Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Var går gränsen för civil olydnad?

”Det som ansågs oacceptabelt för fem år sedan är idag ett föredöme”, skriver debattörerna.

”Det som ansågs oacceptabelt för fem år sedan är idag ett föredöme”, skriver debattörerna.

Bild: Återställ våtmarker

Dagens ETC.

Det är ingen i Återställ våt­marker som tycker det är kul att sitta i vägen för ilskna lastbilsförare och sedan bestraffas för det, skriver en rad klimataktivister.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Gradvis har inställningen skärpts, med allt fler aktivister som blir åtalade för sabotage. Konkret betyder det fängelsestraff istället för böter. Kan det vara det så kallade Overton­fönstret som öppnats?

Om klimatrörelsen vore ett träd skulle det vara ganska likt en ek. Rötterna har växt i många år och nått djupt ner i det svenska medvetandet. Trädet har många olika grenar som växer oberoende av varann och ibland åt helt olika håll, men fast förankrade i samma stam av övertygelse om nödvändigheten av en drastisk förändring av våra konsumtionsmönster, av själva ekonomin.

Vid det här laget finns många generationer av grenar. De tidiga delarna av rörelsen handlade mycket om att sprida information, inte minst till våra beslutsfattare som inte verkade förstå vad saken gällde. I takt med att forskningen blev allt tydligare har nya grenar på rörelsen blivit allt mer uttrycksfulla. Nya försök att nå ut via medierna, och nya metoder som civil olydnad har tillkommit. Bland de yngsta grenarna finns grupper som protesterar genom att störa samhällets funktion, till exempel med att stoppa biltrafik i rusningstid.

Rättsväsendet har uppgiften att hålla samhällsfunktionerna igång, och blir därmed ställda inför ett dilemma. Sveriges befolkning har en grundlagsskyddad rätt att fritt uttrycka sin åsikt, även då det medför viss samhällsstörning. Polis och åklagare var till att börja med försiktiga, och aktivister åtalades mest för ohörsamhet. Gradvis har dock inställningen skärpts, med allt fler aktivister åtalade för sabotage. Konkret betyder det fängelsestraff istället för böter.

En störningsaktion irriterar ofta dem som blir direkt drabbade. Populistiska politiker är snabba på att ta upp de trådarna och göra det mesta möjliga av det. Detta ökar befolkningens medvetenhet om anledningen till aktionen, på gott och ont, och andra politiker drar nytta av det nyväckta intresset. På så sätt uppstår en diskussion om huruvida aktionen totalt sett hjälper eller förstör för klimatrörelsen, och därmed om vad som är en bra aktion.

Parallellt pågår en politisk diskussion om gränserna för medborgarnas demokratiska inflytande mellan valåren. Förra veckan var det ämne för en diskussion mellan Expressens kulturchef Victor Malm och vice ordföranden för riksdagens kultur­utskott Robert Hannah (L). Malm försvarade sin artikel om hur ­aktiviströrelsen Återställ våt­marker med sina blockeringar av motorvägar haft framgångar genom att våtmarkerna som klimatfaktor numera diskuteras brett, även upp i regeringen. Hannah däremot ansåg att Återställ våtmarker bara gör folk irriterade och på det sättet förstör för klimatrörelsen.

Diskussionen pågår på flera håll i världen. FN:s generalsekretariat har skrivit en rekommendation till världens länder att yttrandefrihet är en av FN:s grundprinciper, och att detta är speciellt viktigt då det gäller klimatet. Länder ska inte sätta någon i fängelse för klimat­aktivism. Här i Sverige har Högsta domstolen fått rådet av sina ­experter att mötes- och demon­strationsrätten väger tyngre än ­trafikhänsyn även om trafik­störningarna kan bli stora, att sabotage inte är en lämplig brottsrubricering för klimataktivism.

Underförstått beskrev Hannah vad han anser räknas som acceptabel aktivism. Vissa makthavare har en bild av hur medborgarnas inflytande borde se ut, och vill beskära de nya grenarna i klimatrörelsen så att de håller sig inom gränsen. 

