Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Våldsbrott är en klassfråga

Bild: Bild: Peter Krüger/TT

Dagens ETC.

Det är dags att betrakta våldsbrott som en klassfråga – inte somen etnisk fråga. Våra politiker har inte lyckats utjämna ekonomiska och sociala skillnader.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De tragiska morden på Ikea i Västerås har fått näthatet att riktas mot invandrare. Asylboenden utsätts för hot och kräver polisbevakning. Brottsförebyggande rådets statistik visar att det dödliga våldet minskat sedan mitten på 1990-talet. Det är lätt att misstro statistiken med tanke på oroväckande många skjutningar i Göteborg och handgranatsprängningar i Malmö. Vad gäller ”Ikea-fallet” och det gängrelaterade våldet är det fel att fokusera på etnisk bakgrund. Det handlar om att undersöka orsakerna till våldsbrotten.

Därför är det dags att betrakta våldsbrott som en klassfråga – inte som en etnisk fråga. Våra politiker har inte lyckats utjämna ekonomiska och sociala skillnader. ”Medelklassen” är tungan på vågen i valen. Jobbskatteavdragen har bidragit till en välmående ”medelklass” i Sverige.

Hur ska gruppen ungdomar som inte tar sig in på arbetsmarknaden kunna bli ”medelklass”? 80 procent av unga arbetslösa mellan 18–24 saknar A-kassa. Hur många invandrare och ensamstående kvinnor kan skryta med att de har det lika bra som medelklassen? Människor i dessa samhällsgrupper upplever brister på materiella, kulturella och sociala resurser och känner sig exkluderade.

Det är hög tid för våra politiker att minska inkomstskillnaderna som ökar mer än i något annat europeiskt land. Annars riskerar de som är fattiga att bli ännu fattigare. Angrip orsakerna till fattigdomen och våldskriminaliteten i Sverige.