Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi projicerade KLIMATSVEK på riksdagen

Bild: Skiftet

Dagens ETC.

Tyvärr ser vi grönmålning och falska lösningar överallt. Dagens politik leder till att låsa fast oss i en fossilekonomi. Det är inget annat än ett svek, skriver Robin Zachari och Maria Hammer på Skiftet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi satte i den stora linsen, vår kollega kopplade ihop kablarna till batteriet, sedan tryckte vi på ON-knappen. En sekund senare var ljusbudskapet uppe på riksdagshusets kortsida: KLIMATSVEK. 

För det finns inget annat sätt att beskriva regeringens politik när vi går mot hela tre graders uppvärmning med konsekvenser vi knappt ens kan föreställa oss.

Sverige har sedan 1987 haft ett miljödepartement vilket var framsynt av den dåvarande regeringen. De förstod att även om frågor om miljö inte kan stängas in i ett enda departement, hänger ihop med allt, måste de ha ett eget departement för att ha status. Snabbspola fram till 2022 och det första och möjligtvis sista minnesvärda som miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) gör är att lägga ner miljödepartementet. 

Men det handlar om så mycket mer än bara ett nedlagd departement. Miljön bryr sig såklart inte om departement men handlingen är symbolisk. När miljön ska underordnas näringspolitiken kommer den alltid bli trumfad. Låt oss ta ett par konkreta exempel på hur dagens näringspolitik leder till att låsa fast oss i en fossilekonomi.

Sverige eldar på klimatkrisen med våra pensionsinvesteringar genom AP-fonderna, som förvaltar våra pensionspengar, och kreditgarantier via Exportkreditnämnden (EKN). Fossilgas är ett fossilt bränsle som spär på såväl klimatkris som krig. 

EKN beslutade 2021 att de ska sluta ge kreditgarantier till nya fossila projekt, men beslutet träder i kraft först vid årsskiftet 2022/2023. Efter att har gett ett miljardstöd till Putinnära storprojektet “Yamal LNG” i Sibirien, överväger de nu att stötta ett katastrofalt gasprojekt i Moçambique. 

Vid årsskiftet träder också EU:s nya taxonomi i kraft, ett system för hållbara investeringar som kapats av fossillobbyister som fått in att fossilgas ska räknas som en grön investering. Men fossilgas kommer aldrig blir hållbar, även om någon har bestämt sig för att kalla det för grönt. 

Tyvärr ser vi grönmålning och falska lösningar överallt.

Den nya miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari säger att hon är ”bäst på att driva miljöpolitik”. Nu är det upp till bevis. Hon har mycket att leva upp till och därför projicerade vi KLIMATSVEK följt av ”Fossilgas dödar” på riksdagen och avslutade med ”Not my taxonomy”. 

Dags för ministern att gå från skryt till handling och stoppa de fossila investeringarna. Omedelbart.

00:00 / 00:00