Debatt. .

2014-12-01 16:01

Tre punkter för MP:s väg framåt

Valet blev en besvikelse och att analysera vad som gick fel är nödvändigt. Men lika avgörande är det att fokusera framåt så att vi i september 2018 har tydliga bevis för hur vi som grönt parti har gjort skillnad för miljön och klimatet i regeringen, skriver Magda Rasmusson från Grön ungdom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Brödtext: I helgen samlades flera hundra miljöpartistiska politiker i Karlstad för kommun- och landstingsdagarna för att bland annat diskutera partiets valanalys. Att analysera valet grundligt är viktigt eftersom resultatet var en besvikelse, men minst lika avgörande är resan framåt. Det förtroende vi bygger upp idag är det vi har att luta oss emot i nästa valrörelse, när vi återigen söker väljarnas stöd för att förändra samhället och genomföra grön politik. Jag tror framför allt tre områden kommer vara avgörande för att vi ska kunna vara stolta och redo att växa 2018.

1. Det finns framför allt en fråga som väljare kommer döma oss efter: klimatet och miljön. I takt med att jordens temperatur ökar och utsläppen likaså är läget allvarligare än någonsin. En av de främsta anledningarna till att det gick dåligt i valet var för att Miljöpartiet inte lyckades politisera och lyfta miljöfrågan. Istället skämdes vi över våra förslag och pratade om för många andra frågor. Men i september 2018 måste vi ha tydliga bevis för hur vi som grönt parti har gjort skillnad för miljön och klimatet i regeringen. Det betyder inte att vi inte får prata om andra frågor, men de största segrarna behöver komma här. För om inte ens Miljöpartiet klarar av att minska utsläppen i den takt som krävs – vem gör det då?

Om man kollar på en del andra gröna partiers utvärderingar av att ha suttit i regering så krävs det cirka tre tydliga förändringar av bestående karaktär för att regeringsmakten ska kännas framgångsrik, i partiet och bland allmänheten. Det skulle till exempel kunna röra sig om kraftiga järnvägssatsningar, införande av en klimatlag eller en nedläggning av Bromma flygplats. Dit har inte Miljöpartiet nått än men möjligheterna finns och måste tas.

2. Vi måste fortsätta växa som parti och bredda medlemsbasen. I slutändan är ett parti aldrig starkare än summan av sina medlemmar. Idag är det fler än någonsin som tagit steget att gå med i en rörelse som vill ställa om samhället till den nya tidens förutsättningar, bland annat tack vare Grön Ungdoms framgångsrika arbete. Men fortfarande är det dels för få och dels en för homogen grupp.

När partierna tappar medlemmar och förankringen mellan samhällets invånare och politikens makt försvagas har vi gröna en viktig uppgift. Som ett parti som gör anspråk på att vara en del av 2000-talets mest inflytelserika politiska kraft måste fler inkluderas i maktens rum. Vi som parti måste framför allt bli bättre på att få med oss människor med utländsk bakgrund och ha bra provvalsprocesser inför nästa val som säkerställer en bra representation.

3. Idédebatten måste fortsätta – även nu när Miljöpartiet sitter i regeringen. Alliansen förtjänar beröm för den enighet och samspelthet de visade upp under i princip hela sin regeringstid. Att fyra partier lyckades hålla ihop så pass bra externt och backa upp varandra är föredömligt.

Däremot saknades en känsla av idédebatt inom allianspartierna vilket fick dem att kännas tråkiga och stillastående. Här behöver Miljöpartiet visa att partiet inte är samma sak som regeringen. Den gröna rörelsen måste utvecklas och nya gröna idéer behöver födas. Nya samhällsutmaningar behöver tas itu med, som hur vi kan möta urbaniseringen med gröna, täta och smart planerade städer samtidigt som vi får med oss landsbygden i den gröna omställningen. Blicken måste hållas hög.

Vår styrka har historiskt varit att just se nya utmaningar när de andra partierna står och stampar. Rädslan för att skapa oenighet måste motas i grind. Höjden i debatten får inte bli lägre bara för att närheten till makten ökar – tvärtom. Då är behovet av utveckling av gröna idéer ännu viktigare.

Med fokus på att uppnå tydliga, gröna avtryck som vi kan vara stolta över i valrörelsen 2018, fler medlemmar med större mångfald och fler nya gröna idéer har Miljöpartiet alla chanser att nå framgång för den gröna politiken de kommande åren. Det och lite jävlar anamma.

Magda Rasmusson 
Språkrör för Grön ungdom