Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi är inte manshatare – vi vill vill bara slippa diskriminering i Sverige

”Arbetslivet är ett av de områden där diskriminering ofta äger rum. Genom åren har det handlat om olika men viktiga aspekter. Lönegapet har länge varit ett återkommande problem att prata om när man diskuterar könsdiskriminering i arbetslivet,".
”Arbetslivet är ett av de områden där diskriminering ofta äger rum. Genom åren har det handlat om olika men viktiga aspekter. Lönegapet har länge varit ett återkommande problem att prata om när man diskuterar könsdiskriminering i arbetslivet,". Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Ordet feminism har kastats och just nu finns det alldeles för få som vet vad feminism egentligen är och vad feminism står för. Så vi vill räta ut några missförstånd, skriver en grupp 16-åringar som arbetar som kommunutvecklare hos barnombudet i Uppsala län.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Feminism är en rörelse som strävar efter att både män och kvinnor ska ha samma jämlikheter, oavsett om det är ekonomiskt, politiskt eller socialt. Den feministiska rörelsen har varit igång sedan ungefär mitten på 1800-talet. Men efter att feminism har pratats så mycket om, från olika folks perspektiv, så har ordets riktiga mening suddats ut.

När vi gick ut i centrala Uppsala och intervjuade uppsalabor om vad feminism innebär för dem var det många som började prata om “manshatare” och “arga vita CIS-kvinnor”. Men för oss är det här inte vad feminism är. Feminism är politisk och ekonomisk jämställdhet mellan könen. Det är en väg framåt bort från diskriminering som vi inte kan nå om vi inte kan enas om att jämställdhet är något vi behöver.

Arbetslivet är ett av de områden där diskriminering ofta äger rum. Genom åren har det handlat om olika men viktiga aspekter. Lönegapet har länge varit ett återkommande problem att prata om när man diskuterar könsdiskriminering i arbetslivet. Enligt Medlingsinstitutet var kvinnors medellön 86,6 procent av mäns år 2013, vilket betyder att kvinnor tjänar 13,4 procent mindre än män varje år. Även om skillnaden har minskat medtre3 procent sedan 2013 är det fortfarande ett stort problem.

Feminismen menar här inte att alla med samma yrke ska tjäna lika mycket, eller att en mindre meriterad kvinna ska tjäna lika mycket som en man med mer erfarenhet eller utbildning. Tvärtom – merit, utbildning, och erfarenhet ska vara det enda som styr lönesättningen. Om det är en kvinna eller en man ska inte spela någon roll – det är feminism.

Problemen inom arbetslivet tar inte slut där, det finns även andra problem som bidrar till diskriminering på arbetsplatsen såsom exempelvis en normativ uppfattning av vissa yrken som “feminina” respektive “maskulina” som stänger ute människor från att söka sig till vissa yrken.

När vi som unga diskuterar våra framtidsdrömmar blir dessa normativa gränser tydliga. Den kvinna som drömmer om en framtid inom ett traditionellt manligt yrke möts snabbt av skepticism. “Men du är väl inte stark nog för militären? Du ska inte bli något annat?” Med detta menar vi inte att det ska finnas exakt 50 procent manliga sjuksköterskor eller 50 procent kvinnliga brandmän, utan att man ska kunna utbilda sig och jobba med det yrke man vill utan att könsnormerna styr ens val.

Inom utbildning sker även mycket diskriminering. Arbetslivsinstitutet genomförde en enkätstudie angående trakasserier där 1 000 gymnasieelever deltog. Resultatet visade ett tydligt könsmönster. Man såg att det var vanligare att flickor blev utsatta för sexuella trakasserier medan pojkar allt oftare blev utsatta för en större grövre misshandel än vad flickorna blev. Feminismen menar att skillnaden ska suddas ut, och att antalet sexuella trakasserier mot flickor ska minska. Lösningen är en nolltolerans mot alla sexuella trakasserier oavsett kön.

Avslutningsvis vill vi uppmana dig att ta feminism på allvar. Vi är inte manshatare utan helt enkelt bara på jakt efter ett bättre samhälle fritt från diskriminering.

Corinne Nygren

Hampus Lernberg

Lumi Biehl

Samuel Wahlstedt

00:00 / 00:00