Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Vi vill ha rättvisa taxor för pensionärerna i Hällefors

”Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension.”
”Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension.” Bild: bild: Gorm Kallestad/NTB /TT

ETC Bergslagen

Den högsta garantipensionen ger mindre än femtusen kronor efter skatt. Garantipension får du om du haft låg inkomst/lön. Sjuttio procent av kommunals medlemmar får garantipension. I den politiska debatten behandlas pensionärer ofta som en enhetlig grupp, men klassamhället är ytterst tydligt också bland de äldre.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension. På förra kommunfullmäktige föreslog Vänsterpartiet att förvaltningen ska ta fram ett underlag så att politiken kan ta ställning till om vi ska införa progressiv taxa i äldreomsorgen, alltså att olika inkomstskikt betalar olika avgift.

Det ena majoritetspartiet, Grythyttelistan, lade ner sin röst, uppenbart oenigt med de två andra. Bara Moderaterna och Socialdemokraterna röstade emot vårt förslag och tyckte därmed att tjänstemännen inte ens skulle titta på för- och nackdelar. De vann omröstningen med tretton mot elva.

Där såg vi konsekvenserna av Socialdemokraternas högersamarbete, något alla S-väljare borde känna till så att man vet vad man får för sin röst. Men det finns ett sätt att ändra på detta, och det är att du använder din rösträtt på sådant sätt att Vänsterpartiet från våra 22 procent växer tillräckligt för att omöjliggöra att S får majoritet med M, och Vänsterpartiet får chansen att förhandla fram en annan majoritet.

 

Ämnen i artikeln