bjud in dina vänner. Var kreativ. Cyanidspetsade drinkpartyn. Harakiri challenge på Tiktok? Politiken kan såklart också hjälpa till. Sänk IQ-kraven inom våldsmonopolet, beväpna dem mer. Återinstallera Trump, låt honom och Putin leka Franz Liszt på avfyrningskonsollerna. Relationen människa-jord är som Budd säger i ”Kill Bill 2”: ”She deserves her vengeance and we deserve to die”. Varsågoda för optimism.
Rasmus Hansson
Tillförordnad redaktör på Nya Mitten
Det känns kanske lite tröttsamt och banalt att säga det här, men det enda man kan göra är nog att fortsätta kämpa på. Fortsätta att peka vad som händer när välfärden utarmas, när våra rättigheter inskränks och när världen brinner. Jag vet inte riktigt vilka andra alternativ som finns. Vi måste fortsätta tro på rim och reson. Jag måste i alla fall fortsätta tro på det.
Anton Foley
Talesperson Aurora
Klimatkrisen, rasismen, patriarkatet, den globala ojämlikheten och urholkningen av välfärden har alla samma grundorsaker. Ett politiskt, ekonomiskt och kulturellt system som bygger på den koloniala idén att människan är separat, och överordnad, naturen, och att vissa människor är överordnade andra. En annan värld är möjlig, en värld som bygger på omhändertagande och solidaritet istället för dominans och förtryck. Men för att skapa den måste vi kämpa. When injustice is norm, resistance is duty.”
Jenny Maria Nilsson
Frilansskribent
Ett samhälle är alltid i kris, vår gemenskap är alltid i ett läge där utmaningar på liv och död behöver hanteras. Mot det finns ingen bot utan ”bara” en krishanteringsprocess och skillnaden mellan ett bra och ett dåligt samhälle beror på om den processen är motståndskraftig eller svag. Klarar krishanteringen, som upprätthålls av gemenskapens institutioner och civilsamhälle, att kontinuerligt och hyfsat mota vad som skapar lidande och värna vad som skapar tillfredsställelse? Allt sämre, de senaste årtiondena, tycks det mig. Välfärdens kris är en kris för krishanteringsprocessen och den krisen beror på att sämre normer har trängt undan bättre normer. Vi behöver rådighet men får utförsäljning, vi behöver förvaltning men får konkurrensutsättning, vi behöver tydlig orderkedja och ansvarsutkrävande men får kompiskapitalism, vi behöver samhällsnytta men får ekonomiska särintressen, vi behöver vederhäftighet och integritet men får charlataneri.
Laila Vianden
Ledarskribent Dagens ETC
Situationen vi befinner oss i är allvarlig och hela framtiden står på spel. Därför behöver vi stötta varandra och fortsätta kämpa på alla plan – i nämnder och i riksdagen, i demonstrationståg och klimataktioner. I fikarum och vänner emellan!
Carl Melin
Kommunpolitiker och samhällsanalytiker (S)
Om jag var tvungen att välja en reform eller åtgärd som skulle skapa ett bättre samhälle och hantera samhällsproblemen så skulle jag välja någon som leder till ökad respekt och tillit. Det vill säga att vi stärker samhällsgemenskapen på olika sätt. Detta kan göras på många olika sätt. Vi vet att sådant som en enhetsskola kan ha stor betydelse och att – historiskt – värnplikten var det viktigt verktyg. Tyvärr är det dock ofta svårt att backa bandet. Men det vi vet har betydelse är ett starkt och levande civilsamhälle. I föreningen, på fotbollsträningen, konsertrepetitionen, lajvet eller hajken så möts vi som jämlika människor. Min ”lösning” är därför att vi försöker stärka och utveckla civilsamhället. Ett samhälle där vi möts som jämlikar, litar på varandra och möter varandra med respekt.
Tanvir Mansur
Skribent
Alla stora förändringar i samhället har skett genom att folk organiserar sig. Du kan också göra nåt. Låt det inte stanna vid nätet. Gå med i föreningar, och var med på möten. Starta en Discord, gå i en demonstration, engagera dig. Se till att ta med en eller två personer varje gång. Skapa långsiktiga mål, och en plan på vad som kan göras för att nå dem. Det är bara när vi är många som vi kan göra skillnad.
Andreas Gustavsson
Chefredaktör Dagens ETC
Vi har bara sett början av vad Tidöuppgörelsen har för konsekvenser. Det handlar om en radikalisering som rusar fram, som blir värre för varje dag. Det är en bred front av rasism och åtstramning. Borgerligheten har släppt allt, Sverigedemokraterna navigerar åt regeringen. Det är allianser som är vårt svar. Breda allianser, kreativ aktivism, journalistisk ryggrad. Konsekvent solidaritet med varandra. Då kan de aldrig vinna.
