Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Montaget i Mantorp. En solig historia

ETC El.

I ett hus i Mantorp (den vackra delen av Östergötland) så har Carl-Lennart Westerlund bytt papp och tegeltak. Varför inte samtidigt sätta upp solceller?

I ett hus i Mantorp (den vackra delen av Östergötland) så har Carl-Lennart Westerlund bytt papp och tegeltak. Varför inte samtidigt sätta upp solceller?

Men 35% i solcellsbidrag i ryggen och många års arbetserfarenhet och husägande satte Carl-Lennart  igång. (Pga höjdrädsla fick han arbeta ensam på taket. Men bilderna har vi fått från fru Westerlund.) Ett underbart höstväder och ganska spänstig pensionär drog igång projektet som alltså även omfattade byte av papp, läkt och taktegel samt omfogning av skorsten, vindskivearbete mm.

Carl-Lennart berättar:

– Hade tänkt mig skylift eller bandelevator men det blev tegelränna ner och stege upp och manuell hissning av paneler. Själva panelmonteringen tog faktiskt bara 6 dagar med markhjälp av min hustru och trots alla intresserade solskensflanörer på gatan som ofta skulle prata några ord med gubben på taket.

– Men nu finns ledningarna fram till Fronius-apparaten i källaren dragna i fasadfärgade VP-rör. Solelspenetrationen i Mantorp verkar ganska låg, har inte sett någon mer, men nu finns ju ett 'studieobjekt' på en relativt trafikerad innergata. Bygglov behövs inte i Mjölby.

Bilderna berättar kanske ännu mer. Följ bygget!

En såhär stor anläggning är inte bara en elproduktionssak. Den sparar faktiskt 2 ton CO2 räknat på norra europas energimix. Mantorp är nu med i racet även i klimatpolitiken!

Hur lång tog det då?

– Pannorna togs av den 21. Läcktbyte och ny papp började den 22. och var klar den 28 sept. De översta och understa raderna belades med den nya pannuppsättning den 2 okt och den 4. påbörjades montering av panelfästen och skenor som var klart den 5. ca 50 fästen och 12 skenor. Därefter följde målning av plåtkanter och vindskivor.

– Hälften av panelerna monteras den 8–10 oktober tillsammans med underliggande pannor. Den 17. fortsatte pann- och panelsättning och var klar den 19. Rören för elledningarna sattes den 28 och i början av november blev det så lite inomhusarbete med eldragning och montering av växelriktare.

– Jag väntar fortfarande på elinspektion och ev ett mätarbyte innan vi får slå till produktionsbrytaren och kan skicka in färdiganmälan till staten för att få ut stimulanspengen, 35% av investeringen (förutom eget arbete). Pensionärer är ju gratis och kan ju under rådande regim beskattas därefter.

– Totalt ca 24 arbetsdagar och 200-300 gånger till taket på stegarna med god hjälp av hustrun på markplanet!

Solceller får man montera själv om man är van att arbeta på tak. Och det bra om man itne är höjdrädd... Det är inte svårare än att byta tegelpannor, men det krävs planering och tålamod. Och säkerhetslina.

Man får även dra dc ledningarna ner från taket och sätta upp växelriktaren. Däremot ska elektriker koppla in i proppskåpet och lämna in färdiganmälan till nätägaren.