Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi står i solidaritet med Taxiunionen

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Gigarbetarna har fått nog. I tisdags gick arbetare för Uber och Bolt ut i strejk för att försöka förbättra sina arbetsförhållanden. Förhandlingarna med företagen har beskrivits av Taxiunionen som en ”make or brake” för förarna som i kostnadskrisen fått en kraftig försämrad situation. Det är på tiden att strålkastarljuset riktas mot gigföretagen som politiken allt för länge ignorerat, skriver Leon Mc Manus på Grön ungdom.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Samtidigt som demonstrationer och strejker mot företag som Uber skett runt om i Europa har inte samma uppmärksamhet riktats mot de Svenska gig­företagen. Trots att frågan har lyfts av ­arbetare för Foodora och fackförbundet Transport så vägrar politiker ta i frågan.

I Gigwatch valrapport visar de dock på hur den svenska högern aktivt bedrivit en politik i gig-företagens intressen. När nu gigarbetarna tar upp kampen mot företagen så måste de politiska partierna till vänster ta upp kampen mot högerns gig­vänliga politik och jobba för trygga ­arbetsvillkor för alla.

I Europa ser det annorlunda ut. Där har gröna- och vänsterpartier tydligt tagit ställning mot gigföretagens pissiga arbetsvillkor och drivit politik som ger arbetarna större makt över sin arbetssituation. Inte minst uppmärksammades frågan i samband med ett stort läckage av dokument från Uber (2022) till The Guardian, som visar på att företaget inte kan likställas med en värdig arbetsgivare. Lagbrott, undanröjande av bevis och hemliga lobbymöten med Europas politiska elit, så stavas företaget som Taxi­unionen demonstrerar mot.

Ofta brukar gigföretagen beskrivas, inte minst av sig själva, som banbrytande techbolag som blivit framgångsrika på grund av sin nya teknik. Men det stämmer inte. Gigföretag som Uber har lyckats konkurrera med hjälp av dåliga arbetsvillkor. Genom att stryka kostnaden för arbetsmaterial och inte garantera varken inkomst eller sysselsättningsgrad, kan man leverera låga priser på arbetarnas bekostnad.

Taxiunionen berättar att gig­arbetare i nuläget kan behöva ­jobba så mycket som 60-70 timmar i veckan för att överleva. Det är inte en värdig arbetssituation.

Vi i Grön Ungdom står i ­solidaritet med Taxiunionen och de som demonstrerar. Nu är det dags att politiken tar vid. Vi i Grön ungdom vill att gig­arbetarna ska ha samma rättigheter som anställda har, vilket de inte har idag. Vi vill att:

Gigarbetarna ska anses vara arbetstagare.

Gigarbetare ska ha rätt till medbestämmande enligt MBL.

Gigarbetare ska ha rätt till kollektivavtal.

Det är på tiden att vi gör som i andra europeiska länder och står i solidaritet med gigarbetarna och detta är ett första steg för att förbättra deras arbetsförhållanden. Vi står i solidaritet med Taxiunionen.