Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Young royals” bevisar att monarkin är förlegad

Netflixserien ’Young royals’ belyser problematiken med monarki. Hur är det demokratiskt att kungligheter inte har möjlighet att själva bestämma sin religion, sin sexualitet eller till och med har åtalsimmunitet för eventuella brott?”, skriver debattörerna
Netflixserien ’Young royals’ belyser problematiken med monarki. Hur är det demokratiskt att kungligheter inte har möjlighet att själva bestämma sin religion, sin sexualitet eller till och med har åtalsimmunitet för eventuella brott?”, skriver debattörerna Bild: Bild: Johan Paulin

Dagens ETC.

Den hyllade Netflixserien ”Young royals” hade kunnat vara på riktigt med ett förlegat system som urholkar människovärdet och bygger på en nedärvd orättvisa, skriver Jessica Schedvin och Jonas Lundgren från Republikanska föreningen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tänk dig att du inte har tillåtelse att älska vem du vill. Tänk dig att du har en familj som sätter press på att du måste gifta dig och hur den person du gifter dig med ska vara, att det måste vara en kristen person av motsatt kön. Tänk dig att du själv inte har möjlighet att bestämma vilken religion du vill tillhöra.

Så ser verkligheten ut för en av Sveriges mest kända familjer. 2021.

Det Lisa Ambjörn, Lars Beckung och Camilla Holter gör i den hyllade Netflixserien “Young royals” är något både mycket ovanligt och modigt. De belyser problematiken som alltid funnits i en monarki. Problematiken med krav och förväntningar som är orimliga att ha på människor år 2021, där den enda anledningen är att de råkar vara född i en kunglig familj. Serien visar tydligt hur kungligheter är födda till ett privilegierat liv, och det blir berörande att följa den fiktive prinsens kval som handlar om att han vill leva som han vill, och inte minst älska vem han vill.

Problemet är att fiktionen i “Young royals” inte är fiktion. Den är i högsta grad verklighet i den svenska monarkin. Så har det alltid varit. Personer med en annan sexuell läggning än heteronormen har fått smussla och gömma sig, de har inte kunnat gifta sig med eller ha sex med vem de vill. Det finns flera historiska exempel på detta. 

Att Sverige, en demokratisk stormakt, har bilden av sig själv att man är ett land där man låter varje individ vara sig själv och utvecklas själv till att bli sitt bästa jag, det är självklart. Så brukar Sverige fungera när det fungerar som bäst, för alla utom dem som ingår i den konstitutionella monarkin. Detta är inte bara omodernt, det är även odemokratiskt och, för att säga det rakt ut, hbtq-fientligt. 

En tanke som manusförfattarna väcker genom de viktiga frågorna som “Young royals” belyser, är frågan om demokrati. På vilket sätt är det förenligt med vårt demokratiska system att en person ärver rollen som statschef? Hur är det demokratiskt att den personen inte har möjlighet att själv bestämma sin religion, sin sexualitet eller att den personen till och med har åtalsimmunitet för eventuella brott?

2020 var Victoria Bernadotte inledningstalare av det årets Prideparad arrangerat av Stockholm Pride. Vi var många som såg hur hon användes som ett verktyg för att försvara ett system som står extremt långt bort från det som Stockholm Pride står för. Kronprinsessans personliga engagemang är säkert uppriktigt, men i sammanhanget blev hon en symbol för ett förlegat system där allas lika värde inte respekteras.

I år valde Stockholm Pride i stället temat ”Nyckeln till frihet”, vilket motiveras som en påminnelse om Priderörelsen ursprung. En manifestation för rättigheter som ger frihet att vara den du är och älska de du vill.

För tänk hur det skulle se ut om du inte hade möjlighet att älska vem du vill? 

Så förlegat.

/////////

Jessica Schedvin

styrelseledamot i Republikanska Föreningen

Jonas Lundgren

tidigare förbundsordförande i Unga republikaner