Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Ett hett tips från coachen: Sök restaurangbranschen

Sverige bakar, halvåttar hos mig, mästerkockar och historieäter, men ingen vill bli professionell  restaurangarbetare?
Sverige bakar, halvåttar hos mig, mästerkockar och historieäter, men ingen vill bli professionell restaurangarbetare? Bild: Bild: Canstock

ETC Sundsvall.

Restauranger, krogar och barer har två saker gemensamt,de har alla gäster och snart ingenpersonal...
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Jag har jobbat inom restaurangbranschen hela mitt liv, det skulle inte bli så, men jag blev kvar och jag blev krögare. Och jag älskar varje dag. 

I skrivande stund sänds 74 olika matprogram i veckan på tv, inom kort kommer det ett till i SVT, ett helt vegetariskt. 75 program alltså. 

I Sundsvall finns ett otroligt brett restaurangutbud. I den här stan har vi något för alla, från pizza, sushi, thai, grill, amerikanskt, kinesiskt, spanskt på Uddavis, italienskt, rosa, Rått, Apliknande, små krogar, salta krogar, skatliknande krogar, fastfood, seafood, comfort food, fine food, all food. 

Vi har passerat 250 restauranger i ”innerstan” för länge sen. Vi har hur många fantastiska sommarkrogar som helst. Och alla dessa restauranger, krogar och barer har två saker gemensamt, de har alla gäster och snart ingen personal...

Restaurangbranschen räknas till besöksnäringen, som är en av de största näringarna i hela landet. Den växer snabbare än BNP och ska inom tio år fördubbla sin omsättning. 

Tillväxtverket har gjort undersökningar som visar att hotell- och restaurangbranschen kommer öka otroligt och sysselsätta minst 190 000 personer 2023 i jämförelse med 140 000 under 2011. Det fattas alltså i runda slängar 50 000 pers om några år. I våras läste jag någonstans att vi redan nu saknar 40 000 kockar i Sverige. I höstas sökte fyra personer till hotell- och restauranglinjen på Altinska här i stan, fyra stycken!

Va´fan gör vi? Sverige bakar, halvåttar hos mig, mästerkockar och historieäter, men ingen vill bli professionell restaurangarbetare?

Både branschen och skolan måste dra sina strån till stacken, vi måste hjälpas åt och bli mer attraktiva för ungdomarna så att de vill vara med och laga och bära ut maten och inte bara ta en bild på den och lägga ut på insta eller fb.

Senast deltog jag i ett möte mellan Altinska och sex stycken syo-konsulenter i denna så akuta fråga. Ungdomarna tycker att branschen är för hård, för stressig och för dålig på att betala. Sant förvisso, men nämn någon fler bransch som är så familjär, så omhändertagande, där man får komma varandra så nära, där man kan ha tre fyra olika arbetsplatser som ger olika utmaningar och erfarenheter? En bransch som lär och visar hela tiden, en bransch som alltid anställt så många ungdomar, en bransch som alla behöver. För vad händer om vi inte kan få någon personal? Ni som hjälper våra/era barn att välja skola, är ni ok med att det kommer försvinna både hotell och restauranger? Vad händer med Sundsvall som Norrlands huvudstad om vår del av besöksnäringen sakta men säkert tynar bort?

Det är inget sju till fyra jobb, det finns ingen schemalagd lunchtimme, det är dåligt jävla OB, det är slitsamt och det finns dagar då ingen är nöjd med dig... 

Men det också ett fantastiskt arbete som utmanar, inspirerar, ger vänskap för livet och det står aldrig still, någonsin. Restaurang är inte ett jobb, det är ett sätt att leva.

Så, vill ni att era barn ska vara garanterade ett jobb i framtiden i en bransch som alltid kommer behövas och som bara växer, och vill ni kunna fortsätta gå ut och äta, bo på hotell och i största allmänhet ”besöka” så är ett hett tips från coachen att dra med dem in på Altinska när de ska ha gymnasiebesök.

Ämnen i artikeln