Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa utvisningarna

Det är dags att ifrågasätta utvisningarna, menar organisationerna bakom uppropet.
Det är dags att ifrågasätta utvisningarna, menar organisationerna bakom uppropet. Bild: Bild Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

”Svenska stat­en genomför nu en rad åtgärd­er för att utvisa människor till döden, barn eller vuxna spelar inte längre någon roll.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det började med gränskontroller. Människor som inte fick komma in, flyktingar som blev tvingade att stå utanför. Det fortsatte som nya lagförslag, familjer som splittrats för att aldrig återförenas, permanenta uppehållstillstånd som blev tillfälliga och tillfälliga uppehållstillstånd som försvann helt och hållet. 

Och så drog svenska staten det hela ett varv till. Från att inte släppa in till att utvisa. Från fina ord om att ta hand om de som redan finns här, till att uppsöka dem på deras arbetsplatser, placera dem i nybyggda förvar. För att komma till det slutgiltiga målet: deportationen. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Där är vi i dag. Svenska staten genomför nu en rad åtgärder för att utvisa människor till döden, barn eller vuxna spelar inte längre någon roll. 

Det handlar om papperslösa, människor som levt under jorden utan tillgång till vård eller rättssäkerhet, som nu ska uppsökas för att utvisas. 

Det handlar om barn som får sin ålder ifrågasatt, barn vars skelett ska börja mätas i den svenska statens namn.

Det handlar om människor som har riskerat sina liv, som flytt från döden, bara för att skickas tillbaka.     

När lagen som stoppade familjeåterförening röstades igenom i somras tog regeringen också bort flera asylskäl. Uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter beviljas nu bara om det strider mot ett svenskt konventionsåtagande att utvisa personen. I praktiken innebär det ofta barn. Men även dem har svenska staten kommit på ett sätt att utvisa: genom att åberopa verkställighetshinder för utvisningen genom att utvisa dem direkt den dagen de fyller 18.

De följer alltså konventionen teoretiskt, men i verkligheten försätts barn i limbo med en enda tanke i huvudet: snart fyller jag myndig. Då ska jag utvisas och riskera döden på nytt. 

Samtidigt har kategorin ”övrigt skyddsbehövande” tagits bort. De som drabbas av de nya lagarna, de som inte anses behöva skydd, är till stor del flyktingar från Afghanistan, hbtq-flyktingar, barn, familjer och minoriteter som är förföljda i hemlandet.

Afghanistan, landet som Utrikesdepartementet avråder människor från att resa till för att det är för farligt, men som svenska staten inte ser några problem med att deportera människor till. 

Det är dags att ifrågasätta utvisningarna. Vi solidariserar oss med alla de som drabbas av de nya lagarna och kommer att hålla en demonstration den 22 oktober i Malmö, Göteborg och Stockholm för att stoppa regeringens deportationspolitik. 

Vi kräver att folk ska få leva. Därför kräver vi: 

• Att regeringen river lagen som röstades igenom i somras, där de bland annat tog bort möjligheten till familjeåterförening. Att kategorin ”övrigt skyddsbehövande” återinförs och att uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande skäl åter igen börjar beviljas. 

• Att jakten på papperslösa stoppas. 

• Att Migrationsverket ser över situationen i Afghanistan och begrundar den information som gjort att UD anser att det är farligt att överhuvudtaget vistas i landet.

/Stories of the Refugees

/Ensamkommandes Förbund

/Support Your Local Feminist

/Refugees Welcome Sverige

/Shahmama and Salsal National Association

/Centralasiengrupperna

/Etikkommissionen

/Afghanska Föreningen

/Tamam

/Röda Korsets Ungdomsförbund Malmö

/Ingen Människa är Illegal Uppsala

/Rädda Barnens Ungdomsförbund

/Kontrapunkt Kulturhus & Socialt Center (Malmö)

/De 40 flickornas Stiftelse

/Föreningen Flyktingvänner Gärsnäs

/Asylstafetten

/Nyanländas Röster

/Röda korsets ungdomsförbund Lund 

/Aktion Mot Deportation

/RFSL Ungdom

/Latinamerikagrupperna Eskilstuna

/Centrum för Sociala Rättigheter

/Iransk-Svenska Solidaritetsföreningen

/Latinamerikagrupperna Malmö

/Allt åt alla Malmö

/Rörelsen Gatans Röst och Ansikte

/Södra Community Café

/Ett Hjärta Rött

/Läkare i världen

/Ung vänster

/Ingen människa är illegal Göteborg

/Smålands nation

/RFSL newcomers Malmö

/Fri Från Våld

/Nätverket Tillsammans Hörby

/Innerstadens Ungdomsråd

/Föreningen Musiker Mot Rasism (Malmö)

/SSU Skåne

/Afrosvenskarnas Riksförbund

/Vänsterpartiet