Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Tack för hjälpen, Belinda Olsson!

Katerin Mendez, styrelseledamot i Feministiskt initiativs nationella styrelse och ordförande i Fi Malmö.
Katerin Mendez, styrelseledamot i Feministiskt initiativs nationella styrelse och ordförande i Fi Malmö.

Dagens ETC.

Oavsett vad vi själva tycker om Fittstim – min resa ska Belinda Olsson ha en eloge för att hon för in feminismen i de svenska vardagsrummen, skriver Katerin Mendez (Fi).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Oavsett vad vi själva tycker om Belinda Olssons resa ska hon ha en eloge för att hon för in feminismen i de svenska vardagsrummen, skriver Katerin Mendez (Fi) efter SVT:s omdebatterade program Fittstim – Min kamp.

Tack Maria Sveland för din respons i Dagens ETC angående torsdagens sändning av Fittstim- Min kamp. Även om jag håller med Maria, så lyfter Belinda fram en viktig aspekt, en dimension som i alla fall jag saknar i den feminism som manifesterar sig i dagens Sverige och som Belinda belyser genom att gå ut och fråga helt vanliga kvinnor om de anser sig själva vara feminister.

Vår största utmaning idag är att nå de som faktiskt har mycket, om inte mest att vinna på att feminismen vinner mark. Kvinnor som min mamma och andra invandrarkvinnor. Kvinnor inom den offentliga sektorn, funktionsnedsatta, egenföretagande kvinnor – och män, icke att förglömma!
 
Det är inte alltid så lätt att engagera sig och känna sig "hemma" i feministiska forum när en är en "vanlig" människa utan koll på intersektionalitet och genus eller har lust att gå med i ett demotåg där det skriks: "Kuk eller fitta det kan ju kvitta!", hur sant detta än må vara.
 
Det här har ingenting att göra med extrema feministiska yttringar i periferin – det har att göra med att dagens feminism "ägs" av en liten grupp människor med rätt så snarlik sociokulturell bakgrund.
 
Jag tycker att det är sorgligt att vi feminister upplever oss attackerade och förnärmade av Belinda Olssons resa in i sitt egna feministiska ställningstagande och hennes ifrågasättande av de uttrycksformer som feminismen tar sig.
 
Jag väljer att se det som ett fantastiskt initiativ som vi andra feminister skall ta vara på.
Oavsett våra egna åsikter om hennes resa ska hon ha en eloge för att hon för in feminismen i de svenska vardagsrummen. Hon ger oss andra en chans att bemöta hennes frågor i det offentliga rummet. Jag misstänker att hennes frågor delas av den breda massan och bekräftar allmänhetens uppfattning av vad det innebär att bära den feministiska fanan idag.

Det här är ett ypperligt tillfälle för oss andra att ge svar på tal. Alla vi som aktivt verkar för att göra Sverige jämställt har nu en chans att berätta hur arbetet vi bedriver ser ut. När feminismen är uppe på tapeten och för allmän beskådan, låt oss då synliggöra vilka våra utmaningar är och visa hur feminism är en fråga som berör oss alla. Låt oss för guds skull visa hur mycket större feminismen är, än att angripa dess enskilda uttrycksformer.
 
Jag har inget behov av gå till motattack eller motbevisa några av Belindas funderingar och betraktelser. Dessa får stå för henne. Däremot vill jag uppmana alla andra feminister att visa Belinda och Sverige att vi är en sund och verksam kraft att räkna med!
 
Katerin Mendez, styrelseledamot i Feministiskt initiativs nationella styrelse och ordförande i Fi Malmö.

00:00 / 00:00