Gudrun Schyman
Aktiv i Klimatalliansen
17 fredliga klimataktivister som demonstrerade är anhållna för sabotage. Repressionen ökar. Klimatkrisen accelererar i en aldrig tidigare skådad fart. Forskarnas varningar står som spön i backen. De samtidiga kriserna, ekonomiska och planetära, sammanfaller med politikens utarmning och totala oförmåga att hantera existentiella frågor. Fler och fler kommer att vända den etablerade politiken ryggen. Vad som växer fram i gapet mellan folkliga krav och politikens tondövhet återstår att se men brister tilltron till de demokratiska institutionerna har vi en demokrati på dekis och repressionen växer. Därför måste vi ut på gatorna. Igen!
Beatrice Rindevall
Krönikör Supermiljöbloggen
Engagera oss i framtiden. När tryggheten i samhället hotas och klimatet förändrar världen kan man inte vara passiv. Det finns tusen sätt att engagera sig – i föreningar, i politiken eller genom handlingar, så det finns sätt som passar alla. Vi är alla små kuggar i samhällshjulet, och ju fler som drar åt ett annat håll, desto troligare når vi dit. En bättre framtid kommer inte gratis längre. Vi måste kämpa för den tillsammans.
Elin Lucassi
Serieskapare
Nummer ett är att tillgodose allas grundläggande behov – mat, bostad, fritid. Vidare måste vi såklart slopa vinsterna i välfärden omedelbart. Alla som vill driva vidare får övergå till stiftelseform. Jag vill även ge mig på övertron på konsumentmakt och lägga mer ansvar för hållbarhet på företagen. Det ska inte vara möjligt för oss i slutledet att göra usla val. Jag vill ägna mindre tid i mataffären åt att läsa det finstilta och googla företagspolicys gällande mänskliga rättigheter. Min syn börjar bli ålderssvag och jag har ont om tid – jag vill kunna köpa en vara och gå hem med gott samvete.
Roxy Farhat
Konstnär och regissör
Det viktigaste vi kan göra är att engagera och organisera oss och våga agera! Ingenting kommer hända om vi fortsätter låta oss vara splittrade och fragmenterade. Så hitta det du brinner för och gå med i ett kollektiv som vill samma sak. Våga agera för den demokrati och framtid du vill se. Högern är otroligt bra på de här sakerna, så vi har inte råd att vara sämre!
Annie Hellquist
Tf chefredaktör Arbetaren
Många av dagens kriser är sammanlänkade, klimatkrisen och urholkningen av välfärden är båda sprungna ur kapitalismens vinstlogik. Den växande fascismen är till viss del ett svar på växande ojämlikhet och urholkad välfärd. Vi behöver också länka samman motståndet och se att exempelvis när lokförare strejkar mot ensamarbete, så är det en kamp för att upprätthålla nivån i välfärden eller när klimataktivister riskerar fängelsestraff ifrågasätter de samma kapitalistiska logik som också försöker pressa villkoren på arbetsmarknaden. Vi behöver backa varandra.
Ola Spännar
Medgrundare Klimatkollen
Klimatkrisen är viktigast, den påverkar allt. Vi måste återfå hoppet och det får vi inte av vackra ord utan av minskade utsläpp. Det saknas inte lösningar, vi vet vad som behöver göras. Det som krävs nu är ledarskap – och ekonomiska resurser. Sverige kan bli ett fossilfritt välfärdssamhälle. Men det fordrar obekväma beslut. Dyrare med det som ger stora utsläpp. Billigare att välja rätt. Exempelvis behövs en motsvarighet till hem pc-reformen på 90-talet, så att folk med lägre inkomster kan hyra elbil kraftigt subventionerat.
Jesper Ahlin Marceta
Journalist, författare och filosof
Sverige måste främja lokalt redaktionellt nyhetsmaterial. Sunda nyhetskällor är centrala för att vi ska kunna möta samhällets utmaningar – inte minst när vi står inför en AI-revolution, utan att ha förberett oss institutionellt för att motverka desinformation och polariserande påverkansinsatser. Varje ort med upp till 30 000 invånare borde ha minst en oberoende lokal nyhetsredaktion med fast anställda reportrar, fotografer och medieproducenter. Alla orter med fler invånare än så borde ha minst två konkurrerande redaktioner.
Jens Holm
Tidigare klimatpolitisk talesperson (V)
Vi behöver ett nytt projekt som inger hopp och framtidstro. Jag tycker en grön ny giv bäst inramar detta. Jag tänker mig ett stort investeringsprogram som löper på tio år för att snabbt ställa om Sverige till social och ekologisk hållbarhet. Investeringar i välfärden, energisystem, hållbara transporter och till ett hållbart livsmedelssystem utan djurfabriker. Sveriges statsskuld skulle öka med ett par procentenheter, men vi skulle få full sysselsättning och påbörja lösningen på klimat- och naturkrisen.