Det intressanta är att han samtidigt höll fram Greta Thunberg och Fridays for future som goda exempel, och sa att han lyssnar på dem. Minnet är kort; det var bara några år sedan Greta kritiserades för sin skolstrejk för klimatet, och nu är hon ett gott exempel.

Vad Hannah gör, förmodligen oavsiktligt, är att han flyttar på det så kallade Overtonfönstret. Det som ansågs oacceptabelt för fem år sedan är idag ett föredöme. Indirekt uppmuntrar han till en eskalering av klimatrörelsen, en utveckling som ingen utom populister egentligen vill ha. 

Det är ingen i Återställ våt­marker som tycker det är kul att sitta i vägen för ilskna lastbilsförare och sedan bestraffas för det. Om vår regering för fem år sedan hade satt ett tillräckligt starkt mål för Sveriges omställning och sedan regelbundet visat resultat enligt den planen hade Återställ våt­marker antagligen aldrig uppstått.

Det mest tragiska med Hannahs inställning är att det kostar oss pengar. Sveriges del av den globala notan för omställningen blir drygt tre miljoner kronor ­dyrare för varje timme som går.

Till skillnad från människor i många av de länder som drabbas värst av klimatkatastrofen kan vi svenskar, än så länge, ganska fritt protestera då vi tycker att våra makthavare inte gör sitt jobb. Det är vårt ansvar gentemot dem som inte har den förmånen att göra vårt yttersta för att rädda vår gemensamma värld.

Ola Gabrielson, klimataktivist, Janine O’Keeffe, aktiv i Fridaysforfuture Map, Klimatsverige, Scientist Rebellion, Klimatalliansen med flera, PontusBergendahl, klimataktivist Återställ våtmarker och talesperson Klimatalliansen, MatildaBergström, klimataktivist Rebellmammorna och Mothers’ Rebellion, LiWångblad, människorätts- och klimataktivist, AitzkoaLópez de Lapuente Portilla, Scientist Rebellion, ElisabethSanderson, pensionerad lärare, Klimatalliansen och Extinction Rebellion, MagnuzEngardt, klimataktivist Scientist Rebellion och Extinction Rebellion, TereseNilsson, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion, Rebellmammorna, ThomasHörberg, Scientist Rebellion, DavidAlcer, Återställ våtmarker och Scientist Rebellion, Esther Hauer, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion, Rebellmammorna, Rufus Rune, klimataktivist Återställ våtmarker, Ta tillbaka framtiden, Extinction Rebellion med flera, PetraEnglund, Läkare för Extinction Rebellion och Rebellmammorna, GunillaHolback, Extinction Rebellion, ViktorJonsson, Återställ våtmarker och Extinction Rebellion, JennyAhlner, psykologer för Extinction Rebellion, Rebellmammorna, Återställ våtmarker, AndersGiertz, Scientist Rebellion och Extinction Rebellion, Stefan B Nilsson, chefredaktör Mat & Klimat, SusannaKlevebro, Scientist Rebellion, Läkare för Extinction Rebellion och Rebellmammorna, MaritFontanaOscarsson, Psykologer för Extinction Rebellion, Återställ våtmarker, Rebellmammorna, Cecilia Carlsson, Extinction Rebellion och Rebellmammorna, Björn Paxling, Scientist Rebellion och Extinction Rebellion, BrittaBäumer, Psychologists for future, Psykologer för Extinction Rebellion och Rebellmammorna, RobinLindstedt, klimataktivist, KarinNorman, Extinction Rebellion, Återställ våtmarker, Scientists Rebellion, JanLindblad, klimataktivist, LenaLindh, Gretas Gamlingar Gävle, SophiaPankenier, Rebellmamma, MatsSederholm, aktivist Diem25, AnnaTermine, klimataktivist Extinction Rebellion och Återställ våtmarker, PeterForsberg, aktiv i Extinction rebellion, AnneSvare Saturdays For Future, GunZetterström, Saturdays For Future, MariaBackman, Extinction rebellion och Rebellmammorna, LiorStefansson, Återställ våtmarker, LinnAugustinsson, läkare för Extinction Rebellion