Debatt. .

2016-02-23 03:25
"Kommer nya produkter att ha målet att gynna liv eller att ta liv? Kommer de att bygga upp samhällen eller förstöra dem?" Det frågar sig dagens debattör.  Bild: Jose Figueroa
"Kommer nya produkter att ha målet att gynna liv eller att ta liv? Kommer de att bygga upp samhällen eller förstöra dem?" Det frågar sig dagens debattör.

Vi har alla ett ansvar för liven som svenska vapen skördar

Så länge produktionen och exporten av vapen sker från vårt land är alla svenskar medansvariga. Vi måste kräva en radikal omfördelning; från militär forskning till civil forskning som är till gagn för människan, skriver Martin Smedjeback.

Idag står jag åtalad för olaga intrång efter att vid tre tillfällen 2014 ha besökt Bofors industriområde tillsammans med mina medåtalade. Jag befann mig inte på industriområdet för att jag tyckte att det var roligt eller spännande. Jag hade mycket hellre varit på en trevligare plats än på en vapenfabrik. Jag var där för att jag känner ett ansvar för alla de liv som går förlorade när svenska företag sprider vapen runt om i världen. Vi svenskar är alla medansvariga så länge produktionen och exporten av vapen sker från vårt land.
Det är illa nog med alla de liv och krossade familjer som svenska vapen orsakar idag. Men jag är ännu mer orolig över framtiden. Den teknologiska utvecklingen går oerhört snabbt. Den kan gynna oss i form av bättre hälsa och ökad bekvämlighet. Men teknologin medför också stora faror.

En grupp experter på globala katastrofrisker fick för några år sedan frågan: Hur stor är risken att mänskligheten helt utplånas före år 2100? Deras sammanlagda svar hamnade på 19 procent. Enligt deras uppskattning är det alltså en femtedels risk att ingen människa överlever det här århundradet. Högteknologiska vapen var bland de största hoten som räknades upp av experterna.

På flera möten i FN har frågan om dödliga automatiska vapensystem tagits upp. Den här typen av nya vapen skulle helt självständigt välja ut mål och avfyra utan att någon människa befann sig bakom spakarna eller vid avtryckaren. Att ge maskiner makten att bestämma vem som lever eller dör på slagfältet skulle innebära helt nya risker i krig. Redan idag håller några av de största försvarsmakterna i världen på att utveckla automatiska vapensystem. Det här har inte skett utan protester. För några år sedan bildades den internationella Kampanjen för att stoppa mördarrobotar som består av flera internationella organisationer, bland andra Human Rights Watch. Över 20 000 forskare, däribland Stephen Hawking, har skrivit under ett upprop mot mördarrobotarna. Där säger forskarna att ”om vapen tillverkas med artificiell intelligens så är ett globalt kapprustningskrig i praktiken oundvikligt”. Därför rekommenderar de ett totalt förbud mot offensiva automatiska vapensystem.

Jag tror att avgörande för om vi som mänsklighet överlever eller inte är vem som har makt över teknologin och därmed bestämmer hur tekniken ska utvecklas. Kommer nya produkter att ha målet att gynna liv eller att ta liv? Kommer de att bygga upp samhällen eller förstöra dem? Vi måste kräva en radikal omfördelning; från militär forskning till civil forskning som är till gagn för människan. Ingen förälder i världen ska behöva oroa sig för att plötsligt få en högteknologisk missil genom sitt tak, oavsett om den är skickad av en människa eller en maskin. Att låta företag, regeringar och militär fortsätta med business as usual vore att spela rysk roulett med vartenda nurvarande och framtida liv på den här planeten.
 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Martin Smedjeback 
Grundare av företaget Ickevåldssmedjan. Har de senaste 15 åren hållit föredrag och lett workshops kring fred, ickevåld och djurrätt. 2014 erhöll han Martin Luther King-priset. Den här artikeln grundar sig på den slutplädering som i dag hålls i Örebro Tingsrätt, där han står åtalad för olaga intrång på Bofors industriområde.