Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Upp till bevis för alla som säger sig stå för jämlik vård

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC.

En ny utredning ska föreslå hur de gräddfiler i vården som privata sjukvårdsförsäkringar skapar ska stoppas. Då blir det upp till bevis för den svenska borgerligheten. Antingen värnar man principer om lika vård och vård efter behov, eller så gör man det inte. Väljarna förtjänar att veta.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I augusti 2020 tillsattes en utredning som skulle komma med förslag om hur vi kan komma till bukt med de gräddfiler i vården som skapas av privata sjukvårdsförsäkringar. Utredningen havererade och resulterade i tandlösa förslag som inte ens regeringen var nöjda med. Nu har Hallengren tillsatt ytterligare en utredning som redan i sommar ska komma med skarpa förslag på hur privata vårdgivare som driver skattefinansierad sjukvård inte längre ska kunna ge förtur till dem med privat sjukvårdsförsäkring. Det blir en unik chans för riksdagens politiker att visa var man står, ska vård ges efter behov eller plånbok?

Skattefinansierade privata vårdbolag kan idag välja sina patienter och ge förtur till dem med privat sjukvårdsförsäkring, vilket cirka 690 000 personer har. Det säger sig självt att ingen skulle teckna en försäkring om det inte innebar att man fick gå före i kön. Men det strider mot hälso- och sjukvårdslagen som mycket tydligt anger att vård ska ges efter behov, inte plånbok. Hela poängen med en försäkring försvinner om lagen följs.

Värst har utvecklingen varit i Stockholm. Här har mest sjukvård privatiserats under det blågröna styret. Privatiseringen är en grogrund för gräddfilerna, då privata vårdgivare som vill tjäna snabba pengar kan bedriva både skatte­finansierad vård och samtidigt ta emot försäkringspatienter. I Stockholm kan sjukare patienter få vänta över 60 dagar medan friskare försäkringspatienter kan få träffa läkare inom en vecka hos samma vårdgivare. Borgerliga politiker vägrar erkänna att försäkringskunder får gå före kön, men försäkringsbolagens egen reklam är desto ärligare med att så är fallet.

Stockholms regionstyre med Moderaterna i spetsen konsekvent vägrat göra något åt problemet. Regionrådet Irene Svenonoius har i sin bok ”Jag vill avskaffa mig själv” välkomnat utvecklingen med mer försäkringsvård, för henne är det ideologiskt. Stockholm borde fungera som ett avskräckande exempel och högerpolitiker i andra delar av landet får inte göra om samma misstag.

När ett skarpare förslag snart ligger på bordet kommer försäkringsbranschen och vårdbolagen mobilisera kraftigt med lobbyister och skrämselpropaganda. De vill förvanska frågan till att handla om att patienternas valfrihet riskerar att inskränkas, när det i själva verket handlar om vårdbolag som vill kunna välja bort de sjukaste patienterna och ge förtur till dem som kan betala.

Borgerliga politiker, både inom regioner och riksdag, måste ta ställning och välja sida. Ni kan inte säga att vård ska ges efter behov och samtidigt fortsätta tillåta privata vårdgivare att bryta mot dessa principer för att tjäna pengar. Tycker ni att sjukvård inte ska ges efter betalningsförmåga förväntar vi oss att ni röstar för skärpt lagstiftning där olika köer in till vården förbjuds. Men om ni fortsätter hävda att bolag även i framtiden ska få bryta mot svensk lag genom att låta privata patienter gå före regionpatienter, stå då för det. Ärligt och öppet. Väljarna förtjänar att veta.