Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Ta entydigt ställning för Ukraina

Bild: TT

Dagens ETC.

Visst råder stor enighet om att Rysslands anfallskrig är förkastligt, men Peter Ekström håller med Hans Norebrink, Dagens ETC 7 juli.

Mindre grupper inom vänstern måste också inse att solidariteten inte kan landa hos Ryssland.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ukraina är ett land som en del bedömde som en svag nation med stora problem och en stapplande demokrati. 

Men denna nations sammanhållning och motståndskraft har förvånat de flesta och visat sig vara enorm. 

När detta skrivs är det ytterst osäkert att Ryssland ska kunna uppnå målen med sin invasion.

Åsikterna om Rysslands roll i detta anfallskrig är ganska enhetliga och sträcker sig i stort sett över hela det politiska spektrum­et. Det finns dock en liten ficka av åsikter om att Ryssland kände sig omringat och hotat av Nato. Det är åsikter som inte får något större genomslag i debatten. Med all rätt! Det är viktigt att slå fast att Ryssland har det fulla och fruktansvärda ansvaret för det krig som fortfarande pågår bara ett par hundra mil ifrån Sverige. Ukrainas rätt till nationellt självbestämmande borde vara okränkbar. Det är en folkrättslig hörnsten. Det är fullständigt självklart för varje vänstermänniska att stödja den principen. Inga om och men får rubba den.

När USA ockuperade södra delen av Vietnam på 1960-talet uppstod i Sverige och övriga värld­en en mycket stark solidaritets­rörelse med Vietnams folk och FNL, den organisation som stred mot den amerikanska armén. Den lilla fattiga nationen Vietnam segrade över USA. Det är en seger att fortfarande vara stolt över för de av oss som var aktivister den gången. Efter segern utvecklades Vietnam till en diktatur som förde krig mot sina grannländer. Det kändes naturligtvis oerhört bittert men stödet för Vietnams nationella själv­bestämmande var ändå rätt.

Ryssland och andra stormakter har ingen rätt att föra angreppskrig mot andra länder oavsett vad deras argument är. De små stat­ernas rätt till självbestämmande måste fortsätta att vara okränkbar.

Som vänstermänniska är det självklart att ta entydig ställning för Ukraina och mot Ryssland. Lika självklart är det att bidra till solidaritetsarbetet för de flykt­ingar från Ukraina som nu har kommit till Sverige. Solidariteten med Ukraina börjar här.

Ryssland ut ur Ukraina!

Ämnen i artikeln