Anna Almqvist
LO-ekonom
Vi måste tänka annorlunda kring den ekonomiska politiken. Det behövs ett nytt finanspolitiskt ramverk där dagens överskottsmål ersätts av möjlighet att låna till viktiga investeringar i till exempel klimatomställningen, samtidigt som arbetslösheten kan pressas tillbaka. Alla måste få möjlighet att bidra till att bygget av ett bättre samhälle. Dessutom behövs en ny skattereform som utjämnar klyftorna och säkerställer att vi har ett skatteuttag som är tillräckligt för att finansiera välfärden.
Rainer Andersson
Vice ordförande Seko Pendelklubben
Vi måste organisera oss. Det är vad historien har visat alltsedan Spartacus dagar och fram till nu. För egen del handlar det om organisering på arbetsplatserna inom det så kallade LO-kollektivet. På sikt måste nya, demokratiska fackföreningar bildas om vi ska kunna stå emot arbetsgivarnas offensiv. En ny arbetarrörelse behövs som ställer självständiga krav och som slåss för våra demokratiska rättigheter och mot kapitalets rovdrift av människor och natur. Endast så kan vi rädda vår planet och mänskligheten. Aldrig ge upp utan fortsätta där generationer före oss påbörjade det vi måste avsluta.
Sandra Lamborn
Rebellmammorna
Rebellmammorna bidrar med perspektivet om hur klimatkrisen kommer drabba kommande generationer, våra barn. För oss som mammor är detta en reell oro, skräck som vi lever med varje dag och som vi inte bara kan sitta tysta med. Därför gör vi välplanerade och fredliga aktioner runt om i hela landet och kräver politiskt agerande mot förstörelsen av våra barns framtid. Det vi kräver är knappast en orimlighet: att våra barn, världens barn, ska kunna leva sina liv på en beboelig planet – utan brinnande konflikter, krig, och tärande orättvisor.
Olov Abrahamsson
Politisk chefredaktör Norrländska Socialdemokraten
Många unga känner klimatångest. ”Men framtiden är inte hopplös. Det är människan som skapar den”, som Thorstein Bergman sjöng en gång i tiden.
Det går att ersätta kol och olja med fossilfria energikällor. Att driva fordon med el istället för bensin och diesel. Att producera stål utan koldioxidutsläpp. En annan värld är möjlig – och jag tror att det viktigaste som politiken kan göra nu är att peka på dessa vägar framåt. Vi behöver mer av hopp och framtidstro i Sverige.
Lisa Gemmel
Chefredaktör för Bygget
Tillit och trygghet byggs genom förtroende – gentemot varandra som medmänniskor och gentemot det offentliga. Raserandet av sjukförsäkringen, det dysfunktionella skolsystemet och en sönderprivatiserad vårdapparat bidrar till en minskad trygghet i Sverige. En stärkt sjukpenning, skolpenning efter uppdrag och en vård med patienten och medarbetarnas arbetsmiljö i fokus är nödvändiga första steg för en ökad trygghet och tillit i samhället.
Moa Berglöf
Skribent på Sydsvenskans ledarsida
För sju år sedan, under valkampanjen som skulle sluta med att Donald Trump blev president, varnade jag för den lögnpopulism som i Sverige då framför allt representerades av Sverigedemokraterna. Kanske är det här den viktigaste demokratiska kampen just nu, skrev jag. Det är det fortfarande. ”Vår plikt är att avslöja (fascismen) och att peka vårt finger mot alla dess nya exempel – varje dag, i varje del av världen”, skrev Umberto Eco. Så syna lögnerna, utmana faktaresistensen, ifrågasätt det mörka narrativets retorik. Varje timme, varje dag måste kampen fortsätta.
Marcus Larsson
Tankesmedjan Balans
Målkonflikterna mellan vad vi vill ha, och vad vi är beredda att betala för, blir allt mer uppenbara. Vi vill ha en jord som man kan bo på, men inte minska vår konsumtion. Vi vill ha en väl utbyggd välfärd, men inte finansiera ökade kostnader. Vi vill ha konkurrens mellan skolor, men inte ökad olikvärdighet. När vi inte pratar öppet om målkonflikter växer missnöje och populism. Skolan är det område jag kan bäst. Vi behöver ett ärligt samtal om skolans målkonflikter och bestämma vilken ambitionsnivå vi vill – och kan – betala för. Gärna hög, men då måste resurser tillföras. Det populistiska ”effektivisera” funkar inte.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela vintern
Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Redaktionen