Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Egen Els Sollyktstolpe

Dagens ETC.

Här är vår andra egna sollyktstolpe gjord för svenska förhållanden. Ja även för vintern, där snö annars täcker solceller. För lodrät montage blir ju inte snötäckt på samma sätt.

Egen Els sol lyktstolpe drivs av solen. En lång rad solceller riktade mot söder i mestadels lodrät vinkel gör att vi samlar in solel i ett mindre litiumjon batteri varje dag. Ja även mitt i vintern, där snö annars täcker solceller.

Lodrät montage blir ju inte snötäckt på samma sätt. 

Sol Lyktstolpen är programmerad så den startar såfort solen gått ner. Det är spänningen i solcellerna som styr. När lampan tänds lyser den i minst 5 timmar. Den går att omprogrammera till längre eller kortare lystid, beroende på behov.

Lyktstolpen är designad av Johan Ehrenberg och Fredrik Olsson och tanken har varit att göra en modern men ändå klassisk lampa som passar på innergårdar, villatomter och jogginspår. Den finns i grått, svart och rött.

En 20W LED lampa ger ett varmvitt ljus som är rejält. det lyser upp ordentligt. (Motsvarande ungefär en 100W strålkastare)

Stolpen är gjord i järn, batteri samt kontroller är gömda inuti stolpen. Du behöver alltså inga eldragningar utanför, allt byggs in.

Lyktstolpen gjuter du fast i ett mindre betongblock som du gräver ner eller i en stor sten. 

Kostnad

Jo, det blir billigare än vanliga lyktstolpar, speciellt om man räknar in kostnaden för eldragning.

Men den stora poängen med Sollyktstolpen är såklart att den inte kommer ha några framtida elkostnader. 

Vill du köpa lyktstolpen så är det bara att kontakta oss. Vi säljer den på faktura.

Montage

I de här två filerna kan du se hur man monterar. Det finns också instruktion om hur man omprogrammerar. Nu är dessa broschyrer gjorda på google engelska, vi kommer ta fram bättre och översatta om efterfrågan finns.

Lyktstolpen tar ca 6–8 timmar att montera om man är händig. (Eldragning i stolpen, solceller, lampa osv) Vill du ha den färdigmonterad (gjutning och resning måste du göra själv) behöver vi 2 000 kr för det jobbet.

 

Monteringsinstruktion

Programmeringsinstruktion

00:00 / 00:00