Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Vilken roll spelar tiggaren?

ETC Göteborg

Janan Zapata om att inte kunna svara på ett barns frågor om varför vissa tvingas tigga för att överleva.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Janan Zapata om att inte kunna svara på ett barns frågor om varför vissa tvingas tigga för att överleva.

Adrian är förbryllad och arg på mig. Han är inte nöjd med mina ofullständiga svar. I sin lilla hand hade han fått en guldtia att lägga i tiggarens pappersmugg. Tiggaren log mot honom med sina gula och svarta tänder, böjde huvudet och sa:

”Tenkjo, tenkjo, tenkjo.”  

Sedan kom alla frågorna. En sjuårings frågor:

”Varför har han inga pengar?”

”Varför har han inget jobb?”

”Varför kan han inte prata svenska?”

”Vart kommer han ifrån?”

”Hur länge har han suttit där?”

”Fryser han inte?”

”Räcker tian till mat och godis?”

Adrian litar på att jag har svar. Det är en förälders uppgift att förklara hur världen fungerar och människornas roll i den. Vilken roll som fröken har, vilken roll som polisen har, vilken roll som kassörskan på Ica har. Det kan jag förklara ganska enkelt. Men vilken roll har den papperslöse tiggaren som sitter utanför Ica?

Det är som att varje samhälle har ett begränsat antal roller att dela ut och de papperslösa tiggarna kom för sent till utdelningen. De var någon annanstans och nu är rollerna liksom slut… Nej, det kan jag ju inte svara. Såhär då:

I vår värld är det bara de roller som man kan tjäna pengar på som räknas. Den papperslöse tiggaren hade kanske en annan roll från början. Han kanske blev papperslös när han lämnade sitt land. Någonting hände. Krig kanske. Eller förföljelse. Han har kommit hit, tigger och fryser hela dagen, men det är värre där han kommer ifrån. Och här har vi så mycket pengar att vi kan undvara tior i pappersmuggar. 

Jag trasslar in mig i allt snårigare förklaringar och Adrian blir alltmer irriterad. Han förstår inte. Det här kan inte stämma! Det här rollsystemet verkar skitdåligt! Varför kan vi inte ge en bättre roll åt den papperslöse tiggaren, i stället för en tia? Varför kan han inte få jobba på Ica, i stället för att sitta utanför och frysa? Kassörskan kan ju vila lite ibland, hon verkar alltid trött och grinig. 

Det slår mig sen att tiggaren kanske också har ett barn. Han kanske också har en frågvis sjuåring som han ska förklara världen och sin roll i den för. Vilka roller spelar jag och Adrian i deras värld?

”Tenkjo, tenkjo, tenkjo.”

Det svider till. Jag vill svara att nej, tack till dig som lättar mitt samvete när du tar emot smulor i form av mynt. Eller nej, jag vill svara förlåt, förlåt, förlåt. Och förlåt Adrian, för mina dåliga förklaringar och ursäkter. Förlåt för det skitdåliga rollsystemet som jag egentligen inte försöker förändra. Och därmed hjälper till att upprätthålla. Förlåt som faller lika platt som tian i pappersmuggen. 

Så, vilken roll spelar den papperslöse tiggaren? Vänligen kryssa i rätt svarsalternativ:

A) Att ge oss dåligt samvete 

B) Att påminna oss om att vissa har det sämre 

C) Att påminna oss om att rollsystemet är skit

Janan Zapata

Ämnen i artikeln