Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste våga se vårt mörka förflutna

Dagens ETC.

Samerna utsätts för en ny våg av hat. Människor hotas, renar plågas. Rättssamhället måste ta krafttag mot detta och alla institutioner måste göra upp med århundraden av förtryck. Inklusive kyrkan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

TV4:s Kalla fakta har nyligen gjort ett program med namnet ”Samehatarna”. Programmet granskar bland annat något som i programmet kallas ”renstöld”, men detta är i själva verket djurplågeri där renar dödas eller plågas till döds, vilket används som verktyg för hat mot samer.

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) fördömer starkt det hot och våld som förekommer både mot samer och djurlivet, vi tycker att det är ett oacceptabelt beteende. ViSK är bedrövade över hur polisarbetet kring detta skötts och menar att det borde sättas in särskilda resurser för att arbeta med dessa hatbrott och reella dödshot. Utredare utan koppling till aktuella områden måste tillsättas för att säkerställa att utredningar sker objektivt, och för att polisen ska få tillbaka förtroendet som idag är kört i botten hos vårt urfolk.

Dessa gärningar borde rubriceras som hatbrott i stället för som nu skadegörelse eller stöld av egendom. Rättssamhället måste ta krafttag för att stävja dessa brott, vi uppmanar regeringen att verka för en ny lagstiftning vilket skulle ge högre utredningsprioritet.

ViSK värdesätter att Svenska kyrkan är en aktiv samhällsdebattör, som vill fortsätta sitt försoningsarbete med vårt urfolk. Svenska kyrkan har till sist tagit tydlig ställning och i samband med Kyrkomötet i november ger man samerna en officiell ursäkt för flera hundra år av förföljelse.

Detta är Vänstern i Svenska kyrkan stolta över men hoppas samtidigt att markfrågan tydligt lyfts i dokumentet, något som inte kom med i den så kallade Vitboken. Vi måste våga se vårt mörka förflutna och erkänna det felaktiga i det och arbeta för försoning och stå upp för alla människors lika värde och försvara urfolkens rättigheter.

Vi har alla ett ansvar i samhället, både myndigheter och medborgare, till att alla har rätten att känna sig trygga oavsett etniskt ursprung eller kulturell identifikation. Vi uppmanar allmänheten att våga stå upp för dessa värderingar.

00:00 / 00:00